Divorțul la primărie – noutatea începutului de an. Avantaje: e rapid și e gratis

Divorțul la primărie – noutatea începutului de an. Avantaje: e rapid și e gratis
Primăria te căsătorește și, din 2011, tot primăria te și divorțează. Divorțul la primărie este gratis și durează 30 de zile.

Primăria te căsătorește și, din 2011, tot primăria te șidivorțează. Divorțul la primărie este gratis și durează 30 de zile.Trebuie doar să completezi o cerere și o „declarație de stăruință”.Condițiile pentru un divorț administrativ sunt ca ambii soți să fiede acord cu desfacerea căsătoriei, să se înțeleagă asupra numeluipe care îl vor purta ulterior, să nu aibă copii minori și niciunuldintre soți să nu fie pus sub interdicție.
De la intrarea în vigoare a Legii 202/2010 – privind unele măsuripentru accelerarea soluționării proceselor – la oficiile de starecivilă din cadrul primăriilor din cele șase sectoare ale Capitaleis-au primit peste 20 de cereri de divorț administrative. Cuplurilecare vor să se separe sunt fie recent căsătorite, fie se află înpragul vârstei a treia. În Capitală, primăriile susțin că au primitinstrucțiuni despre cum să divorțeze, dar în țară acestea așteaptănormele metodologice de aplicare a legii.

Două cereri de divorț pe zi, la primăriile desector

„În medie, primim două cereri pe zi pentru divorț administrativ.Unul dintre cupluri s-a căsătorit în august anul trecut și acumvrea să divorțeze. Altul a venit ca și când avea cu totul altătreabă. Au venit în același autoturism, au completat cererea, s-auinteresat când să vină după certificatul de divorț și apoi auplecat tot împreună”, ne-a declarat directorul Oficiului StăriiCivile sector 4, Daniela Hrinciuc. La sectorul 5, oamenii s-auinteresat de divorțul administrativ chiar din primele zile aleanului. „În timp ce completau cererea de divorț, am aflat că maiînaintase una și la judecătorie. Oamenii au stăruit să-i divorțămnoi, pe motiv că la judecătorie au depus acțiunea de divorț înaugust și nici acum n-a fost soluționată. Legea nu ne permite cândmai există o astfel de solicitare, așa că i-am trimis lajudecătorie să divorțeze”, ne-au povestit angajatele de la StareaCivilă sector 5.

Timișoara așteaptă normele de aplicare alegii

În sectorul 6, până acum au fost depuse șase cereri. Cele maimulte sunt persoane de vârsta a doua și chiar a treia. La primăriadin Timișoara nu s-au înregistrat încă cereri de divorț. VasileTărciatu, șeful Serviciului de Evidență a Populației din Timișoara,spune că, dacă vor exista solicitări de divorț înainte de a apăreanormele metodologice de aplicare a legii, soluționarea acestora vafi amânată.
„L-am informat oficial pe prefectul de Timiș, pentru ca acesta săintervină la București spre a fi urgentată elaborarea respectivelornorme metodologice”, a declarat șeful Serviciului de Evidență aPopulației din Timișoara. „În momentul în care vor exista acestenorme metodologice de aplicare a legii, dacă vom primi solicităride divorț, vom aplica legea”, a mai spus Tărciatu.

Primăria Iași n-are pe cine să divorțeze

La Iași, după mai bine de două săptămâni de la data intrării învigoare a legii, niciun cuplu nu a apelat la ofițerii stării civilepentru divorț.
„Nu există în acest moment nicio declarație depusă pentru divorțuladministrativ. Oricum, noi suntem pregătiți. Cei ce doresc săapeleze la această cale trebuie să știe că au 30 de zile ladispoziție să își regândească decizia. Dacă rămân hotărâți, vorprimi certificatul de divorț peste alte 15 zile”, a declarat RodicaMihăilă, șefa Direcției Locale de Evidență a Persoanelor Iași.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
Cea mai scumpă mașină din lume. De ce a fost vândută cu 16,7 milioane euro
Situaţie îngrijorătoare pe şantierul Autostrăzii A3 Transilvania. Constructorul este, practic, inexistent
Insulele italiene, locuri de „pelerinaj sexual”. Care sunt cele mai vizitate
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
EXCLUSIV! Adina Buzatu și-a câștigat primii bani din spălat parbrize. Cum a reacționat tatăl său...
ALARMANT! În plină pandemie Rusia a INSTALAT ceva în apropiere de ROMÂNIA. Cât de mare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Toți cei care au WhatsApp trebuie să afle: schimbarea fără precedent se întâmplă acum
Bonus de coronavirus: 2000 DE LEI LUNAR! Cine sunt românii care vor încasa acești bani
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Familia care controlează una dintre cele mai mari tări şi bogate din lume. Ei au...
Connect-R a răbufnit pe Instagram. Mesajul transmis de artist: „Mi se pare că sunteți niște...
Inchide