Edilii pun la bătaie 16 milioane euro pentru refacerea parcurilor Capitalei

Redactor:
Maria Manoliu
Edilii pun la bătaie 16 milioane euro pentru refacerea parcurilor Capitalei
Administrația Lacuri Parcuri și Agrement București (ALPAB), instituție subordo­nată municipalității, pregătește schimbarea bordurilor și refacerea aleilor în mai multe parcuri din Capi­tală.

Memorialul Dâmboviței, în Parcul Operei

Administrația Domeniului Public din subordinea PrimărieiSectorului1 a alocat 2 milioane de euro în refacerea ParculuiVenus, cunoscut mai mult ca Parcul Operei. Lucrările de refacerevor dura trei luni, iar costurile ulterioare investiției se vorridica la 193.730 de lei anual. Investiția este justificată prin”prezența unor grupuri marginale, care creează o senzație deinsecuritate”.

Potrivit caietului de sarcini, publicat pe site-ul guvernamentalde licitații, în Parcul Venus ar urma să se schimbe o parte dinvegetație, mobilierul și solul degradat, să se instaleze toaletepublice, centre de informare și să se amenajeze locuri de joacă. Peo suprafață de 33.000 de metri pătrați urmează să fie plantați 320de arbori, 800 de arbuști, 7.200 de floricele și 5.000 de metripătrați de gazon. Parcul va fi mobilat cu „două an­sambluri debănci sinuoase”, 57 de bănci noi obișnuite, 30 de coșuri de gunoiși două cișmele.

În Parcul Venus va fi amenajat un „memorial al Dâmboviței” făcutdin vegetație hidrofilă și înconjurat cu un gard din nuiele înaltde 2,5 metri. Parcul Venus este situat pe malul stâng alDâmboviței, între străzile Știrbei Vodă, Calea Plevnei și OperaRomână. Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Sectorului 1,Alex Ichim, „parcul nu poate fi lăsat în paragină, fiind lângăOpera Română, constituind un reper. Valoarea contractului este unaestimativă, în urma licitației putând să scadă. Suma care varezulta după licitație nu va fi plătită imediat, ci pe parcursulanului viitor”.

Administrația Lacuri Parcuri și Agrement București (ALPAB),instituție subordo­nată municipalității, pregătește schimbareabordurilor și refacerea aleilor în mai multe parcuri dinCapi­tală.

• Valoarea estimată acontractului este cuprinsă între 19.207.000 lei și 57.620.000 delei fără TVA, adică echivalentul a minimum patru milioane de euroși maximum 14 milioane de euro fără TVA. Potrivit anunțului postatpe site-ul guvernamental de licitații, contractul ar urma să sederuleze timp de 36 de luni, iar valoarea contractelor ce vor fiatribuite anual va fi de minimum 6.403.000 lei și maximum19.207.000 de lei fără TVA.

• Din caietul desarcini, publicat pe e-licitație.ro, reiese că vor fi demontateborduri de orice tip pe o suprafață de aproximativ 150.000 demetri. Acestea urmează să fie înlocuite cu borduri noi din beton șipe o lungime de doar 1.080 metri cu borduri din granit tot noi.

• Refacerea asfaltuluiar trebui să se facă pe 351.900 de metri și ar trebui achiziționați7.500 de metri pătrați de calupuri noi din granit.

• Pe lângă lucrările deînlocuire a bordurilor și refacere a asfaltului de pe alei, ALPABmai intenționează să facă în parcuri, pe o suprafață de 3.240 metricubi, „pavaj autoblocant din prefabri­cate noi din beton”, să aducăla cotă căminele de vizitare și gurile de scurgere și să foloseascăpentru plombarea aleilor pe timp de iarnă 750 de metri cubi demixtură stocabilă. Licitația pentru atribuirea contractului va avealoc pe data de 4 august. După adjudecarea lui, firma câștigătoareva avea obligația să „execute, prin orice mijloace”, cerințelespecificate de autoritatea contractantă.

„În anumite parcuri, infrastructura nu a fost refăcutăde zeci de ani”

Potrivit ALPAB, mare parte din lucrări se vor derula în treiparcuri centrale. „Lucrările de asfaltare a aleilor se vor realizaconform caietului de sarcini, realizat în baza studiului defezabilitate în anul 2009, în parcurile aflate în administrareaALPAB, care se întind pe o suprafață totală de 504.088 mp. Înanumite parcuri, infrastructura nu a fost refăcută de zeci de aniși a avut de suferit din cauza poziționării acestora (în pantă șistructura solului), ne referim la parcurile Carol, Tineretului șiCircului”, au spus, pentru Gândul,reprezentanții instituției.

Lucrări se vor face și în Herăstrău: „Vor fi cuprinse în acestacord-cadru pe trei ani și alei care au fost lăsate fărăcorespondență cu altele, încă de la darea în folosință a parcului,înainte de 1989 – Parcul Tineretului. Acum cinci ani, au fostexecutate lucrări în Parcul Herăstrău doar în zona parteruluicentral spre Expoflora, fără a se lua în calcul structura aleilor,ci mai degrabă forma vegetației”.

Citește mai departe în paginaurmătoare

Revoluţie la FCSB. Becali şi-a ieşit din minţi şi a anunţat numele antrenorului care renaşte...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
FOTO. Andreea Raicu a pozat goală, la 43 de ani. Imaginea care a pus pe...
Pepe e ISTORIE! Raluca Pastramă a făcut totul public! El este acum cel mai important...
Motivul pentru care Sorana Cîrstea nu își expune public relația cu Ion Țiriac Jr. A...
Judecătorii îi dau DREPTATE lui Liviu Dragnea! Sentinţa e CLARĂ
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
Rareș Bogdan a tunat după ce jandarmii au dat buzna la terasa în care se...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
Considerată INOCENTĂ ca o fecioară, dar amanta celui mai PUTERNIC om, a făcut ceva TERIBIL...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
Cleopatra Stratan, aproape măritată. De ce nu vrea să plece de lângă Pavel Stratan, tatăl...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Vestea ȘOC a dimineții în România: A MURIT... Un talent uriaș! Rămas bun!
Cum îți dai seama că ai viermi intestinali. 20 de semne ale paraziților în organism
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Unul dintre cele mari secrete ale McDonald's s-a aflat. Cum au reuşit doi tineri să...
Inchide