DNA: Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, apare ÎNTR-UN DOSAR DE CORUPȚIE. El ar fi beneficiat de lucrări la un apartament, pentru a favoriza o firmă

DNA: Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, apare ÎNTR-UN DOSAR DE CORUPȚIE. El ar fi beneficiat de lucrări la un apartament, pentru a favoriza o firmă
Procurorii anticorupție au deschis dosar penal pe numele lui Ioan Ciocan, asociat al firmei beneficiare a lucrărilor, SC Lescaci Com SRL din Negrești Oaș, și împotriva unui consilier al lui Borbely, Szepessy Szabolcs, care ar fi fost intermediar între omul de afaceri și ministrul Mediului.

UPDATE16:00 Firma SC Lescaci Com SRL din Negrești Oaș, pecare ministrul Laszlo Borbely ar fi favorizat-o pentru a obținecontracte cu Administrația Națională „Apele Române”, a câștigat înultimii 4 ani șase contracte cu statul, în valoare toală deaproximativ 22,4 milioane de euro. Cele mai bănoase contracte aufost atribuite, prin licitație, în mandatul de ministru al Mediuluipe care Laszlo Borbely îl deține din decembrie 2009. Cinci din celeșase contracte au fost oferite de Administrația Națională „ApeleRomâne”, instituție aflată în coordonarea Ministerului Mediului.Vezi aici detalii.

Ministrul Mediului Laszlo Borbely ar fi beneficiat de lucrări de20.000 de euro pentru amenajarea unui apartament, în schimbulinfluenței sale în atribuirea unor contracte de lucrări aleAdministrației Naționale „Apele Române” către o firmă din NegreștiOaș.

Procurorii anticorupție orădeni au început deja urmărirea penalăîn acest dosar împotriva unicului asociat al firmei beneficiare alucrărilor, SC Lescaci Com SRL din Negrești Oaș, pe nume IoanCiocan, dar și împotriva unui consilier al lui Borbely, SzepessySzabolcs, care ar fi intermediat între omul de afaceri și ministru,potrivit datelor comunicate MEDIAFAX de către DNA.

Ioan Ciocan este învinuit pentru cumpărare de influență, iarSzepessy Szabolcs pentru complicitate la infracțiunea de cumpărarede influență.

„În cursul anului 2011, învinuitul Ciocan Ioan, în calitate dereprezentant legal al firmei mai sus menționate (n.r. – SC LescaciCom SRL), prin intermediul învinuitului Szepessy Szabolcs,consilier personal al ministrului Mediului și Pădurilor, a cumpăratinfluența numitului Borbely Laszlo, ministru al Mediului șiPădurilor, prin efectuarea în folosul acestuia de lucrări deamenajare a unui apartament, lucrări în valoare de aproximativ20.000 de euro, pe cheltuiala societății sale. Lucrările au fostrealizate în scopul obținerii, prin intermediul influenței de carese bucură ministrul Mediului și Pădurilor, de contracte cuAdministrația Națională «Apele Române», instituție aflată încoordonarea acestui minister, cât și pentru a obține cu prioritateplata unor lucrări contractate anterior cu aceeași instituțiepublică și aflate deja în execuție”, informează Direcția NaționalăAnticorupție.

Învinuiților li s-au adus la cunoștință acuzațiile, înconformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 din Codul de procedurăpenală, precizează DNA.

Până la ora transmiterii adcestei știri, ministrul LaszloBorbely nu a putut fi contactat, el aflându-se în Polonia, laSopot, unde participă la Consiliul Informal de Mediu, ale căruilucrări se desfășoară în perioada 10-12 iulie.

Conform declarației de avere, ministrul Mediului nu deține înproprietate vreun apartament. Surse judiciare susțin că ar fi vorbade un apartament aflat în proprietatea soacrei ministruluiMediului. Aceleași surse afirmă că luni au avut loc perchezițiilegate de acest dosar, inclusiv la Ministerul Mediului.

Purtătorul de cuvânt al Administrației Naționale „Apele Române”(ANAR) a declarat, pentru MEDIAFAX, că administrațiile bazinale dințară sunt cele care atribuie contractele pentru lucrări. Acelașireprezentant al ANAR a declarat că nicio filială din țară ainstituției și nici „centrala” din București nu a primit vreosolicitare de documente din partea procurorilor anticorupție.

ȘTIREA SE ACTUALIZEAZĂ

Ovidiu Vanghele,Catalin Lupasteanu,[email protected],[email protected]

Inchide