Ecologizarea iazului batal de la Azomureș, un contract de peste 25 mil. euro

Redactor:
Ela Giurgea
Ecologizarea iazului batal de la Azomureș, un contract de peste 25 mil. euro
Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, a semnat, vineri, la Târgu Mureș, contractul de finanțare privind decontaminarea iazului batal de la combinatul Azomureș, în valoare de peste 25 de milioane de euro fără TVA, transmite corespondntul MEDIAFAX.

Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, a semnat, vineri, la Târgu Mureș, contractul de finanțare privind decontaminarea iazului batal de la combinatul Azomureș, în valoare de peste 25 de milioane de euro fără TVA, transmite corespondntul MEDIAFAX.

Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, a semnat, în Sala Mare a Palatului Administrativ din Târgu Mureș, contractul de finanțare a proiectului „Reabilitarea sitului poluat istoric – Iaz Batal – 30 de hectare din Târgu Mureș”.

El a declarat apoi presei că proiectul este finanțat prin Programul Operațional Sectorial Mediu și are o valoare totală de 25.212.066 de euro, fără TVA, din care 20.158.559 de euro finanțare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Proiectul are o durată de realizare de trei ani.

„Am semnat un contract de peste 30 de milioane de euro investiție, din care 98 la sută din bani europeni și din bugetul de stat. E vorba de batalul de la combinatul Azomureș. Primăria preia în administrare aproape 30 de hectare de teren, care se reecologizează din acești bani de la UE și bugetul de stat”, a spus Borbely.

Potrivit ministrului, conducerea nouă a combinatului Azomureș a fost de acord cu angajamentele asumate în relația cu Primăria Târgu Mureș în momentul în care administrația locală a preluat batalul de reziduuri chimice – adică să acopere partea de cofinanțare locală.

Totodată, conducerea nouă a combinatului Azomureș își asumă și contractul de mediu revizuit, a arătat Borbely.

Batalul cu reziduuri de la Azomureș a fost închis de societate, care l-a donat în urmă cu mai multe luni municipalității, având în vedere că doar administrațiile publice locale pot primi finanțare europeană nerambursabilă, prin Programul Operațional Sectorial (POS) Mediu, pentru lucrările de ecologizare.

Borbely a anunțat, tot vineri, că poartă discuții cu oficialii Uniunii Europene pentru introducerea posibilității finanțării ecologizării siturilor poluate care nu sunt în proprietatea autorităților locale.

„În momentul de față putem semna numai dacă autoritatea locală preia terenul (situl contaminat – n.r.). Suntem în discuții cu Uniunea Europeană ca, în perioada 2014-2020, să fie posibilă finanțarea și în cazul în care aceste situri nu sunt la autoritatea locală. Pentru că sunt peste 1.000 de situri contaminate în România, care înseamnă sume foarte mari și care nu putem să le finanțăm de la buget, ci numai din bani europeni”, a spus Borbely.

Borbely a mai semnat, cu același prilej, contracte pentru proiecte de alimentare cu apă și canalizare finanțate prin Administrația Fondului pentru Mediu cu reprezentanții a nouă administrații locale din județ.

Astfel, din finanțarea de la Administrația Fondului perntru Mediu se vor realiza sisteme de alimentare cu apă, canalizare și stații de epurare în localitățile Gănești, Glodeni, Sînpaul, Vărgata, Gheorghe Doja, Suplac, Beica de Jos, Gornești și Fântânele, valoarea celor nouă contracte de finanțare fiind de 43.943.548 de lei.

„Numai în 2010 și 2011 am reușit să alocăm județului Mureș, vorbesc de Ministerului Mediului și Pădurilor, circa 290 de milioane de euro – bani care sunt în mare parte de la UE, circa 223 de milioane de euro, iar restul, circa 40 de milioane de euro, au venit de la Fondul de mediu, care nu sunt de la buget, ci din taxe de mediu”, a afirmat el.

În 20 februarie, Primăria Târgu Mureș anunța că ministerul Mediului a aprobat proiectul de ecologizare a iazului batal de la combinatul de îngrășăminte chimice Azomureș și că urmează să se semneze contractul de finanțare europeană, în cadrul Programului Operațional Sectorial (POS) Mediu.

În cadrul acestui proiect, se va interveni pentru decontaminarea a 30 de hectare de teren, „în scopul de a elimina sursa de poluare din sol și substanțele contaminate, în vederea aducerii terenului la un standard corespunzător”.

 

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
Ce meserie a avut Nicolae Ceaușescu în tinerețe. Chiar el a demolat clădirea unde a...
Situaţie îngrijorătoare pe şantierul Autostrăzii A3 Transilvania. Constructorul este, practic, inexistent
Insulele italiene, locuri de „pelerinaj sexual”. Care sunt cele mai vizitate
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
EXCLUSIV! Adina Buzatu și-a câștigat primii bani din spălat parbrize. Cum a reacționat tatăl său...
ALARMANT! În plină pandemie Rusia a INSTALAT ceva în apropiere de ROMÂNIA. Cât de mare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Toți cei care au WhatsApp trebuie să afle: schimbarea fără precedent se întâmplă acum
Bonus de coronavirus: 2000 DE LEI LUNAR! Cine sunt românii care vor încasa acești bani
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Familia care controlează una dintre cele mai mari tări şi bogate din lume. Ei au...
Loredana Groza, show pe internet cu posteriorul la vedere în timpul masajului! FOTO
Inchide