Gândul
  • Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Elena Udrea, la videochatul Gândul: Femeile au nevoie de mai mult respect, nu sunt pentru legalizarea prostituției. Vezi aici înregistrarea

Reporter: Bună ziua doamna ministru, bine ați venit la videochat-ul Gândul. Elena Udrea: Bună ziua, bine v-am găsit.

Reporter: Sunt foarte multe întrebări despre BăileHerculane.
Elena Udrea: Eu mă bucur că există atâta susținere pentru turism,pentru că anul trecut s-a făcut în turism ce nu s-a făcut 20 deani. Pentru prima dată statul român s-a investit în infrastructurapentru turism. Noi investim în structura de munte, în pârtii deschi, investim în infrastructura turism balnear, investim înaproape toate stațiunile balneare din România, investim pelitoralul românesc, investim în Delta Dunării. E prima dată cândstatul a investit în turism, este bine că oamenii dau importanțanecesară turismului așa cum și noi spunem din turism se pot crealocuri de muncă, se pot aduce bani la buget. Din păcate, și toatălumea știe ce s-a întâmplat anul trecut, efortul nostru a fostblocat la mijlocul anului de campania electorală care a debutat cucomisii, anchete, ș.a.m.d., astfel că, am reușit să mai facem ceva,dar nu cât ne propusesem. Vom continua să investim. Deci, pe de oparte, putem sprijini privații să investească, putem investi și noistatul, dar este nevoie să sprijinim privații să vină săinvestească.

Reporter: Când vom avea și noi o stațiune montană cu centruolimpice pentru copii?
Elena Udrea: România organizează Festivalul olimpic al tineretuluieuropean în 2013. La Bușteni, în acest moment, se lucrează la unproiect pentru un centru olimpic, împreună cu Comitetul OlimpicRomân în care ministerul va fi parte, va fi la rândul lui acestcentru olimpic, parte a proiectului FOTE 2013, Festivalul Olimpical Tineretului European, și credem că, dacă reușim să îndeplinimtoate formalitățile legale, până în 2013 vom avea acestcentru.

Reporter: Va fi modernizată pârtia dinParâng?
Elena Udrea: În Parâng se construiește o nouă stațiune înPetroșani. Există pârtie în acest moment la care MinisterulDezvoltării Regionale și Turismului cofinanțează modernizarea lorși, desigur, amenajarea pârtiilor la standardele la care suntorganizate pârtiile în toate stațiunile de schi de succes dinEuropa și din lume.

Reporter: Doamna Udrea ne puteți da un termen pentru drumulde la Medgidia către sudul Litoralului?
Elena Udrea: Am vrea să fie gata în vara aceasta, dar totul seîntâmplă după procedurile legale, achizițiile. Asta înseamnă cădurează 45 de zile, dacă nu te contestă nimeni. Dacă nu vomîntâmpina astfel de situații, eu cred că, undeva la sfârșitul veriiva fi gata în totalitate.

Reporter: Tudor ar vrea să știe, cu ce argumente i-ațiconvins pe cei de la TUI să revină în România?
Elena Udrea: Cred că au fost impresionați de faptul că, pentruprima dată, un guvern în România era preocupat de renaștereaturismului. Era preocupat de a da turismului importanța pe care oare într-o țară cu atâtea resurse de turism, faptul că a văzut că,pentru prima oară se investea în infrastructura de turism, faptulcă am venit parteneri alături de ei în organizarea curselor dinGermania direct în aeroportul din Constanța, ceea ce esteimportant, pentru că altfel trebuia să-i aduci pe turiști înBucurești și apoi să-i duci cu mașinile în Constanța. Deci, auvăzut că în România turismul este tratat cu toată importanțacuvenită și au văzut fapte concrete ale ministerului, lucru carele-a dat încredere că lucrurile merg spre bine.

Reporter: Când se vor putea cumpăra locuințele ANL dincartierul Brâncuși București?
Elena Udrea: Imediat ce avem acest preț trecut în ordinul comun almeu și al domnului ministru al Finanțelor vor putea fi cumpărate.Primarii sunt pregătiți să le vândă. Așa cum spuneam, dacă reușimsă trecem legea prin Parlament luna aceasta, undeva prin aprilie,probabil că într-o lună, o lună jumătate vor putea ficumpărate.

Reporter: De ce nu se reabilitează marile bulevarde dinBucurești și clădirile?
Elena Udrea: Asta ar trebui să întrebăm Primăria, pentru că este înatribuția Primăriei Capitalei. Bucureștiul așa cum arată nu poatefi destinație de succes, de turism. În București, turiștii veneau,sau cei care erau considerați turiști erau, de fapt, oameni deafaceri, care veneau în scop de business în capitala noastră.Sigur, ei profitau de prezența aici ca să viziteze și împrejurimilede multe ori. Foarte mulți plecau cu impresie bună despre România,despre Capitală, dar Bucureștiul nu este o destinație de citybreak. Acest tip de turism atât de căutat în ultima perioadă,turismul de weekend în orașele mari europene. Ca să devinădestinație de turism, Bucureștiul este nevoie să lucrăm puțin lafelul în care arată orașul și, sigur, să-i facem șipromovare.

Reporter: Există vreo strategie pentru Valea Oltului,Călimănești, Căciulata și Olănești?
Elena Udrea: Investim în stațiunile de pe Valea Oltului, investimîn Călimănești, investim la Căciulata, investim la Olănești, îninfrastructura de turism. Numai că, așa cum spuneam, o parte dinhoteluri sunt private, nu prea ai ce să le faci proprietarilor, înai obliga să își ridice standardele de servicii pe care le oferă.Pe de altă parte, trebuie spus și m-aș bucura ca toți cei care auddiscuțiile astea și doresc să investească să o facă. Investim înVoineasa. La Voineasa construim o stațiune turistică. Bun, eaexista, dar erau câteva locații care sunt părăsite, sunt închise.Construim o stațiune de munte la Voineasa, cu pârtie de schi, acoloeste un lac superb, deci cei care doresc să investească îninfrastructură de cazare, spre exemplu, pentru că noi nu facemasta, noi nu facem decât infrastructura mare, de bază, pot mergeacolo și pot deja să se apuce.

Reporter: De ce ați asfaltat Vama Veche, doamna ministru,vă întreabă un cititor?
Elena Udrea: N-am asfaltat Vama Veche, dacă era după mine n-aș fiasfaltat-o niciodată. A asfaltat-o primăria. Eu sunt un turist deVama Veche. Mi-am făcut nenumărate veri la Vama Veche și 2 Mai șiam fost împotriva asfaltării și am și protestat anul trecut. Amfost acum pe sudul litoralului și m-am oripilat de ce se întâmplăîn Vama Veche. I-am spus și primarului că este inadmisibil felul încare s-a construit acolo. Cred că numai ministerul singur nu poatesă facă lucrul acesta. E greu, dacă s-a construit deja, este greusă mai dărâmi. Că, de regulă, oamenii au construit cu acceptulproprietății publice locale. Noi, cu toate acestea, la Vama Veche,de fapt în zona 2 Mai, la Vama Veche, ajutăm primăria săreabiliteze malurile și portul de acolo, era un port pescăresc. Și,de asemeni, încercăm să introducem legalitatea pentru construcțiiledin Vamă, evaluăm toate construcțiile de acolo, parte dintre elecare nu au autorizație vor fi dărâmate, și sperăm ca asfaltarea înVama Veche să se opreacă la ce a reușit deja să facă până acumprimăria.

Reporter: Vă întreabă cineva, ce se întâmplă cu directoriide hotel care sunt incompetenți, de pe Litoral?
Elena Udrea: Noi avem posibilitatea să controlăm hotelurile privateși să sancționăm nerespetarea prevederilor legale în ceea ceprivește organizarea activității hoteliere, adică standardele decalitatea serviciilor, comportamentul personalului față de turiști.Pe de altă parte, dacă ne referim la directorii de hoteluri, dedirectorii incompetenți care sunt numiți de stat, atunci, pentru căstatul are infrastructură de cazare, deci, dacă ne referim laacești directori, părerea mea este că arareori directorii sunt debună credință. Ei, chiar dacă sunt persoane competente, știu căfiind numiți cu mandat limitat, merg acolo să-și facă afacerilepersonale, statul pierde întotdeauna din administrarea acestorobiective de turism și nu numai care se face prin persoane numitede minister, chiar de către mine. Așa că propunerea pe care eu amavut-o și pe care o susțin este aceea de a vinde toatăinfrastructura de turism aflată în proprietatea și administrareastatului către operatori de turism. Deci, nu către afaceriștiimobiliari, nu către prieteni, către operatori de turism. Statulîncasează bani și poate cu acești bani să investească în drumuri,în agrement, în altceva; iar cei care devin proprietari, cusiguranță că se comportă altfel cu hotelul respectiv.

Reporter: Cum reușiți să treceți peste acuzațiile șiatacurile nefondate împotriva dumneavoastră?
Elena Udrea: Ce-aș putea să fac, decât că, la rândul meu, răspund,protestez, dau dreptul la replică, mai dau în judecată atunci cândse depășește realmente măsura. În rest, îmi văd de activitatea mea,pentru că nici nu poți să stai toată ziua să pleci urechea la ceicare, doar stau pe margine și critică. Sunt critici care vin dinbună-credință, sunt oameni cărora le pasă de lucrurile pe care lefac la minister și atunci fac critici de bună-credință, foartemulți dintre aceia care n-au făcut nimic în viața lor, n-au făcutnimic pentru țara asta, nu fac decât să critice. Dacă anul trecutne criticau de ce facem promovare, de ce investim în turism; anulăsta ne critică pentru că nu am făcut promovare și pentru că, nuștiu, dau un exemplu cu indicatoarele turistice, spre exemplu. Anultrecut ne criticau de ce facem indicatoare turistice și anul acestene critică de ce nu facem indicatoare turistice. Pentru că am pus oîntrebare mai devreme pe internet, profit să spun că suntem înprocedură de achiziție pentru indicatoare turistice de care avematâta nevoie. Trec relativ ușor peste toate aceste atacuri, pentrucă am conștiința împăcată că fac ceea ce cred că este bine pentruturism și pentru dezvoltare regională pe care o am înatribuție.

Reporter: Ce s-a întâmplat cu proceseledumneavoastră?
Elena Udrea: Foarte, foarte important că mă întreabă. După ce un ande zile, s-au jumătate de an, m-au ținut pe prima pagină, cu totfelul de acuzații una mai aberantă decât cealaltă, în momentul încare instituțiile statului, după ce n-au controlat, s-au pronunțatși au arătat așa cum am spus permanent, și am demonstrat cu acte cănu este nici o ilegalitate în activitatea ministrului Elena Udreași de activitatea ministerului pe care l-am condus anul trecut,nimeni nu a preluat aceste concluzii, nimeni nu a preluat soluțiileinstituțiilor statului care au făcut controale asupra mea și asupraministerului, totul s-a trecut sub tăcere. Cred că era corect acum,toți cei care au scris, ne-au acuzat pe nedrept, să publice totprima pagină concluziile tuturor acestor controale care s-au făcutasupra mea și asupra ministerului, și care sunt clar, fără niciunfel de dubiu, nu s-a întâmplat nimic ilegal în mandatul meu deministru la Ministerul Turismului.

Reporter: Am putea avea o doamnă președinte?
Elena Udrea: Cred că, dacă mă uit la faptul că, prin votuninominal, au fost, fie că vorbim de primărițe, fie că vorbim depersoane care au candidat pentru Parlament au fost alese suficientefemei, cred că ideea de a avea la un moment dat o femeie președintenu este absurdă.

Reporter: Iliescu vă întreabă, ce părere aveți desprelegalizarea prostituției?
Elena Udrea: Sper că nu e domnul Iliescu.

Reporter: Probabil că nu.
Elena Udrea: Bun. Acum aș putea să răspund, aș putea să nu răspund.Dar răspund, pentru că până la urmă îmi asum ceea ce cred. Fără săfiu o feministă, cred totuși că femeile au nevoie de ceva mai multrespect și n-aș legifera prostituția, măcar pe considerentul că, nuar trebui ca statul să încurajeze faptul că o femeie să trăiascădin exploatarea propriului trup. Pe scurt, nu sunt pentrulegalizarea prostituției. Mai degrabă aș da o șansă femeilor să-șigăsească altă alternativă de a-și asigura viața de zi cu zi, decâtaceea de a se vinde.

Reporter: În Constanța, cazinourile arată jalnic. Ne putețispune despre cazinoul din Constanța?
Elena Udrea: Din câte știu, cazionul este la Primărie. El a fostconcesionat, a fost dat spre folosință unei societăți private. Sperca lucrul acesta să ducă la reabilitarea lui și la introducerea luiîn circuitul turistic.

Reporter: Bună ziua doamna ministru, bine ați venit lavideochat-ul Gândul.
Elena Udrea: Bună ziua, bine v-am găsit.

Reporter: Începând din acest moment suntem în direct cucititorii ziarului și vom începe cu câteva întrebări postate încăde ieri pe site-ul Gândul. Budur vă întreabă suntem în luna aprilieși nu am început să promovăm litoralul românesc, cheltuim baniiaiurea în loc să facem promovarea la timpul potrivit cum îi șadebine profesionistului.
Elena Udrea: Banii de brand sunt bani europeni, România are nevoiede un brand turistic. Anul trecut eram criticați că facem, anulacesta au fost câteva constrângeri legate de buget care nu a permisGuuvernului să facă promovare pentru Paște și mă bucur că oameniiconstată că este nevoie să faci promovare pentru turism. Vom facepromovare pentru Litoral, așteptăm să avem pe 25 mai brandulturistic al României, după care promovăm România cu ajutorulacestui brand pe bani europeni, deci nu pe bani de la buget.

Reporter: Tiberiu Ghiță vă întreabă: există o cât de micăstrategie pentru promovarea vechilor sate medievale din centrulTransilvaniei?
Elena Udrea: Facem anul acesta o strategie și pentru promovareacetăților medievale, un traseu cultural în Transilvania, care vacuprinde și aceste vechi comunități. România are șansa să aibăfoarte multe produse turistice. Nu s-a întâmplat nimic 20 de ani.Anul trecut am făcut foarte multe strategii de promovare legate debiserici, Delta Dunării, Dunărea, Marea Neagră, stațiunilebalneare. Anul acesta vom face și o strategie pe vechile cetăți,vechile așezăminte, așezări din Transilvania; după care, probabilcă, tot cu ajutorul banilor europeni vom face și promovarea.

Reporter: Cum se împacă funcția de ministru alConstrucțiilor cu acțiunile dumneavoastră în plan privat,investițiile imobiliare și obiective turistice?
Elena Udrea: Din păcate, nu investesc în obiective turistice. Așvrea să o fac și, probabil, atunci când nu voi mai avea atâtatreabă ca ministru, voi avea activitate în turism, pentru că,turismul, într-adevăr de captivează și ar fi bine ca toți cei careau posibilitatea să aibă activitate în turism. Legat deactivitățile mele de construcții, total limitate, nici pe departeceea ce comentează o anumită parte a presei. În sensul în care amun singur bloc cu 12 apartamente construit, nu are nici o legăturăcu activitatea ministerului, bugetul de stat, cu Guvernul.

Reporter: Când va începe la propriul vânzareaapartamentelor ANL?
Elena Udrea: Mai avem o mică problemă legată de calculareaprețului. Prețul așa cum am anunțat și l-a modificat legea, va fiun preț care reprezintă valoarea de înlocuire. Noi vrem să putemconstrui un apartament cu banii luați pe cel pe care îl vindem.Sperăm ca într-o lună, o lună și jumătate, depinde de cât de repedese mișcă și Parlamentul în a aproba legea, să putem să vindemaceste apartamente.

Reporter: Mihai ar vrea să știe cât costă hainele,încălțămintea și geanta cu care ați venit la interviu, doamnăministru?
Elena Udrea: A, dacă are un astfel de magazin de astfel de obiecte,o să-i răspund personal, altfel, nu văd ce importanță areasta.

Reporter: Neluțu, întreabă de ce nu se fac oferte mai bunepe litoralul românesc, față de cel bulgăresc. Știți cam câțistrăini vin la noi pe litoral, și câți în Bulgaria?
Elena Udrea: Vin mai mulți străini pe litoralul bulgăresc decât pecel românesc pentru că este mai bine pregătit, s-a investit maimult în litoral, au o politică de prețuri mai bună, o politică deprețuri, pe care piața acolo a reglat-o mult mai bine ca la noi.Începând din acest an, în România vor veni turiști aduși de TUI. Amreușit anul trecut să ne înțelegem cu TUI să se întoarcă înRomânia. Plecaseră acum câțiva ani și nu vroiau să se mai întoarcă.Am reușit să-i convingem să vină în România, deci, vor fi turiștigermani de la mijlocul lunii mai pe litoralul românesc. Importanteste ca ceea ce le oferim aici, să îi determine să se întoarcă, șisă îi determine să vorbească frumos despre litoralul românesc. Avemnevoie de servicii mai bune, de standarde de calitate mai înalteși, sigur, și de o infrastructură modernă, iar aici nu e numaitreaba statului, este și treaba privaților.

Reporter: O altă întrebare. În ce mod ați ajuta turismulromânesc prin posibila implementare a unui nou proiect de impozitforfetar. Ați milita pentru noi, includerea agențiilor de turism înnoua formulă?
Elena Udrea: Impozitul forfetar a fost gândit ca o soluție de acontracara activitatea la negru, evaziunea fiscală. Este greu decrezut că la o agenție de turism poți să faci evaziune fiscală,câtă vreme cel care plătește trebuie să plece cu un voucher deacolo; deci, este greu de crezut că se poate face evaziune fiscalăla nivelul unei agenții de turism. La nivelul structurilor decazare se poate face evaziune fiscală. Sigur, nu mă refer lahoteluri, neapărat; ci, mai ales, în pensiuni, în agropensiuni,acolo unde e dificil de constatat numărul de turiști care vin și secazează. Nu suntem, nu susținem sau suntem împotriva impozituluiforfetar la hotelieri, de asemeni; și sperăm să reușim ca noul CodFiscal să nu se introducă impozitul forfetar pentru hoteluri.

Reporter: Doamnă ministru, cititorii sunt interesați și deviața dumneavoastră personală. IQ vă întreabă când veți da naștereunui copil, doi, trei?
Elena Udrea: Bun. Să zicem că, deocamdată, preocupările pe care leam îmi iau cam tot timpul. Încă mai spun că mai am timp și pentruasta. Probabil ceva mai târziu.

Reporter: Vreau să vă rog și să vă sesizez situațiadeflorabilă în care se află stațiunea Buziaș din județul Timiș, ostațiune cu renume național, cât și Perla Banatului, stațiuneaHerculane, unde privatizările au fost făcute așa cum au fostfăcute. Regret, sincer, doamna ministru că trebuie să merg laSeghet pentru a face baie sau pentru a mă relaxa în cel mai maremall acvatic din sud-estul Europei. Ungurii nu au nici munte, niciozon precum este la Herculane, sau aer curat.
Elena Udrea: Turismul balnear este declarat de anul trecutprioritate pentru noi. Anul trecut am lucrat la o strategie deturism balnear în care am cuprins partea de investiții îninfrastructură pe de o parte, pe de altă parte, infrastructura nueste toată la stat. Este, în mare parte, privatizată așa cum știmcu toții, greșit, către oameni care nu fac turism și fac afaceriimobiliare, și acolo statul nu prea poate să intervină. Cazulstațiunii Buziaș îl știu pentru că am fost în Timișoara și amvizitat, și am avut discuții legate de posibilitatea de a-isprijini pe cei de acolo în a-și moderniza infrastructura. Cazulstațiunii Herculane este arhicunoscut. O privatizare făcută peprincipii complet incorecte, o stațiune care arată deflorabil, lapământ, pentru că cel care a privatizat, domnul Armas, a investitși nu a dorit să facă turism mai departe. Pentru stațiuneaHerculane avem o strategie în acest moment în care, pe de o parte,investim în infrastructură, cea care aparține de primărie, pe dealtă parte, încercăm să luăm de la societatea care a privatizat, săluăm hotelurile să le aducem înapoi la stat.

Reporter: George din Brașov vă întreabă. În România suntmulte clădiri cu performanță foarte proastă, din punct de vedereenergetic. Proprietarii nu sunt conștienți cât de mulți bani aruncăiarna pe fereastră prin performanța proastă a clădirii. Când vaapărea obligativitatea certificării energetice aclădirilor?
Elena Udrea: Obligativitatea certificării energetice nu va duce șila creșterea performanței. Vor fi certificate energetice care vorarăta că un apartament nu are o performanță energetică crescută.Avem programul de reabilitare termică, un program ce se desfășoarăla Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului prin caresprijinim reabilitarea termică a locuințelor. Însă, este cazul săștim că avem trei milioane de apartamente la nivel național, iarbugetul ministerului acoperă cel mult 30.000 de apartamente pe an.Deci va trebui să găsim o soluție prin care apartamentele să poatăsă fie reabilitate și altfel decât cu bani de la bugetul destat.

Reporter: Elena vă întreabă. Fostul ministru al Turismuluiși anume Dan Matei Agathon a promis în mandatul său construireaunui parc, celebrul Dracula Park. La fel ca mulți români amsubscris și eu cu un număr de 300 de acțiuni. De atunci nu am maiauzit nimic despre acest proiect, iar când începi să recuperezibanii investiți sunt amânată pe diverse motive. Vreau să știu dacădoamna ministru are un proiect în construirea acestuiparc?
Elena Udrea: Nu, nu avem un proiect care să continue Dracula Park.Știu că era undeva în zona Snagovului. Atunci s-a speculat, cred căexistă și dosare la DNA, de fapt era o mare afacere imobiliară.Legat de proiectele noastre, noi nu avem în intenție să continuămproiectul Dracula Park început de domnul Dan Matei Agathon. Câtprivește banii pe care i-a investit, putem verifica unde suntacești bani. La Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului nusunt. Dar putem verifica unde sunt, de unde îi poaterecupera.

Reporter: O altă întrebare. Ce se întâmplă cu drumurile deacces către obiectivele turistice. Când vor fi elerezolvate?
Elena Udrea: Drumurile în toată țara au o problemă. MinisterulDezvoltării Regionale și Turismului face și reabilitează drumurijudețene și drumuri locale. Strategia noastră a fost ca din acestan, sub mandatul meu, să încercăm să reabilităm drumurile care au oimportanță economică. Dintre acestea se numără cele care duc laobiective turistice. Vom face, spre exemplu, în această vară, săconstruim un drum care să lege Medgidia direct de sudullitoralului, pentru a nu mai ocoli prin municipiul Constanța. Sepierde foarte mult timp, se aglomerează foarte mult. Reabilitămdrumul de la Balvanios Sfânta Ana. Încercăm să facem drumuri careduc către obiective turistice, însă, probabil că vom reuși sărezolvăm toate aceste probleme în timp, pentru că necesită un bugetdestul de mare. Dacă avem această strategie, și încă din acest anlucrăm la reabilitarea drumurilor către obiective turistice.

Reporter: Se mai fac cartiere ANL înBucurești?
Elena Udrea: Da, se fac cartiere ANL. Suntem acum în licitație însectorul 4. Cred că sunt 60 de apartamente licitate în acest momentîn sectorul 4. Ne-am propus să construim locuințe ANL pentru toatecererile care sunt depuse la minister. De fapt, în toată țara, laAutoritatea Publică Locală. În jur de 100.000 de locuințe pentrutineri în următorii trei ani. Pentru asta avem nevoie de bani șiîncercăm să atragem bani din vânzarea actualelor locuințe care suntconstruite și date în posesia tinerilor, și de asemenea încercăm săaducem bani și prin diverse formule financiare, prin parteneriatepublic private. Dar, se construiesc în continuare locuințe ANL înBucurești. Se construiesc în continuare în toată țara.

Reporter: Ce părere aveți despre MirceaBadea?
Elena Udrea: O persoană cu mult umor. Câteodată cred totuși că ofolosește emisiunea pentru a-și exprima propriile supărări,propriile frustrări.

Reporter: Cum promovați centrul vechi al Bucureștiului?Este o zonă frumoasă și am putea profita de ea.
Elena Udrea: Am putea profita când va fi gata. Din păcate,proiectul de reabilitare a centrului Capitalei tergiversează defoarte mult timp. Sigur, este și o problemă care ține delegislație. Înțeleg că acolo s-au găsit niște vestigii șiprocedurile sunt de așa natură că se tergiversează o lucrare deconstruire. Când va fi gata vom putea să promovăm, în acest moment,el este un șantier de fapt, și este greu să faci promovare încondițiile astea.

Reporter: Andrei vă întreabă, ce facem cu gunoaiele de peLitoral?
Elena Udrea: Grea întrebare. Ce facem cu Litoralul în general.Litoralul, cel care este construit înainte de ’90, nu avem ce săfacem altceva decât să încercăm să ne folosim de existența lui.Pentru asta trebuie să îl modernizăm, să stabilim reguli clare deconstruire și de folosire, de utilizare de către operatorii deturism a Litoralului românesc. Încercăm să amendăm pe cei care facgunoiul, încercăm să dărâmăm construcțiile ilegale. Avem un proiectcare se numește „Modernizarea sudului litoralului românesc” încare, pe de o parte, investim în infrastructură, infrastructurarutieră, dar și cea de agrement, pentru că lipsește agrementul, pede altă parte, încercăm să punem reguli. Acolo s-a construithaotic, fiecare a făcut ce-a vrut. Dacă vrem să avem un litoral încare să mai vină turiști, trebuie să înțelegem că nu poate să facăfiecare ce-i trece prin cap. În momentul acesta, de două luni dezile, reprezentanții ministerului sunt pe litoral și, cu siguranțăvom reuși să impunem până la urmă măsuri care să țină cont deinteresul general, nu de interesul unor privați din zonalitoralului.

Reporter: Chiar vreți o dictatură luminată înRomânia?
Elena Udrea: Bun. Chiar aseară am spus, sub formă de glumă, dar,vreau să vă spun că în calitate de reprezentant al Guvernului, depersoană care are o funcție în stat în acest moment, de multe ori enevoie de o mână forte, există un haos general. De foarte multe orinu se respectă legea. Legile, de multe ori, sunt date în așa felîncât să urmărească interese de grup sau interese personale. Credcă haosul acesta care s-a generat după ’89 ar trebui curmatprintr-o dictatură a legii. Deci, avem nevoie de legi bune, de legicare să respecte interesul general sau să agonizeze interesulgeneral cu cel personal și de legi care să prevadă sancțiuni.Pentru că toate restricțiile care sunt cuprinse în legi astăzi nuprevăd nicio sancțiune dacă ele nu sunt respectate. Deci, câtăvreme nu vom avea legi bune, nu vom avea sancțiuni pentru cei carenu respectă legea și nu va avea oameni de bună credință care săvrea să aplice legea, avem un haos care duce la situația în careRomânia se află astăzi.

Citește și

EXCLUSIV Elena Udrea, la InterviurileGândul: Cine este adevăratul urmaș al luiTraian

Udrea, la Interviurile Gândul (2).”Vin tot felul de pile să le angajez la minister. De la oameni caremă așteaptă la poartă, până lacolegi”

Udrea, la Interviurile Gândul (3). „Nuștiu ce rată am la credit. Eu mai mult las lucrurile astea pe seamasoțului. Încerc să vând din proprietăți ca să pot să achit acestcredit”

Udrea, la Interviurile Gândul (4). „Eusunt o persoană destul de credincioasă și cred că numai Dumnezeu aputut face să câștigăm”. Plus: informarea de la SRI în cazulVoicu

Udrea, la Interviurile Gândul (5).”Dictatura luminată înseamnă dictatura legii. E un stat care arenevoie să fie întărit”

Udrea, la Interviurile Gândul (6).”Singura autostradă care s-a construit i se datorează domnuluiTraian Băsescu. Ce-i cere luiBerceanu”

Inchide