DNA a realizat mercurialul șpăgilor din Justiție pe anul 2009, dar nu a trimis pe nimeni în pușcărie

Redactor:
Gabriela Stefan
DNA a realizat mercurialul șpăgilor din Justiție pe anul 2009, dar nu a trimis pe nimeni în pușcărie
Direcția Națională Anticorupție (DNA) și-a prezentat ieri bilanțul de activitate pe anul 2009. Cifrele seci prezentate de procurorul-șef DNA Daniel Morar indică aceeași stare a anticorupției din România: procurorii fac dosare, cer arestări, trimit rechizitorii în judecată, obțin condamnări sau achitări.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) și-a prezentat ieribilanțul de activitate pe anul 2009. Cifrele seci prezentate deprocurorul-șef DNA Daniel Morar indică aceeași stare aanticorupției din România: procurorii fac dosare, cer arestări,trimit rechizitorii în judecată, obțin condamnări sau achitări.Nici la bilanțul din acest an însă, anchetatorii de la DNA nu auputut raporta condamnarea definitivă a vreunui mare corupt.

Raportul privind activitatea desfășurată de DNA în anul 2009este interesant însă dintr-un alt punct de vedere. Un capitol alacestuia, intitulat „Corupția în instituțiile de aplicare a legii”,prezintă cuantumul șpăgilor primite de judecători, procurori șipolițiști. Redăm în continuare concluziile procurorilor de la DNA:”În ceea ce privește cuantumul sumelor pretinse și primite desubiecții activi ai infracțiunilor de luare de mită și trafic deinfluență, s-a constatat că acesta diferă în mod semnificativ,pornind de la valoarea de 130 euro până la aceea de 45.000 euro.Astfel, 1 procuror de la un parchet de pe lângă judecătorie apretins și primit echivalentul a cca.130 euro, în timp ce 1judecător de la tribunal a pretins 45.000 euro, primind efectivsuma de 30.000 euro. De altfel, se observă că procurorii au primitsume relativ mici, respectiv 120 euro, 250 euro, 600 euro, 700 euroori 1.000 euro, prin comparație cu judecătorii care au pretins șiprimit sume mult mai mari, adică în cuantum de 1.800 euro, 30.000euro și 45.000 euro, împrejurare ce își găsește explicația înfaptul că, de cele mai multe ori, decizia finală îi aparținemagistratului judecător”.

Numărul condamnărilor definitive a crescut

Referitor la polițiști, în raportul DNA se rețin următoarele:”În ceea ce privește cuantumul sumelor pretinse și primite desubiecții activi ai infracțiunilor de luare de mită, trafic deinfluență, s-a constatat că acesta se situează între 100 euro/500lei și 18.500 euro. Astfel, ofițerii din cadrul poliției rutiere aupretins între 100 și 500 lei participanților la trafic care auîncălcat regulile de circulație, dar în mod repetat. Câte 100 euro,tot în mod repetat, a pretins și primit un polițist din cadrul unuibirou de cercetări penale de la autorii unor accidente decirculație ori de la persoane învinuite pentru vătămare corporală,pe care le favoriza apoi, neîndeplinindu-și obligația de aadministra probe, chiar modificând mijloacele de probă dejaadministrate.

Suma de 18.500 euro a fost primită de un polițist de la BCCO,care pretinsese câte 12.500 euro de la fiecare dintre cei 5inculpați arestați în cauza în care era delegat să efectueze actede urmărire penală, pentru a facilita familiilor acestora vizitelela arest, dar și pentru influențarea magistraților în vedereaeliberării acestora”.

Numărul de persoane condamnate definitiv a crescut în 2009,ajungând la 131, între care și persoane din domeniul justiției,apărării și ordinii publice (șase magistrați, trei avocați, 22 deofițeri și subofițeri de poliției, patru ofițeri din MinisterulApărării Naționale). Totodată, în 2009, a crescut numărul dearestați preventiv, la 103, dintre cei 552 trimiși în judecată, iar81 de inculpați erau în arest în momentul sesizării instanței cu24,6 la sută mai mult decât în anul precedent.

În total, în 2009, au fost trimise în judecată 244 de persoanecu funcții de conducere, control și de demnități publice, întrecare un prim-ministru, un ministru, doi deputați, un director deserviciu de informații cu rang de secretar de stat, doisubprefecți, un președinte de agenție și un președinte al ONPCSB,dar și doi procurori și un judecător.

Un nou TUN financiar dat de Gigi Becali în plină criză de coronavirus. Patronul de...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Ce salarii sunt în Poliție – cât câștigă lunar un subofițer și cât primește un...
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Guvernul danez, somat să exhumeze milioanele de nurci din gropile comune. Cazul provoacă noi tensiuni...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
Anunțul lui Nelu Tătaru în noapte pentru milioane de români. Cum vine vaccinul
Nu China, ci altă țară este sursa coronavirusului care a bulversat planeta. Noile dovezi
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Cum a fost surprinsă Loredana Groza ieșind de la salon! Artista arată demențial la 50...
Inchide