Două posturi ale TVR ÎȘI VOR ÎNCETA EMISIA

Două posturi ale TVR ÎȘI VOR ÎNCETA EMISIA
Publicat: 10/08/2012, 19:33
Actualizat: 01/02/2019, 07:17

TVR Info și TVR Cultural își vor înceta emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluată de TVR 2 și TVR 3, conform Programului de redresare economică a Televiziunii Române, adoptat vineri de Consiliul de Administrație al Societății Române de Televiziune (SRTv).

Consiliul de Administrație al TVR a adoptat, în ședința de vineri, soluțiile de redresare economică a televiziunii publice.

Potrivit raportului elaborat de Grupul de lucru și Comisia de experți subsecventă acestuia, care au elaborat programul de redresare economică a Televiziunii Române, structura existentă a TVR generează „confuzie și o repartizare nejudicioasă a oamenilor pe emisiuni ducând la o ineficiență și din punct de vedere creator, cât și din punct de vedere al necesarului de producție”.

De asemenea, existența unui număr foarte mare de direcții (7) și mai ales a unui număr foarte mare de departamente (25) a condus la un număr foarte mare de funcții de conducere și implicit la costuri salariale foarte mari. S-a constatat că cei care produceau efectiv emisiunile aveau trei niveluri de subordonare: unul către redacția din care făceau parte, al doilea către departamentul din care făcea parte redacția și ultimul (în acest moment fără importanță), față de directorul de canal ă cel care ar trebui să poarte responsabilitatea materialelor care intră pe post.

În consecință a fost propusă și aprobată o nouă structură cu 5 direcții, 10 departamente cu serviciile și birourile aferente. Această structură este bazată pe fluxuri de producție și pe fluxuri economice reale și simplificate în așa fel încât cei care solicită producția și o difuzează controlează efectiv și costurile.

În această nouă structură vor înceta emisia canalele TVR Info, TVR Cultural – a cărei misiune va fi preluată de TVR 2 și TVR 3. De asemenea, misiunea departamentului TVR Interactiv va fi preluată de Direcția Știri.

Canalele rămase vor trebui să fie în acord cu misiunea publică a Societății Române de Televiziune și cu cerințele actuale ale publicului din România, cât și cu nevoia de a reașeza costurile, în așa fel încât în următorii 7,5 ani, SRTv să-și poată achita datoriile existente (de 133 milioane de euro) fără să mai acumuleze, în această perioadă, altele.

TVR 1 va avea ca misiune satisfacerea exigențelor unui public telespectator complex, prin realizarea și difuzarea de programe de genuri diferite, ai căror parametrii îi reprezintă calitatea, diversitatea și respectarea pluralismului. TVR1 va fi axat în proporție de 90% pe prezentarea în mod obiectiv și imparțial a realităților vieții social-politice și economice interne și internaționale, pe asigurarea informării corecte a cetățenilor asupra vieții politice, economice și sociale, promovarea valorilor culturale universale și românești și ale minorităților naționale.

Totodată, TVR 1 va păstra titlurile valoroase cu care publicul este familiar, dar va include și emisiuni noi sau emisiuni transferate de pe TVR 2, TVR 3 sau TVR Info.

De asemenea, principalul Jurnal al TVR 1 va reveni la ora 20.00. Totodată, emisiunea „Ora de business” va fi transferată pe TVR 1, respectând ideea de canal axat pe informație. Vor rămâne în grilă emisiunile culturale „Profesioniștii”, „Garantat 100%” și „Universul credinței”, cărora li se adaugă un spațiu de documentar. Harta emisiunilor informative (jurnal și talk-show) se întregește pe TVR 1 cu o revistă a presei, cu o emisiune tip retrospectiva săptămânii și cu o emisiune despre alte sporturi în afară de fotbal. Divertismentul păstrează spațiile existente la TVR 1 (vineri seara, sâmbătă după-amiaza și seara, duminică după-amiaza), TVR 1 urmând să difuzeze filme în fiecare seara, din cele deja contractate.

Pe de altă parte, TVR2, sub denumirea TVR2 Cultural, va prelua din sarcinile TVR Cultural într-o viziune nouă, atractivă, dinamică, adresată unui public activ ca alternativă la oferta generalistă a TVR1.

TVR 2 Cultural va fi axat cu precădere pe cultură și educație. Noua viziune va include difuzarea de informații culturale, de filme, de piese de teatru, concerte etc. românești consacrate, dar și producții ale tinerilor creatori independenți.

TVR International, postul pentru străinătate al SRTv, va elabora și difuza programe în limba română și limbi străine, adresate telespectatorilor din străinătate, pentru a promova imaginea României în lume, politica sa internă și externă, conform strategiei naționale promovate de autoritățile statului.

Studiourile teritoriale ale TVR își vor păstra emisia regională și prin reorganizarea lor în conformitate cu necesitățile obiective (studiouri teritoriale cu emisiuni speciale pentru minorități și cele fără aceste emisiuni) vor avea două mari tipuri de stuctură organizatorică. În același timp, studiourile vor avea prin rotație un spațiu de 150 de minute în grila de programe TVR 1 în ziua de sâmbătă și totodată vor furniza știri zilnice pentru Direcția Știri, ce urmează a fi folosite în jurnalele TVR 1 și TVR 2 Cultural.

În noua formulă, prin separarea Departamentului Sport de Direcția Știri și reorganizarea ambelor, se va ajunge și în acest caz la o eficientizare a costurilor, la o urmărire mai judicioasă a fondurilor alocate și o utilizare eficace a resurselor umane.

Toate aceste măsuri ce urmează a fi implementate vor face ca datoria existentă a TVR, de 133 milioane de euro, să poată fi achitată într-o perioadă de 7,5 ani, fără ca pe parcursul acestei perioade instituția să aibă alte creanțe.

Luând în considerare veniturile totale existente de 10.043.153 euro/ lună, din care 3.463.949 euro din subvenție care pleacă direct către Societatea Națională de Radiocomunicații, înseamnă că veniturile efective ale SRTv sunt de 6.579.204 euro/ lună. În acest moment, cheltuielile lunare SRTv sunt de 10.310.897 euro/ lună, acestea fiind mai mari decât veniturile.

Prin planul de măsuri propus și aprobat de CA, cheltuielile viitoare ale SRTv vor fi de 5.107.774 euro/ lună, ceea ce înseamnă că aproximativ 1.471.430 euro/ lună vor putea fi direcționați către plata datoriilor, ce vor putea fi acoperite integral în 7,5 ani.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Noi taxe și impozite. Românii care rămân cu mai puțini bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului