Dobrițoiu a înaintat-o în grad pe Mariana Drăgescu, pilot în „Escadrila Albă”, care împlinește astăzi 100 de ani

Dobrițoiu a înaintat-o în grad pe Mariana Drăgescu, pilot în „Escadrila Albă”, care împlinește astăzi 100 de ani
Ministrul Apărării, Corneliu Dobrițoiu, a înaintat-o în gradul de comandor în retragere pe Marie-Ana-Aurelia Mariana Drăgescu, pilot în escadrila sanitară, supranumită "Escadrila Albă", care a împlinit astăzi 100 de ani, informează MApN.

Ministrul Apărării, Corneliu Dobrițoiu, a înaintat-o în gradul de comandor în retragere pe Marie-Ana-Aurelia Mariana Drăgescu, pilot în escadrila sanitară, supranumită „Escadrila Albă”, care a împlinit astăzi 100 de ani, informează MApN.

„Doamna Drăgescu este singura femeie-pilot în viață, care a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial pe ambele fronturi și a contribuit la salvarea vieții a peste 1.500 de militari. În cadrul unei scurte ceremonii marcate de emoție, cu prilejul căreia doamna Drăgescu a fost decorată cu Emblema Onoarea Armatei României, ministrul Dobrițoiu a spus că este o mare onoare să participe la sărbătorirea centenarului «acestei legende vii» a aviației românești”, se arată într-un comunicat MApN remis, vineri, agenției MEDIAFAX.

„Nu cred că există cineva care să nu fi auzit de Escadrila Albă, unitatea românească de avioane sanitare pilotate de femei, țara noastră fiind singura din lume care dispunea, la acea dată, de o astfel de unitate/…/ După campania din Crimeea, dumneavoastră ați rămas singura noastră femeie pilot de pe Frontul de Vest, și, cu toate astea, v-ați făcut datoria față de țară cu deosebit curaj și dăruire”, a spus Dobrițoiu, citat în comunicat.

El s-a declarat mândru că este contemporan cu comandorul în retragere Mariana Drăgescu, dar și pentru că, împreună cu generații întregi de piloți ai Armatei României, se poate bucura de expertiza și sfaturile prețioase ale unuia dintre cei mai longevivi piloți români.

La ceremonie au mai participat șeful Statului Major General, generalul-locotenent Ștefan Dănilă, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul-locotenent Cârnu Fănică, președintele Asociației naționale a veteranilor de război din România, generalul (ret.) Marin Dragnea, reprezentanți ai asociațiilor aeronautice române și italiene, foști elevi de pilotaj, rude și prieteni.

Marie-Ana-Aurelia (Mariana) Drăgescu a început să zboare în dublă comadă în anul 1935, obținând al șaptelea brevet feminin din România. În anul 1937 a fost încadrată la Aeroclubul Regal, apoi, din iunie 1940, la Ministerul Transporturilor, Navale și Aeriene, în funcția de pilot. A fost mobilizată și, din anul 1941, a plecat pe front făcând parte din Escadrila Sanitară, supranumită Escadrila Albă, participând la război pe ambele fronturi, până în ultima zi.

Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
FOTO. Alina Eremia, imagini fără perdea în costum de baie! Cum s-a pozat pe o...
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Horoscopul de MÂINE aduce vești bune! Se întoarce roata
Mama lui Gigi Becali s-a infectat cu coronavirus! Ce a făcut patronul lui FCSB, după...
Ultimul sondaj înainte de alegeri! Cum stau Nicușor Dan și Gabriela Firea. Asta e diferența!
Ţară care anunţă oficial că se confruntă cu al treilea val al pandemiei de coronavirus:...
Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Supriză de PROPORȚII după ce a fost reconstruită fața unui CĂLUGĂR medieval. „Seamănă mult prea...
EXCLUSIV: Ce i se întâmplă acum primarului PNL, după ce și-a filmat fiica dezbrăcată, în...
Divorțul anului în showbiz! După 3 ani au pus punct
Ce simtome are bruceloza, noua epidemie izbucnită în China. Bacteria a scăpat dintr-un laborator
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide