Protocolul pe care îl vom semna astăzi (marți- n.r.) întreMinisterul Dezvoltării și Turismului și RATB se referă laînființarea a nouă linii turistice de transport spre diferiteobiective din jurul Capitalei. Aceste linii vor funcționa din 1august. Duminica aceasta este prima zi în care vor exista acestelinii de transport, care vor duce bucureștenii, și nu numai, cătredestinații precum Cernica, Pasărea, Ciorogârla sau Parcul NaționalComana din Giurgiu”, a declarat marți ministrul Turismului, ElenaUdrea.
Nouă trasee turistice cu autobuze RATB
Potrivit purtătorului de cuvânt al Regiei Autonome de TransportBucurești (RATB), Mihai Vlădărău, transportul excursioniștilor seva face cu autobuze marca Mercedes, care vor pleca de laterminalele din Ghencea, Sfânta Vineri și Casa Presei. Turiștii nuvor beneficia de ghizi, ci de informații afișate pe LCD-urile dinautobuze. În timpul călătoriei aceștia vor putea viziona filmulețecu istoricul traseelor și al punctelor de destinație. Ora deplecare va fi 8,30, întoarcerea se va face la ora 16, iar prețulunei călătorii va fi de 15 lei. Cele nouă autobuze vor pleca spreMănăstirea Balamuci, Mănăstirea Pasărea, Mănăstirea Ciorogârla,Biserica Sf. Voievozi Hulubești și Parcul Național Comana.
Primele curse vor porni duminică, 1 august, de la terminalulGhencea către Piața Presei-Mănăstirea Căldărușani- MănăstireaBalamuci. Aceeași mașină îi va aștepta pe turiști și-i va aduce laterminalul de la care au plecat. Un alt traseu pornește de laterminalul Ghencea pe traseul Piața SfântaVineri-Granitul-Mănăstirea Cernica-Mănăstirea Pasărea. De laterminalul Piața Sfânta Vineri sau Ghencea se pleacă spreMănăstirea Ciorogârla. De la terminalul Piața Presei Libereautobuzul merge pe traseul Ghencea-Biserica Adormirii MaiciiDomnului Călugăreni-Biserica Sf. Ilie Călugăreni până la BisericaSfinții Voievozi Hulubești.
CLICK PENTRU A MĂRI HARTA
Tot de la Piața Presei se pot lua autobuzele pentru ruteleGhencea-Biserica Sf. Gheorghe Brăniștari-Parcul Național Comana;Mănăstirea Ciorogârla, Mănăstirea Cernica-Mănăstirea Pasărea;MănăsÂtirea Căldărușani-Mănăstirea Balamuci. Traseele vor fioperabile în zilele de sâmbătă, duminică și cu ocazia sărbătorilorlegale. Purtătorul de cuvânt al regiei, Mihai Vlădărău, ne-aprecizat că Regia de Transport București a obținut licențe pentru acircula în Ilfov și județul Giurgiu.
RATB cu autobuzele – Udrea cu informațiituristice
„Vor fi excursii de o zi sau două, care vor viza obiective deinteres național. Credem că aceste rute vor avea mare succes,deoarece nu toți își permit să meargă în vacanțe”, a declaratUdrea. Ea a mai adăugat că persoanele care vor opta pentru acesteexcursii vor putea asista la slujbele religioase de la mănăstirilerespective. Ministrul Turismului a spus că avea în plan acestproiect încă de anul trecut, însă nu l-a putut pune în practică înlipsa unui partener. „Am găsit în RATB un partener prompt și carene-a pus la dispoziție autobuzele cu care se va merge în excursii.Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului a pus la dispozițieinformații despre obiectivele turistice din București și județulGiurgiu și se va implica în promovarea acestor vizite”, a menționatministrul Turismului. Elena Udrea a mai precizat că intenționeazăsă extindă aceste curse și în timpul săptămânii. Potrivitdirectorului RATB, Adrian Criț, promovarea acestor rute se va faceprin ghiduri disponibile la casele de bilete.
INFOPLUS
Proiectul municipalității a rămas pe hârtie
Anul trecut, Primăria Capitalei a vrut să înființeze o linie detransport turistic tot cu mijloacele de transport în comun aleRATB-lui. Proiectul viza oprirea mașinilor RATB în 17 stații pentrua putea fi vizitate principalele obiective turistice cu valoareistorică, arhitecturală, culturală sau muzeistică. Prețul uneicălătorii ar fi trebuit să fie de 25 de lei. Deși proiectul a fostaprobat de CGMB, el a rămas doar pe hârtie. Purtătorul de cuvânt alRATB, Mihai Vlădărău, n-a putut preciza cauzele. „Noi trebuia doarsă asigurăm mașinile pentru transport. Nu ne-au fost cerute”, aspus Vlădărău.