Edvin Marton, care a suferit un accident marți, a cântat o jumătate de oră la Gala „Crăciun vienez”

Redactor:
Ghita Oana Mihaela
Edvin Marton, care a suferit un accident marți, a cântat o jumătate de oră la Gala „Crăciun vienez”
Violonistul Edvin Marton, care a suferit o lovitură la cap marți seară, după ce a căzut pe scări, a cântat o jumătate de oră, miercuri seară, la Gala "Crăciun vienez", care a avut loc la Sala Palatului din Capitală.

Violonistul Edvin Marton, care a suferit o lovitură la cap marți seară, după ce a căzut pe scări, a cântat o jumătate de oră, miercuri seară, la Gala „Crăciun vienez”, care a avut loc la Sala Palatului din Capitală.

Violonistul Edvin Marton a cântat astfel jumătate din programul pe care trebuia să îl susțină în mod normal.

În ultimul sfert din spectacolul de la București, Edvin Marton nici nu a cântat la vioară, nici nu a dirijat European Royal Orchestra, așa cum era prevăzut inițial. Astfel, în momentele în care trebuia să dirijeze, Marton dădea indicații minimale orchestrei, după care se întorcea către public, îndemnându-i pe cei prezenți să țină ritmul prin aplauze. Totodată, în momentele în care trebuia să interpreteze la vioară, Marton, vizibil afectat de accidentul pe care l-a suferit marți seară, cânta câteva acorduri, după care sunetele viorii sale se pierdeau în cele ale orchestrei, el de-abia atingând instrumentul cu arcușul.

Potrivit programului, Edvin Marton trebuia să dirijeze și să cânte la vioară în cea de-a doua parte a spectacolului de la Sala Palatului. În prima parte a spectacolului, dirijor a fost austriacul Gottfried Rabl. Acesta, însă, a apărut și după pauză, ca dirijor al părții din spectacol care îi era desemnată lui Marton.

Violonistul s-a lăsat astfel așteptat de public la uvertura din „Liliacul” de Johann Strauss și la „Kaiser-Walzer”.

Edvin Marton a apărut pe scenă – îmbrăcat într-un smoching alb, cu broderii argintii și cu un brâu lat – la piesa „Wiener blut”, de Johann Strauss II. La apariția sa pe scenă, publicul a izbucnit în aplauze. După ce a dirijat pentru câteva acorduri orchestra din fața sa, Marton s-a îndreptat spre public, îndemnându-l să țină ritmul prin aplauze.

Au urmat în programul serii „Dansurile ungare” 5 și 6 de Johannes Brahms, după care Marton și-a adus pe scenă celebra vioară Stradivarius.

Potrivit programului, acesta ar fi trebuit să cânte „Storm” de Antonio Vivaldi – vioară solo. „Este o seară minunată, știti că iubesc Bucureștiul”, a spus Marton. „Cânt pentru dumneavoastră pe vioara mea Stradivarius”, a adăugat el. Cu toate acestea, cântărețul a interpretat doar câteva acorduri din „Storm”, preferând să continue spectacolul cu o piesă orchestrală, în care s-au pierdut sunetele viorii sale.

În timp ce cânta la vioară, uneori cu mișcări nesigure, Marton mai dirija din când în când orchestra, cu arcușul. La „Dunărea albastră” a lui Strauss și la „Marșul lui Radetzky”, ultimele piese din program, artistul nu a trebuit să facă foarte mare efort, publicul ținând voios ritmul cu aplauze.

„Părăsesc această minunată țară”, a spus Marton, adăugând că a vrut să le ofere celor prezenți o seară pe care „să o țină minte toată viața”. „Vreau să le mulțumesc doctorilor mei”, a spus artistul, fiind întâmpinat de aplauzele din sală.

La finalul spectacolului, publicul a aplaudat îndelung, după ce Marton s-a retras în culise, acesta fiind nevoit să revină să salute din nou spectatorii.

Cu toate că publicul a rămas în picioare aplaudând mult după a doua dispariție a sa de pe scenă, artistul nu s-a mai întors pentru un bis.

Edvin Marton mai are programat un al doilea concert la Sala Palatului din București, joi, în cadrul aceleiași Gale „Crăciun vienez”.

Violonistul s-a prezentat la Spitalul Floreasca din Capitală marți seară, după ce a alunecat pe scări și s-a lovit la ceafă, medicii constatând după investigații că nu are traumatisme, a declarat, miercuri dimineață, pentru MEDIAFAX Bogdan Oprița, purtătorul de cuvânt al unității sanitare. După ce a fost supus unor investigații medicale de urgență, printre care și o radiografie, ale cărei rezultate au fost bune, violonistul a părăsit, marți seară, spitalul, a mai spus Oprița.

„Grija lui cea mare a fost însă să nu-și strice în cădere vioara Stradivarius și mai puțin eventualele posibile traumatisme pe care le-ar fi suferit în cădere”, a adăugat medicul Oprița.

Ulterior, miercuri la prânz, Edvin Marton, care acuza încă dureri în zona cefei, s-a reîntors la spital, unde i s-a făcut o investigație RMN, care a arătat că violonistul nu are leziuni posttraumatice. Muzicianul a spus că dorește să susțină concertul programat miercuri seară, în sală fiind prezent și un doctor care să intervină în caz de nevoie, a declarat ulterior, pentru MEDIAFAX, medicul Bogdan Oprița.

La rândul lor, organizatorii spectacolelor din cadrul Galei „Crăciun Vienez” – Asociația Culturală Maria Domina și Agenția Vreau Bilet – au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX că participarea lui Edvin Marton la cele două concerte depindea de sfatul medicului la externarea artistului.

Totodată, aceștia au spus că cele două spectacole vor avea loc indiferent de prezența violonistului Edvin Marton. În cazul în care acesta nu putea să participe la concerte, el urma să fie înlocuit de dirijorul austriac Gottfried Rabl.

La cele două concerte de la București, Edvin Marton participă atât în calitate de violonist, cât și de dirijor.

După cele două spectacole din România, Edvin Marton ar trebui să își continue turneul în Rusia, la Sankt Petersburg, iar apoi în China.

Edvin Marton este un violonist foarte apreciat, celebru pentru colaborările muzicale cu Seal, Zucchero, Lou Bega, Supertramp și Gloria Gaynor, dar și pentru momentele artistice inedite alături de patinatorul rus Evgeni Plushenko, alături de care a mai fost la București, în 2007, 2008 și 2010.

Edvin Marton, pe numele său real Csüry Lajos Edvin, este un violonist și compozitor de etnie maghiară din Ucraina, care se bucură de succes pe scena mondială. El a devenit celebru odată cu interpretarea, la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Torino din 2006, a unor partituri din operele lui Giuseppe Verdi, cu care a acompaniat evoluțiile patinatorilor Evgheni Plușenko, Tatiana Totmianina și Maxim Marinin, care au cucerit medalii de aur. El a câștigat dreptul de a folosi pe viață o vioară Stradivarius în urma unui concurs organizat de Orford Arts Centre la Montreal, Canada.

Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
FOTO. Cum arată acum fosta soţie a lui Mădălin Ionescu! Îşi înnebuneşte admiratorii cu imagini...
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Fosta soție a lui Mădălin Ionescu face senzație pe internet. Fotografiile care șochează
Mama lui Gigi Becali s-a infectat cu coronavirus! Ce a făcut patronul lui FCSB, după...
Dan Voiculescu ia calea bisericii. Decizie ULUITOARE pentru patronul trustului Intact
Ţară care anunţă oficial că se confruntă cu al treilea val al pandemiei de coronavirus:...
Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Supriză de PROPORȚII după ce a fost reconstruită fața unui CĂLUGĂR medieval. „Seamănă mult prea...
EXCLUSIV: Ce i se întâmplă acum primarului PNL, după ce și-a filmat fiica dezbrăcată, în...
Divorțul anului în showbiz! După 3 ani au pus punct
Ce simtome are bruceloza, noua epidemie izbucnită în China. Bacteria a scăpat dintr-un laborator
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide