DISCURSURILE REGELUI. Vă invităm, alături de reporterul TIME, să urmăriți prima apariție în Parlament a lui Mihai I. Era acum 84 de ani

Redactor:
Politic
Raluca Ion
DISCURSURILE REGELUI. Vă invităm, alături de reporterul TIME, să urmăriți prima apariție în Parlament a lui Mihai I. Era acum 84 de ani
Marți, începând cu ora 10:00 dimineața, Regele Mihai I va susține un discurs în Parlamentul României, primul după mai bine de 60 de ani. Deși nu va dura mai mult de opt minute, așa cum spune principesa Margareta, discursul este considerat de mulți un moment istoric.

Marți, începând cu ora 10:00 dimineața, Regele Mihai I va susține un discurs în Parlamentul României, primul după mai bine de 60 de ani. Deși nu va dura mai mult de opt minute, după spusele principesei Margareta, discursul, care va fi transmis LIVE de gândul, este considerat de mulți un moment istoric. Ca majoritatatea ocaziilor, de altfel, în care fostul suveran s-a aflat în aceeași sală cu membrii Legislativului. Mai întâi ca rege-copil, stârnind vâlvă în presa internațională. Mai pe urmă, ca rege adult fără de putere, aflat în trista situație de a valida prin prezența sa niște alegeri trucate de comuniști. În anii recenți, păstrându-și cuvintele pentru el din cauza huiduielilor.

gândul vă prezintă în continuare principalele momente în care regele s-a aflat în Parlament, unele dintre mesajele sale emoționante de după 1989, dar și o cronică a relației tensionate pe care a avut-o cu conducătorii țării.

20 iulie 1927: Regele Mihai ajunge pentru prima dată în Parlamentul României la vârsta de cinci ani

„Când guvernanta englezoaică a micului Mihai a alergat să-l trezească și să-i dea vestea că regele (n.r. Ferdinand I) a murit și i s-a adresat cu ‘Maiestatea Voastră’, ochii lui mari și serioși s-au umplut de o uimire vagă. Trei zile mai târziu, Mihai încerca încă să-și dea seama ce înseamnă noul titlu. ‘Mi s-a schimbat numele? De ce îmi spuneți Maiestate?’ Zâmbind, guvernanta i-a explicat încă o dată natura celor întâmplate. Mihai era încă neîncrezător. ‘Mă vor lăsa să mă joc ca și până acum, nu-i așa?’, se spune că ar fi zis el”. Așa descria revista Time, în numărul din august 1927, momentul în care Mihai I a aflat, la cinci ani, că a devenit rege al României.

Pe 20 iulie, la ora 2:15 dimineața, Ferdinand I a murit în brațele soției sale, Regina Maria. În după amiaza aceleiași zile, Mihai I a urcat pentru prima dată la tribuna Parlamentului, moment descris tot de Time. „Deputații și senatorii aplaudau cu putere. Principesa Elena, care are unele probleme de vedere, și-a condus fiul cu grijă până la baza Tribunei Regale. Înainte să urce cele 15 trepte spre putere, pe care trebuia să le străbată de unul singur, Mihai a ezitat și a părut pe punctul de a izbucni în lacrimi. ‘Amintește-ți că ești rege și fiu de rege’, i-a spus fermă principesa Elena. Și, după ce i-au fost amintite astfel îndatoririle, Mihai I a urcat la Tribună”, mai scria revista Time în urmă cu 84 de ani, când i-a dedicat coperta micului rege în pantaloni scurți. La fel au făcut-o și alte publicații internaționale.

A urmat apoi momentul în care și-au depus jurământul de credință componenții Regenței care urma să conducă România până la majoratul lui Mihai I: principele Nicolae, patriarhul Miron Cristea și președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție George Buzdugan, numiți de jurnaliștii străini „marionetele dictatorului Brătianu”.

Revista Time, august, 1927: Micul Mihai a râs de patriarhul Miron Cristea în Parlament

„Când și-au depus jurământul de credință, regenții au adoptat tonuri și atitudini extrem de diferite. Principele Nicolae, unchiul regelui, și-a rostit jurământul în felul în care majoritatea tinerilor de 23 de ani ar vorbi cu nepotul lor de cinci ani. Maiestatea Sa a părut neliniștit și puțin speriat. Apoi a urmat patriarhul cu barbă albă, cu mantia lungă măturând pământul și cu vocea tremurătoare. Regele Mihai a izbucnit în râs, cu franchețea copilăriei, în fața acestui bătrân ciudat. În cele din urmă, Buzdugan, șeful Înaltei Curți de Casație și Justiție, a pășit înainte, hotărât să nu fie subiect de râs. Cu un aer sever, și-a mârâit jurământul aproape inaudibil, fără să atragă atenția Maiestății Sale, ai cărui ochi încă îl urmăreau cu un licăr pe nefericitul patriarh”, relata revista Time cum a înveselit regele-copil solemnul moment.

Iar revista consemna discrepanțele dintre candoarea micului Mihai care a urcat la tribuna Parlamentului și prima declarație oficială semnată de regele Mihai, dar redactată, cel mai probabil de Ion Brătianu. „Soldați! Sub conducerea lui (n.r. Ferdinand I) ați cucerit, ați făurit unitatea națională a tuturoror românilor și cu laurii câștigați pe câmpul de bătălie ați încoronat atât fruntea Majestății Sale, cât și pe a voastră”.

Ultimul mesaj în Parlament înainte de abdicare

După numai trei ani, în 1930, Regența demisionează, Carol al II-lea se întoarce în țară și este proclamat rege de Parlament. Pe 5 septembrie 1940, Carol al II-ea reduce prerogativele regale și îl învestește pe generalul Ion Antonescu cu puteri depline pentru conducerea statului român. Pe 6 septembrie, Mihai I depune jurământul ca rege al României. Ultima dată, vorbește în Parlamentul României, constituit în urma alegerilor fraudate de comuniști de pe 19 noiembrie, pe 1 decembrie 1946. Despre alegerile truncate de atunci scrie tot Time, citând un comentariu cinic al lui Andrei Vâșinski, vicecomisarul sovietic pentru Afaceri Externe: „‘În niște alegeri libere, comuniștii ar obține 40%. Cu cea mai mică presiune, procentul ar ajunge la 90%”. Însă presiunea poate fi numită oricum însă numai mică nu. Alegerile au fost cele mai corupte și grav manipulate din Balcanii după război”, scria la acea vreme corespondentul Time Simon Bourgin.

Potrivit lui Ioan Luca Vlad, avocatul familiei regale, regele a cerut la acea vreme sprijinul aliaților occidentali, semnalându-le faptul că alegerile au fost fraudate. „Moment în care occidentalii ne-au abandonat, iar el a fost obligat, prin constituția de la 1923 să deschidă lucrările Parlamentului. A fost un dicurs rece”, a declarat Ioan Luca Vlad pentru gândul.

Regele Mihai: Condamnarea comunismului mă face să cred că i-am supraviețuit

De la abdicarea sa, Regele Mihai nu s-a mai adresat niciodată Parlamentului României. A fost prezent în sală, pe 18 decembrie 2006, când trebuia să țină un discurs, cu prilejul condamnării comunismului de către Traian Băsescu. Din cauza huiduielilor PRM, fostul suveran al României nu a mai reușit să facă acest lucru și și-a păstrat cuvintele pentru mai tîrziu, rostindu-le la Palatul Cotroceni:

„În fața Parlamentului României am devenit rege acum 79 de ani. Ultima oară m-am adresat Parlamentului nostru acum 59 de ani. În răstimpul celor două decenii, din 1927 pâna în 1947, România a cunoscut prosperitatea, progresul și deschiderea cele mai mari din istoria ei, dăruind Europei personalități în toate domeniile. Din nefericire, tot acei ani au dezvoltat două grave boli ale Europei: fascismul și comunismul. Aceste boli au răpus multe milioane de vieți și au schilodit alte milioane.

Viața mea a fost o lungă și loială așteptare. Așteptare ca Europa să-și vina în fire, așteptare ca România să se reîntoarcă la ea însăsi. (…) Comunismul s-a născut în România în același an cu mine, în 1921. Faptul că dumneavoastra îi condamnați astazi crimele mă face să cred că i-am supraviețuit”.

Cu toate că nu s-a putut adresa Parlamentului de la abdicare încoace, regele Mihai s-a adresat, de-a lungul timpului, românilor, atât prin discursuri, cât și printr-o serie de mesaje. Aveți mai jos câteva dintre cele mai impresionante dintre ele.

Discursul ținut de Regele Mihai, în 1992, la București, în fața Hotelului Continental

Mesajul Regelui Mihai la înmormântarea lui Corneliu Coposu

Mesajul transmis de fostul suveran pe 26 decembrie 2009

Regele Mihai a primit pașaport românesc abia în 1997

Relația fostului suveran cu cei care au condus România după 1990 a fost și în trecut marcată de momente foarte tensionate. Regele a reprimit pașaport românesc abia în 1997, după ce a mai fost în țară cu ocazia sărbătorilor de Paști din 1992, însă alte tentative de a intra în România i-au fost blocate. O primă vizită eșuată s-a consumat în ziua de Crăciun, în 1990. Intrat în țară fără acordul autorităților, fostul suveran este întors din drum pe autostrada București-Pitești.

La 2 martie 1997, Regele Mihai a primit un nou pașaport românesc, pe care scria „Mihai I – cetățean român”. O zi mai târziu, președintele PDSR Ion Iliescu afirma că cei la putere sunt lipsiți de moralitate și demnitate și „ling tălpile” fostului suveran. Iliescu aprecia că puterea „terfelește” Constituția, deși președintele țării – la acel moment Emil Constantinescu – a jurat pe Constituție.

Un gest de reconciliere este făcut de Ion Iliescu în martie 2001. După ce a revenit în funcția de președinte al României, într-o scrisoare în care folosește apelativul „sire”, Iliescu îi invită pe regele Mihai și regina Ana să participe la redeschiderea Galeriei de Artă Românească Modernă a Muzeului Național de Artă. Consilierul prezidențial Corina Crețu declara atunci că președintele Ion Iliescu consideră că invitația adresată fostului suveran al României, Mihai I, este un „gest menit să pună capăt celor 11 ani de încrîncenare în viața politică românească”.

Nici în 2011 invitarea Regelui Mihai în Parlament nu a fost lipsită de momente tensionate. Parlamentul a aprobat, în 20 septembrie, propunerea liberalilor de a-l invita pe 25 octombrie pe Regele Mihai într-o ședință solemnă a Legislativului, decizia fiind luată cu 203 voturi „pentru”, trei voturi „împotrivă” și 46 de abțineri. Propunerea a fost introdusă pe ordinea de zi a plenului reunit la solicitarea opoziției.

Birourile Permanente reunite ale Senatului și Camerei Deputaților respinseseră, cu o zi înainte, solicitarea PNL de organizare a unei ședințe solemne a Parlamentului consacrată Regelui Mihai. Roberta Anastase a spus că membrii PDL din Birourile Permanente au votat împotriva propunerii liberalilor, având în vedere faptul că în ședință solemnă a Parlamentului pot rosti mesaje doar șefi de stat în funcție.

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat, după câteva zile, într-o conferință de presă, că i se pare „exagerat” faptul că Regele Mihai se va adresa Camerelor reunite ale Parlamentului, spunând: „Dacă mâine vine regele Cioabă și ne cere același lucru?”. A doua zi, Oltean a spus că regretă afirmațiile făcute cu privire la prezența Regelui Mihai într-o ședință solemnă a Parlamentului, susținând că acestea nu reflectă „poziția” sa „reală” față de Instituția Regală și de Regele Mihai.

Și președintele Traian Băsescu a avut în ultima perioadă mai multe declarații critice la adresa fostului suveran. El a susținut că decizia regelui Mihai de a abdica a fost „un act de trădare”, că acesta a fost „slugă la ruși” și că „bietul ex-rege” a fost atras într-un joc politic cu Dan Voiculescu și PNL

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 anunţă un nou dezastru! Ce se...
S-a SINUCIS în faţa tuturor! Ştirea tristă a zilei în România
FOTO. Cum arăta Crina Matei în tinerețe! Imagini fabuloase cu actrița în urmă cu zeci...
DOLIU in lumea politica! A MURIT! Ion Iliescu – Am aflat cu profund regret vestea...
Ion Țiriac și-a amintit ziua în care i-a cerut bani de pizza lui Ilie Năstase!...
S-a aflat ce SALARIU are preşedintele SUA. Mulţi au rămas surprinşi de suma primită lunar
Joe Biden a lansat un mesaj ascuns în site-ul Casei Albe: „Dacă citeşti acest lucru,...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Mesaj ascuns pe site-ul Casei Albe, apărut imediat după ce Joe Biden a preluat mandatul:...
S-a SINUCIS în faţa tuturor! Ştirea tristă a zilei în România
Ea este mândria romilor! Este frumoasă, dar și deșteaptă. A fost admisă la 5 facultăți...
Este dovada CĂLĂTORILOR în TIMP? O descoperire recentă provoacă o CONTROVERSĂ de proporții
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
Vestea teribilă pentru toți șoferii: se întâmplă la pompă cu prețul la benzină și motorină
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Vestea ȘOC a momentului despre Sebi, băiatul de 7 ani, dat dispărut de două săptămâni
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Omul care după ce a închis două afaceri a reuşit să transforme un chioşc de...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide