Dosarul FNI se redeschide. Care sunt motivele pentru care Vîntu va da din nou explicații procurorilor. BREAKING NEWS

Dosarul FNI se redeschide. Care sunt motivele pentru care Vîntu va da din nou explicații procurorilor. BREAKING NEWS
"Din analiza de ansamblu a dosarelor a rezultat că parcursul procesual al acestora este similar, fiind identificate numeroase încălcări ale normelor de procedură, dispoziții repetate de disjungere a cauzei cu privire la unele persoane cercetate și soluții atipice pentru practica organelor judiciare", precizează un comunicat al Ministerului Public.

UPDATE13.45 Parchetul Înaltei Curți de Casație șiJustiție arată că printre motivele prăbușirii Fondului Național deInvestiții se numără diminuarea nejustificată a număruluiunităților de fond aflate în circulație, majorarea artificială avalorii activelor FNI și suportarea cheltuielilor de publicitateintensă.

Conform ordonanței procurorului general, de redeschidere adosarelor lui Sorin Ovidiu Vîntu, obținută de Mediafax, în perioadaianuarie 1999 – mai 2000, SOV INVEST SA a realizat cheltuielipentru reclamă în valoare totală de aproape 57 de miliarde leivechi, cu mențiunea că în primele patru luni ale anului 2000 aufost realizate plăți în cuantum de 33,679 miliarde lei vechi.

De asemenea, Parchetul susține că permanenta supraevaluare aactivelor contabile nete ale FNI, utilizate ca bază de calcul acomisionului, a determinat încasarea, „fără cauză justă”, de cătreSOV INVEST a sumei de aproape 204 miliarde lei vechi. SOV INVEST aîncasat un comision în cuantum de 292,798 miliarde lei vechi, deșiera îndreptățit la doar 85,157 miliarde lei vechi, noteazăprocurorul general al României, Laura Codruța Kovesi.

„În acest context rețin atenția următoarele elemente: dintotalul cheltuielilor Fondului, ponderea aferentă comisionului deadministrare reprezintă aproximativ 85%, în pofida faptului căvaloarea procentuală a comisionului s-a diminuat constant. Aceastăstare de fapt este justificată de permanenta supraevaluare aactivelor contabile nete ale FNI, utilizate ca bază de calcul acomisionului; aplicând valoarea comisionului de administrarevalorii reale a activelor contabile nete deținute de FNI înperioada de referință”, se arată în ordonanță.

Procurorii au constatat că investitorii FNI au fost păgubiți caurmare a unor activități necorespunzătoare care au dus până la urmăla falimentarea FNI. Printre acestea se numără:

•diminuarea nejustificată a numărului unităților de fond aflate încirculație, fapt ce a atras creșterea nereală a valorii unității defond; reevaluarea acțiunilor din portofoliul FNI (astfel a fostmajorată nejustificat valoarea activelor Fondului și, implicit, acrescut în mod nereal valoarea unității de fond); modificareavalorii lichidităților raportate la CNVM (se raportau valorisuperioare celor existente în realitate);

•majorarea artificială a valorii activelor FNI a determinat șimărirea nejustificată a bazei de calcul a comisionului deadministrare cuvenit SC SOV INVEST SA;

•suportarea de către Fond a cheltuielilor cu reclama și publicitateaintense, agresive, menite a atrage cât mai mulți investitori(contractele cu acest obiect au fost încheiate, se pare, tot cufirme controlate);

•efectuarea unor plasamente sub formă de credit financiar, debitulde încasat fiind ulterior micșorat artificial;

•efectuarea de subscrieri fără plata unităților de fond FNIdeclarate ca fiind cumpărate;

•necalcularea sau reducerea comisionului de răscumpărare cuvenitFNI, respectiv a impozitului pe profit ce trebuia reținut și viratla bugetul de stat de SC SOV INVEST SA, în cazul anumitorinvestitori.

Procurorii au mai constatat că SC SOV INVEST SA a cumpărat, curesurse aparținând FNI, un pachet de 90.000 de acțiuni emise de SCCIBELA GROUP SA, contra unei sume de 5 miliarde lei vechi.Acțiunile nu au fost niciodată transferate în patrimoniulcumpărătorului, iar suma de bani nu a fost niciodatărecuperată.

Totodată, se menționează încheierea unor contracte de plasamentfinanciar între SC SOV INVEST SA și SC LEASING SA (la data de 31august 1999, respectiv 6 ianuarie 2000), prin care, contra sumei deaproximativ 5 miliarde de lei vechi ROL (achitate din fondurileFNI), erau achiziționate cinci bilete la ordin (aceleași bileteerau achiziționate de două ori, plătindu-se de fiecare dată 2,5mld. ROL) emise de SC LEASING SA, suma „investită” nefiindniciodată recuperată.

Ioana Maria Vlas era acționar la SC LEASING SA, cu o cotă departicipare de 10% din capitalul social, adaugă Parchetul.

Nicolae Popa a subscris un număr de 1.683.498 unități de fond,în sumă totală de 112.289.316.546 ROL, pentru care nu existădocumente de încasare în numerar sau prin virament bancar (sumarespectivă nu a fost efectiv depusă), acestea fiind ulteriorrăscumpărate.

Procurorul general arată de asemenea schimbările repetate deacționariat ale SOV Invest.


Laura Codruța Kovesi, procurorul general al Parchetului de pelângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a decis infirmareasoluțiilor anterioare de neurmărire penală în patru dintre dosareleomului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu și continuarea cercetărilorîntr-un mod unitar în toate aceste cauze.

Decizia a fost luată ca urmare a solicitării lui Nicolae Popa(fostul director al Gelsor, firma care a coordonat activitățileFondului Național de Investiții, în prezent arestat și condamnat)ca dosarul FNI să fie redeschis, dar și a propunerii Secției deUrmărire Penală și Criminalistică, care lucrează la dosare în carese efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunii despălare de bani de către Sorin Ovidiu Vântu.

Este vorba despre dosarele penale privind generarea de pagubeinvestitorilor FNI, prejudicierea Băncii Agricole, constituireaBăncii de Investiții și Dezvoltare și falimentul Băncii Române deScont.

„Din analiza de ansamblu a dosarelor a rezultat că parcursulprocesual al acestora este similar, fiind identificatenumeroase încălcări ale normelor de procedură, dispozițiirepetate de disjungere a cauzei cu privire la unele persoanecercetate și soluții atipice pentru practica organelorjudiciare„, precizează un comunicat al MinisteruluiPublic.

„Punctul de convergență al celor patru cauze constă în aceea căactivitățile au fost derulate prin intermediul societățilorcomerciale membre ale Grupului „GELSOR”, controlat, direct sau prinpersoane interpuse, de Sorin Ovidiu Vântu. Faptele săvârșite auvizat, în esență, configurarea și exploatarea într-o perioadăîndelungată de timp a unor fluxuri financiare ilicite, utilizândpractic aceleași modalități de operare și implicând aceleașipersoane și instituții. Separarea artificială a dosarelor acondus la ignorarea legăturilor temporale și de cauzalitate, astfelîncât cercetările s-au limitat la lămurirea parțială acircumstanțelor în care au fost comise faptele. Întrealtele, expertizele realizate nu au reliefat beneficiarii finali aisumelor de bani obținute și modul de direcționare a acestora, deșiacest aspect era de esența aflării adevărului”, a mai comunicatParchetul Înaltei Curți.

VIDEO! O vietate din era dinozaurilor, filmată în timp ce înota într-un râu din România:...
George Burcea, declaraţie controversată de dragoste! Ce a putut să îi spună Vivianei Sposub, după...
FOTO. Gabriela Cristea, goală în cadă! Vedeta TV a lăsat la vedere prea mult
FOTO. Cum a ajuns să arate fosta campioană mondială la gimnastică! Românca s-a retras și...
Părinții lui sunt actori celebri, dar el mănâncă din gunoaie. Povestea este șocantă
Sistem imunitar vs. Coronavirus: Cât timp durează imunitatea după COVID-19? Studii efectuate şi clarificări OMS
Donald Trump a adus în discuție România în contextul scandalului Hunter Biden. Reacția lui Klaus...
George Burcea, declaraţie controversată de dragoste! Ce a putut să îi spună Vivianei Sposub, după...
Cine a fost prima iubită a lui Klaus Iohannis? Președintele a recunoscut asta de față...
După aproape 2.000 de ani, o descoperire INCREDIBILĂ despre impunătorul împărat TRAIAN, care l-a învins...
Vedete din România care au apărut în Playboy. Gimnastele care au lăsat TOT la vedere...
Veste proastă pentru 7 milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu mărirea pensiilor
Sărbătoare mare vineri în calendarul ortodox: Ce nu ai voie să faci pe 23 octombrie...
Cazul influencerului bolnav de COVID-19, care nu credea în coronavirus și a murit la 33...
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Oraşul din România care explodează total şi pregăteşte o dezvoltare fabuloasă. Primăria are în plan...
×

Urmăriți Gândul LIVE Cruzime fără margini în Argeș! 3 copii au fost filmați chiar de tatăl lor în timp ce lovesc un caine https://www.gandul.ro/Medicul Virgil Musta și Corina Chiriac, printre invitații Emmei Zeicescu

Publicată de Gandul pe Joi, 22 octombrie 2020
Gândul LIVE!
Inchide