DOSARUL ZAMBACCIAN. Adrian Năstase, achitat pentru luare de mită, condamnat pentru șantaj

DOSARUL ZAMBACCIAN. Adrian Năstase, achitat pentru luare de mită, condamnat pentru șantaj
Publicat: 23/04/2012, 19:38
Actualizat: 23/04/2012, 22:24

UPDATE „Este un verdict care încearcă să împace diverse categorii de interese. În acest dosar cu acuzații grave de corupție, și aici, ca și în dosarul ‘Mătușa Tamara’, acestea au fost eliminate. Toate chestiunile legate de case, containere, chinezării au fost eliminate din acest dosar”, a declarat Adrian Năstase. Legat de acuzația de șantaj, pentru care a fost condamnat, Năstase a declarat că nu este de acord cu ea și că tot ce a făcut a fost să-l informeze pe Octavian Crețu (intermediarul lui Ioan Păun) că faptul că Păun ar fi fost ofițer acoperit „era o chestiune care se discuta în spațiul public din China”.

Fostul premier PSD Adrian Năstase a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru infracțiunea de șantaj, în dosarul Zambaccian. El a fost achitat de acuzația de luare de mită. Liderul PSD va avea interzise anumite drepturi timp de doi ani.

Dana Năstase, soția fostului premier, a fost și ea condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru infracțiunea de participație improprie la folosirea de acte false la autoritatea vamală. Dana Năstase a fost achitată pentru spălare de bani și pentru complicitate la luare de mită.

Irina Paula Jianu, fosta șefă a Inspectoratului de Stat în Construcții, a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu executare și doi ani de suspendare a unor drepturi, pentru acuzația de participație improprie la folosirea de acte false la autoritatea vamală. Pedeapsa Irinei Jianu a fost cumulată cu cea de doi ani de închisoare, pentru folosirea bunurilor unei societăți comerciale împotriva scopurilor acesteia. Judecătorii i-au aplicat pedeapsa cea mai grea, de 3 ani de închisoare.

Magistrații l-au obligat pe Adrian Năstase să se prezinte trimestrial la Serviciul de probațiune, să raporteze schimbarea domiciliului și să comunice și să justifice schimbarea locului de muncă, nerespectarea obligațiilor aducând revocarea suspendării executării pedepsei.

Sentința va fi atacată cu recurs la completul de 5 judecători al instanței supreme, a declarat avocatul lui Adrian Năstase, Ion Cazacu.

Conform procurorilor DNA, în perioada 2002-2004, Adrian Năstase a primit, în mod direct și prin intermediul Danielei Năstase foloase necuvenite în valoare de 22.155.985.853,08 ROL (aproximativ 630.000 euro la cursul de schimb 2002/2004). Acestea foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China și cheltuielile aferente acestor importuri, contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele din localitatea Cornu și respectiv municipiul București, str. Cristian Tell.

Concret, au fost primite următoarele foloase necuvenite:

De la inculpata Irina Paula Jianu:
• suma de 3.702.843.845 ROL reprezentând contravaloarea unor bunuri achiziționate din China și a cheltuielilor ocazionate de introducerea acestora în țară și transportul intern;
• suma de 2.027.844.822,27 ROL reprezentând contravaloarea lucrărilor de tâmplărie cu geam termopan executate de S.C. REGAL GLASS SRL Bacău la imobilul său din localitatea Cornu, județul Prahova și suportate din fondurile S.C. VERTCON S.A. Bacău (1.407.535.800 lei) și S.C. REGAL GLASS SRL Bacău (620.309.022,27 lei);
• suma de 16.425.297.185,81 ROL reprezentând contravaloarea unor lucrări de construcții și renovare executate la imobilul situat în str. Cristian Tell din București, din care 12.610.443.157 ROL lei din fondurile S.C. CONIMPULS S.A.Bacău, 1.186.854.028,81 ROL din fondurile S.C. VERTCON S.A. Bacău și 2.628.000.000 ROL din bani personali ai inculpatei Irina Paula Jianu.

Sumele de bani au fost primite de la inculpata Irina Paula Jianu în scopul numirii și menținerii acesteia în funcția de inspector general de stat la Inspectoratul de Stat în Construcții, precum și pentru asigurarea pentru aceasta a unui statut care să îi confere autoritate deplină în cadrul instituției la conducerea căreia se afla.

b) De la martorul Ioan Păun

• prestarea serviciilor de achiziționare a unor bunuri din China, depozitarea lor temporară la sediul Ambasadei României din China, ambalarea, supravegherea încărcării lor în containere și organizarea transportului pe parcurs extern în scopul numirii și menținerii acestuia în funcțiile de consul general, șef al Consulatului General al României la Hong Kong, precum și pentru menținerea permanentă în misiune în străinătate.

Procurorii DNA mai susțineau că, în cursul lunii martie 2006, dată la care exercita funcția de președinte al Camerei Deputaților, în scopul îngreunării urmăririi penale în cauza în care era cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, în mod repetat, inculpatul Adrian Năstase l-a amenințat pe consulul Ioan Păun cu darea în vileag a unor fapte imaginare, compromițătoare pentru acesta (și anume că acesta lucrează sub acoperire pentru anumite instituții) pentru a-l determina să-și retracteze declarațiile date în cauză și să nu predea organelor de anchetă documentele doveditoare în posesia cărora acesta se afla. Aceasta este acuzația pentru care Adrian Năstase a fost condamnat.

În perioada 2002-2004, inculpații Adrian Năstase și Daniela Năstase au achiziționat din China materiale de construcții, produse electrocasnice, obiecte de mobilier pentru utilarea celor două imobile din București (Zambaccian, Cristian Tell) și a imobilului din localitatea Cornu. Bunurile au fost achiziționate din diverse târguri, fie fără acte, fie pe baza unor documentele de vânzare emise pe numele martorului Ioan Păun, fiind transportate și depozitate într-un hotel dezafectat al Ambasadei României din China.

Pentru a ascunde identitatea reală a beneficiarilor și pentru a crea aparența că legislația vamală este respectată, o parte din bunurile achiziționate au fost introduse în țară ca importuri efectuate de SC VERTCON SA, conducerea acestei societăți fiind determinată de inculpata Irina Paula Jianu să suporte din fondurile societății cheltuieli care nu erau aferente activității acestora, respectiv suma de suma de 3.683.683.943 ROL. Această sumă reprezintă contravaloarea bunurilor achiziționate din China de Adrian Năstase și Daniela Năstase, a cheltuielilor de transport și a taxelor vamale.

Pentru efectuarea operațiunilor de vamă, din dispoziția inculpatei Irina Paula Jianu s-au completat cu date nereale documentele comerciale externe și de transport internațional, (invoice, packing list-uri, certificate de calitate și conformitate), centralizatoarele de import și declarațiile pentru valoarea în vamă, precum și avizele de însoțire a mărfii. Bunurile introduse în țară ca importuri efectuate de către SC VERTCON SA Bacău au fost transportate în depozitul aparținând SC REMAT SA Chitila, iar de aici au fost preluate de către adevărații proprietari, regăsindu-se în imobilele din Zambaccian, Cristian Tell și Cornu.

În scopul ascunderii infracțiunilor de dare și luare de mită, inculpata Irina Paula Jianu și-a folosit autoritatea pe care o avea asupra administratorilor societăților SC CONIMPULS SA Bacău, SC VERTCON SA Bacău și SC REGAL GLASS SRL Bacău, pentru a determina cele trei societăți să efectueze lucrări la imobilele din localitatea Cornu, jud. Prahova și respectiv București, str. Cristian Tell, fără încheierea unui contract cu beneficiarii acestor imobile, contract în baza căruia societățile să stabilească condițiile de facturare și încasare a contravalorii lucrărilor efectuate sau să își recupereze cheltuielile în caz de neefectuare a plăților de către beneficiar. Autoritatea inculpatei Irina Paula Jianu asupra administratorilor celor trei societăți deriva din calitatea de fost asociat/administrator și administrator în fapt, inspector general de stat în cadrul ISC – instituție cu atribuții de control în domeniul construcțiilor, și în baza relației sale de prietenie cu primul ministru. În acest fel, inculpata i-a determinat să folosească cu rea credință banii și bunurile societăților, pierderile suferite de către societăți ridicându-se la 6.596.717.758 ROL în dauna SC VERTCON SA, la 811.831.452 ROL în dauna SC REGAL GLASS SRL Bacău și la 12.610.443.157 ROL în dauna SC CONIMPULS SA Bacău.

De asemenea, mai susțineau procurorii DNA, inculpata Irina Jianu a disimulat proveniența sumei de 2.628.000.000 ROL primită drept mită de Adrian Năstase, introducând banii în S.C. REGAL GLASS S.R.L. ca împrumut societate și a dispus ca din această sumă să fie decontate lucrările efectuate la imobilul soților Năstase din București, strada Cristian Tell. Lucrările decontate au fost înregistrate și respectiv facturate pe un beneficiar fictiv.

Crima care zguduie ţara. Frumoasa din reclame TV, găsită pe marginea drumului împuşcată de 18...
ULTIMĂ ORĂ! Doliu în sportul românesc! A MURIT în urmă cu puțin timp
FOTO. Fiica Andreei Berecleanu a încins internetul cu cel mai decoltat costum de baie. Cum...
Corina Bud, cu un costum de baie minuscul. Cum arată vedetele din România, la plajă
Fulgy, fiul secret al lui Dan Bursuc?! Ipoteză șoc: „Du-te și fă-i analizele”! Mulți s-au...
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei:...
Eşti acuzat de TENTATIVĂ DE OMOR dacă faci această greşeală în trafic! Legea DURĂ pentru...
Oficial israelian: Atacul asupra petrolierului, în care a murit un marinar român, a fost comis...
Nu cumpăra aceste mașini! Au fost făcute zob în Europa
BANCUL ZILEI – Traian Băsescu livrează 1 milion de prezervative românești americanilor
Două insule grecești, la un pas de închidere. Medic: Statul elen trebuie să impună măsuri...
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! Şi-a ridicat picioarele şi s-a văzut…
Imagini INTIME cu scene de nuditate dintr-o lume CENZURATĂ
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Descoperire importantă pentru omenire, îngropată în curând. De ce s-a luat această decizie neobișnuită
Face senzaţie cu „cel mai mic bikini”. Puţine ar avea curajul să meargă aşa la...
Doliu în lumea muzicii populare. A murit la doar 43 de ani. Este ştirea momentului
Atenţie maximă la Paracetamol! Nu îl combina niciodată cu asta. Te poate băga în spital
Turcia e îngenuncheată. Localnicii și turiștii trăiesc apocalipsa, focul pârjolește tot. GALERIE FOTO
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Uită de cumpărarea sau de închirierea unei locuinţe. Un oraş superb din Italia te va...