Efectul „verde” al crizei. INVESTIȚII IMOBILIARE DE 1 MILIARD EURO, abandonate în înghesuitul București.

Afacerile cu apartamente, birouri și centre comerciale intră într-o nouă etapă. După doi ani de zile în care investitorii au înfruntat criza, mulți dintre ei aleg să închidă businessul din România

Afacerile cu apartamente, birouri și centre comerciale intrăîntr-o nouă etapă. După doi ani de zile în care investitorii auînfruntat criza, mulți dintre ei aleg să închidă businessul dinRomânia. „Vin în birou și îmi spun: noi am renunțat. Și încearcă săvândă terenurile achiziționate în anii de boom. La nivelulBucureștiului sunt proiecte de un miliard de euro, cu terenuricumpărate, cu investiții bancare, care au fost suspendate”, adeclarat pentru gândul ȘtefanDumitrașcu, arhitectul-șef al sectorului 3 din Capitală.

„Suma este realistă dacă se iau în calcul toate autorizațiile deconstrucție eliberate în București și Ilfov, pentru proiectecomerciale și rezidențiale”, afirmă pentru gândul BogdanSergentu, șeful departamentului Valuations and Consulting alcompaniei de consultanță DTZ Echinox. Astfel, în București, segăsesc în prezent circa două milioane de metri pătrați deconstrucții nefinalizate, care se află în diferite stadiiintermediare de proiectare sau de construcție.

Parcurile IOR, Tei-Toboc și Operei, salvate temporar decriză

Recesiunea economică a scăpat deocamdată parcurile bucureștenede la betonare. Aproape în fiecare parc al Capitalei investitoriiau anunțat câte un proiect imobiliar. Astfel, în Parcul Opereideocamdată criza economică i-a oprit pe investitori să construiascăpe 1,5 hectare un hotel cu trei etaje, o sală de sport și terenuride tenis. În Parcul IOR, Primăria Capitalei a semnat actele deretrocedare pentru o suprafață de 12 hectare. Investitorii ar fitrebuit să betoneze suprafața retrocedată cu mai multe blocuri delocuințe și un mall. Un cartier de blocuri ar fi trebuit să seridice și în Parcul Tei-Toboc, unde întreaga suprafață a fostretrocedată foștilor proprietari. Proiecte imobiliare au fostanunțate și pentru Parcul Circului. Aici, investitorii vor săridice un turn de 19 etaje, care va avea destinația de birouri. DinParcul Tineretului a fost retrocedată o suprafață de 6,8 hectare pecare se va construi un cartier rezidențial.

Blocurile de 14 etaje, rămase în stadiul deproiect

În sectorul 4 al Capitalei, SC Litris SRL intenționa să ridiceun bloc cu 18 etaje. În locul blocului turn proprietarul terenuluia executat doar o piață agroalimentară. În strada Verzișor,investitorul a fost nevoit să renunțe la construcția unui ansamblude trei blocuri cu câte șase etaje fiecare. În zona Tineretului, pestrada Urcușului, s-a renunțat la construcția a patru blocuri cu unregim de înălțime de 14 etaje.
Și sectorul 6 al Capitalei a pierdut investiții pe care leevaluează la numai aproximativ opt milioane de euro. Majoritateabanilor ar fi trebuit să provină de la o firmă spaniolă care urmasă construiască blocuri de locuințe. Din cauza dificultățilorfinanciare ale investitorului spaniol, s-a renunțat la proiect. Celmai puțin afectat pare a fi sectorul 5 al Capitalei. ReprezentanțiiPrimăriei Sectorului 5 au declarat pentru gândul că pe raza lor nuexistă terenuri potrivite pentru construcția de blocuri sau demalluri. Terenul destinat construcțiilor este parcelat și sepretează doar la locuințe unifamiliale. Și zona de nord a Capitaleia intrat în recesiune. Proiecte imobiliare pentru care investitoriiobținuseră toate avizele și documentele ori n-au început, ori n-aumai putut fi finalizate. Este vorba de un complex rezidențial înChitila, cu mall și locuințe de lux, dar și de finalizarea unuiansamblu de vile în Băneasa.

Construcția apartamentelor cu probleme se reia pestepatru ani

Nu toți investitorii se află însă în situația fericită de aalege momentul ieșirii din afacerile imobiliare românești.Planurile nerealiste ale dezvoltatorilor au dus, până în prezent,la falimentul a șase companii din acest domeniu, care au acumulatdatorii de peste 170 milioane de euro pe care nu au mai reușit săle ramburseze, potrivit unei analize recente a Ziarului Financiar.Alte nouă firme, cu datorii cumulate de peste 200 de milioane deeuro, au cerut intrarea în insolvență. Și cum specialiștii careactivează pe această piață spun că numai 5% dintre companiileaflate în această situație reușesc revirimentul, este previzibil canumărul falimentelor să crească în perioada imediat următoare. Suntînsă mult mai numeroși dezvoltatorii care doar au pus pe „înghețat”investițiile lor din România. „Multe dintre aceste proiecte aușansa de a obține noi finanțări și de a fi terminate în următoriidoi-trei ani, dacă ne referim la cele comerciale, respectivpatru-cinci ani pentru marile proiecte rezidențiale”, estimeazăSergentu.

Proiecte rezidențiale abandonate sau amânate înCapitală:

• Ablon Group,dezvoltatorul ansamblului Sunset Residences, anunța construcția a2.120 de apartamente. Volumul redus al vânzărilor și dificultățilede finanțare au determinat compania să sisteze construcția și săînchidă showroomul încă din noiembrie 2008.
• Can Serv,dezvoltatorul ansamblului Primăvara Lujerului, cu 1.000 de unități,a încetat construirea celui de-al doilea complex rezidențial înfebruarie 2009.
• Compania Tehnogrup,dezvoltatorul complexului rezidențial Infinity Residence, a opritconstruirea ansamblului la finalul anului 2008 după vânzarea anumai aproximativ 60 de unități.
• Compania Cooper Beech,dezvoltatorul Blue Tower, un ansamblu rezidențial format din 156 deapartamente, situat în zona nord-estică a Bucureștiului, și-aanunțat falimentul după acumularea unor datorii de aproximativ 65de milioane de lei. În prezent, deși ansamblul trebuia predat înseptembrie 2009, doar 37% din apartamente sunt finalizate.
• Sigma ProjectDevelopment a oprit în noiembrie 2008 construcția proiectului SigmaResidence & Gardens situat în partea de est aBucureștiului.

Inchide