Două posturi ale TVR ÎȘI VOR ÎNCETA EMISIA

Două posturi ale TVR ÎȘI VOR ÎNCETA EMISIA
Publicat: 10/08/2012, 19:33
Actualizat: 01/02/2019, 07:17

TVR Info și TVR Cultural își vor înceta emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluată de TVR 2 și TVR 3, conform Programului de redresare economică a Televiziunii Române, adoptat vineri de Consiliul de Administrație al Societății Române de Televiziune (SRTv).

Consiliul de Administrație al TVR a adoptat, în ședința de vineri, soluțiile de redresare economică a televiziunii publice.

Potrivit raportului elaborat de Grupul de lucru și Comisia de experți subsecventă acestuia, care au elaborat programul de redresare economică a Televiziunii Române, structura existentă a TVR generează „confuzie și o repartizare nejudicioasă a oamenilor pe emisiuni ducând la o ineficiență și din punct de vedere creator, cât și din punct de vedere al necesarului de producție”.

De asemenea, existența unui număr foarte mare de direcții (7) și mai ales a unui număr foarte mare de departamente (25) a condus la un număr foarte mare de funcții de conducere și implicit la costuri salariale foarte mari. S-a constatat că cei care produceau efectiv emisiunile aveau trei niveluri de subordonare: unul către redacția din care făceau parte, al doilea către departamentul din care făcea parte redacția și ultimul (în acest moment fără importanță), față de directorul de canal ă cel care ar trebui să poarte responsabilitatea materialelor care intră pe post.

În consecință a fost propusă și aprobată o nouă structură cu 5 direcții, 10 departamente cu serviciile și birourile aferente. Această structură este bazată pe fluxuri de producție și pe fluxuri economice reale și simplificate în așa fel încât cei care solicită producția și o difuzează controlează efectiv și costurile.

În această nouă structură vor înceta emisia canalele TVR Info, TVR Cultural – a cărei misiune va fi preluată de TVR 2 și TVR 3. De asemenea, misiunea departamentului TVR Interactiv va fi preluată de Direcția Știri.

Canalele rămase vor trebui să fie în acord cu misiunea publică a Societății Române de Televiziune și cu cerințele actuale ale publicului din România, cât și cu nevoia de a reașeza costurile, în așa fel încât în următorii 7,5 ani, SRTv să-și poată achita datoriile existente (de 133 milioane de euro) fără să mai acumuleze, în această perioadă, altele.

TVR 1 va avea ca misiune satisfacerea exigențelor unui public telespectator complex, prin realizarea și difuzarea de programe de genuri diferite, ai căror parametrii îi reprezintă calitatea, diversitatea și respectarea pluralismului. TVR1 va fi axat în proporție de 90% pe prezentarea în mod obiectiv și imparțial a realităților vieții social-politice și economice interne și internaționale, pe asigurarea informării corecte a cetățenilor asupra vieții politice, economice și sociale, promovarea valorilor culturale universale și românești și ale minorităților naționale.

Totodată, TVR 1 va păstra titlurile valoroase cu care publicul este familiar, dar va include și emisiuni noi sau emisiuni transferate de pe TVR 2, TVR 3 sau TVR Info.

De asemenea, principalul Jurnal al TVR 1 va reveni la ora 20.00. Totodată, emisiunea „Ora de business” va fi transferată pe TVR 1, respectând ideea de canal axat pe informație. Vor rămâne în grilă emisiunile culturale „Profesioniștii”, „Garantat 100%” și „Universul credinței”, cărora li se adaugă un spațiu de documentar. Harta emisiunilor informative (jurnal și talk-show) se întregește pe TVR 1 cu o revistă a presei, cu o emisiune tip retrospectiva săptămânii și cu o emisiune despre alte sporturi în afară de fotbal. Divertismentul păstrează spațiile existente la TVR 1 (vineri seara, sâmbătă după-amiaza și seara, duminică după-amiaza), TVR 1 urmând să difuzeze filme în fiecare seara, din cele deja contractate.

Pe de altă parte, TVR2, sub denumirea TVR2 Cultural, va prelua din sarcinile TVR Cultural într-o viziune nouă, atractivă, dinamică, adresată unui public activ ca alternativă la oferta generalistă a TVR1.

TVR 2 Cultural va fi axat cu precădere pe cultură și educație. Noua viziune va include difuzarea de informații culturale, de filme, de piese de teatru, concerte etc. românești consacrate, dar și producții ale tinerilor creatori independenți.

TVR International, postul pentru străinătate al SRTv, va elabora și difuza programe în limba română și limbi străine, adresate telespectatorilor din străinătate, pentru a promova imaginea României în lume, politica sa internă și externă, conform strategiei naționale promovate de autoritățile statului.

Studiourile teritoriale ale TVR își vor păstra emisia regională și prin reorganizarea lor în conformitate cu necesitățile obiective (studiouri teritoriale cu emisiuni speciale pentru minorități și cele fără aceste emisiuni) vor avea două mari tipuri de stuctură organizatorică. În același timp, studiourile vor avea prin rotație un spațiu de 150 de minute în grila de programe TVR 1 în ziua de sâmbătă și totodată vor furniza știri zilnice pentru Direcția Știri, ce urmează a fi folosite în jurnalele TVR 1 și TVR 2 Cultural.

În noua formulă, prin separarea Departamentului Sport de Direcția Știri și reorganizarea ambelor, se va ajunge și în acest caz la o eficientizare a costurilor, la o urmărire mai judicioasă a fondurilor alocate și o utilizare eficace a resurselor umane.

Toate aceste măsuri ce urmează a fi implementate vor face ca datoria existentă a TVR, de 133 milioane de euro, să poată fi achitată într-o perioadă de 7,5 ani, fără ca pe parcursul acestei perioade instituția să aibă alte creanțe.

Luând în considerare veniturile totale existente de 10.043.153 euro/ lună, din care 3.463.949 euro din subvenție care pleacă direct către Societatea Națională de Radiocomunicații, înseamnă că veniturile efective ale SRTv sunt de 6.579.204 euro/ lună. În acest moment, cheltuielile lunare SRTv sunt de 10.310.897 euro/ lună, acestea fiind mai mari decât veniturile.

Prin planul de măsuri propus și aprobat de CA, cheltuielile viitoare ale SRTv vor fi de 5.107.774 euro/ lună, ceea ce înseamnă că aproximativ 1.471.430 euro/ lună vor putea fi direcționați către plata datoriilor, ce vor putea fi acoperite integral în 7,5 ani.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
FOTO. Dana Săvuică, în costum de baie la 51 de ani! Cum arată fosta vedetă...
Semnele care apar pe piele când ai o boală de inimă. Cum se modifică unghiile
Gina Pistol este DISTRUSĂ! Smiley nu o poate ierta pentru asta
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Ministrul Educaţiei, mesaj clar despre TESTAREA elevilor! Ce se va întâmpla în şcoli
Sfatul unui medic: Cafeaua nu trebuie consumată prima dată dimineaţa. Care este motivul
Acestea sunt mașinile cu cele mai bune MOTOARE ÎN 3 CILINDRI
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Încă un județ intră în scenariul roșu
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
De unde are bani Liviu Dragnea de când a ieșit din închisoare, de fapt: ”Nu...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea tristă a acestei dimineți. Este doliu imens în România. Lacrimi și regrete în urma...
BOMBA zilei despre PFIZER! Ce efect secundar are a treia doză
Cazul Caracal, dezvăluiri epocale. De ce nu se va afla niciodată adevărul
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Sectorul din România unde salariu mediu net a ajuns la 8439 de lei