Elena Băsescu a recitat la Bruxelles „Limba noastră”

Redactor:
Matei Ioan
Elena Băsescu a recitat la Bruxelles „Limba noastră”
Europarlamentarul PDL Elena Băsescu a organizat în cadrul Parlamentului European de la Bruxelles o expoziție dedicată poetului moldovean Alexei Mateevici, ocazie cu care ea a subliniat importanța operei acestuia, recitând câteva versuri

Europarlamentarul PDL Elena Băsescu a organizat în cadrulParlamentului European de la Bruxelles o expoziție dedicatăpoetului moldovean Alexei Mateevici, ocazie cu care ea a subliniatimportanța operei acestuia, recitând câteva versuri.

„Prin acest eveniment dorim să-i aducem un omagiu celui care aluptat pentru limba română în Basarabia. Cred că este important săne reamintim mai des de trecutul nostru, având în vedere că ieri,24 ianuarie, am serbat în țară Ziua Unirii Principatelor”, adeclarat Elena Băsescu la vernisarea expoziției.

Europarlamentarul s-a referit pe larg și la importanța creațieiliterare a lui Alexei Mateevici. „Alexei Mateevici ne-a lăsatmoștenire opera «Limba Noastră», scrisă într-un moment în careintuia că vor avea loc mari transformări în societatea țaristă.Prin această creație, el a reușit să transmită tuturor românilor unîndemn actual și astăzi – acela de a ne apăra valorile prin care neidentificăm: limba, cultura, tradițiile”, a spus Elena Băsescu. Eaa apreciat că, „într-un anumit plan, Alexei Mateevici a reprezentatpentru Basarabia ceea ce a însemnat Mihai Eminescu pentrudezvoltarea limbii noastre”.

„Fiind o autoritate recunoscută în lingvistică, măcar și pentrusimplul motiv că vorbea 12 limbi, poetul a vrut să transmită, înprimul rând, originea latină a limbii vorbite de românii dinBasarabia, răspunzând astfel procesului de rusificare promovat deautoritățile țariste”, a mai declarat Elena Băsescu.Europarlamentarul a și recitat câteva versuri din AlexeiMateevici – „Limba noastră-i foc ce arde/ Într-un neam ce fărăveste/ S-a trezit din somn de moarte/ Ca viteazul din poveste”-, spunând că acestea surprind dezideratul vital albasarabenilor ca, înaintea Primului Război Mondial, prin limba pecare o vorbeau să-și păstreze existența istorică.

„Vă asigur că atât eu, cât și colegii mei din Grupul PartiduluiPopular European vom fi alături de Republica Moldova în procesulasumat de integrare în Uniunea Europeană. România susține acestobiectiv și ne dorim ca și cetățenii din Republica Moldova să sebucure, cât mai curând, de aceleași drepturi pe care le au astăzicetățenii români”, a mai spus ea. Deschiderea expoziției a avut locmarți, în prezența lui Ion Găină, directorul muzeului AlexeiMateevici din Zaim, Republica Moldova, și a secretarului de statpentru românii de pretutindeni, Eugen Tomac. Expoziția va fideschisă până joi și conține interpretările grafice ale opereipoetului, tablouri și alte exponate.

Miruna Badea, [email protected]

O nouă reacţie din partea prinţului Liechtenstein despre împuşcarea ursului Arthur. Declaraţie incredibilă ”Este o...
Mamă pentru a treia oară! Este în culmea fericirii! A dat vestea dupa Paște
FOTO. Imagini fierbinți cu Antonia din Maldive! A făcut ravagii într-un costum de baie
Adevărul despre relația lui Gigi Becali cu Tania Budi. Afaceristul RUPE TĂCEREA: „A inceput nevasta-mea…”
Faza zilei la Madrid! Simona Halep și-a lăsat iubitul singur, iar o fană a pus...
Pe Cristian Boureanu l-au ajuns problemele vârstei. Unde a fost surprins fostul soț al Valentinei...
Inedit: Un fermier belgian a mutat accidental graniţa cu Franţa
BANCUL ZILEI – Bancherul și degetul plăcerii nebănuite
STUDIU. A fost identificată „mama” întregii familii a coronavirusului SARS-CoV-2. Când și unde a apărut...
Mamă pentru a treia oară! Este în culmea fericirii! A dat vestea dupa Paște
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Cât costă mașina în care Gigi Becali a rămas fără permis. 'Conduce Luțu o lună'
S-a aflat secretul! De ce evită Lidl o anumită zonă geografică din România. Nu e...
Această tânără atractivă era pe stradă și a întâlnit un străin. Este uluitor ce a...
Izvorul Tămăduirii 2021, prima mare sărbătoare din calendarul ortodox după Paște. Tradiţii şi obiceiuri
Țara unde populația vaccinată în proporție de 85% intră în lockdown. Ce vaccin au folosit
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide