ESTE ACESTA UN CONFLICT INTERETNIC? Cum au tulburat trei tineri beți pacea de pe Strada Păcii din Alba Iulia, declanșând un nou război între Guvernul român și cel maghiar

Cei trei, cercetați printre altele pentru INSTIGARE LA DISCRIMINARE, au spart, fără discriminare, geamurile românilor și maghiarilor și au agresat două persoane de etnie maghiară

La zece minute după miezul nopții de sâmbătă spre duminică, treicetățeni români din Alba Iulia au început să spargă cu pietre și cuo bâtă de baseball geamurile unor case din apropierea barului încare băuseră până atunci, au declarat pentru gândulreprezentanți ai Poliției din localitate. Printre clădirile luatecu asalt se aflau și biserica și imobilele Institutului TeologicRomano-Catolic din Alba Iulia, dar și case particulare, dintre caredouă case locuite chiar de români, conform unei declarații datepentru gândul de preotulSzász János, de la Arhiepiscopia Romano-Catolică din AlbaIulia.

Potrivit poliției, doi locatari din zonă, de etnie maghiară, auieșit să vadă ce se întâmplă. Unul dintre cei doi, Zoltan Olah,rectorul Institutului Teologic, a vrut să-i și fotografieze peagresori, moment în care cei trei l-au atacat și i-au luat aparatulde fotografiat, care, conform polițiștilor, valora 1.800 de lei.Poliția și procurorii au explicat pentru gândul că cei doicetățeni atacați nu au avut nevoie de spitalizare.

Agresorii au fost reținuți pe loc de Poliție, însă procuroriiParchetului Judecătoriei Alba Iulia au decis să-i cerceteze înlibertate. Totuși, pentru a fi siguri că acoperă toate dimensiunilescandalului care a avut ecouri până la Budapesta, procuroriiParchetului Tribunalului Alba, unde a ajuns dosarul, îi cerceteazăpe cei trei și pentru instigare la discriminare, pe lângăinfracțiunile de distrugere, lovire, tâlhărie și ultraj contrabunelor moravuri.

Institutul Teologic Romano Catolic din Alba Iulia

Scandalul de la Alba Iulia a creat două tabere, ajungând săcreeze chiar și tensiuni diplomatice între Ministerul de Externedin Ungaria și cel din România. Oficialii bisericii romano-catolicedin Alba Iulia, Ministerul de Externe ungar și reprezentanți aiUDMR dau o dimensiune etnică acestui conflict. Arhiepiscopia șiUDMR susțin chiar că acesta ar fi efectul discuțiilor inflamate dinultimele zile, legate de regionalizarea României și implicațiileasupra Ținutului Secuiesc. Pe de altă parte, poliția și Parchetulîndeamnă la o abordare mai rece a scandalului, spunând că a fost unincident izbucnit spontan, fără implicații etnice.

ArhiepiscopiaRomano-Catolică Alba Iulia: „Pacea de pe strada Păcii a fost gravconturbată”

Știrea a apărut inițial pe site-ul săptămânalului catolicmaghiar Keresztalja, publicat la Cluj, fiind citată apoi de mai multeinstituții de presă, inclusiv cele din Ungaria. Săptămânalul arelatat că trei huligani români aflați sub influența alcoolului auaruncat cu pietre în Institutul Teologic Romano-Catolic și l-aubătut pe rectorul Zoltan Olah cu bâte de baseball, atunci când aîncercat să-i fotografieze. Rectorul și-ar fi pierdut cunoștința șia fost transportat la un spital local pentru îngrijiri de urgență,potrivit săptămânalului, citat de agenția ungară MTI.

Ulterior publicării știrii, Arhiepiscopia Romano-Catolică deAlba-Iulia a dat un comunicat de presă referitor la acest incident,luni seara.

„În noaptea dinspre sâmbătă spre duminică, în data de18-19.06.2011, ora 00:10, pacea de pe strada Păcii din Alba Iulia afost grav conturbată de trei persoane, care după ce au ieșit dinbaza sportivă Winner’s Club Țălnar au spart două geamuri alebisericii Institutului Teologic continuând să spargă alte patrugeamuri la clădirile aparținând Bisericii Romano-Catolice și ladouă case particulare. În timpul acestor distrugeri au foststrigate următoarele lozinci: jos cu ungurii, afară cu ungurii dințară etc”, se arată în comunicatul de presă alArhiepiscopiei.

Tot luni seara, Ministerul de Externe al Ungariei s-adeclarat șocat de „o serie de incidente antimaghiarepetrecute în orașul Alba Iulia, din România”, potrivit unuicomunicat citat de agenția MTI. Ministerul ungar a precizat că, înultimele zile, anumite clădiri care adăpostesc instituțiireligioase au fost avariate, iar rectorul unui institut teologic șiun alt etnic maghiar au fost atacați brutal. Incidentelecontrastează puternic cu deschiderea și cooperarea strânsă care aucaracterizat relațiile româno-ungare în ultima perioadă, a maiprecizat Ministerul de Externe de la Budapesta.

Astăzi, Ministerul român de Externe a reacționat la gestulomologilor de la Budapesta, cerând ambasadei românești din capitalaUngariei să obțină clarificări. Ministerul de Externe a calificatlimbajul folosit de partea ungară drept „neadecvat și contrarspiritului deschis al dialogului politic direct dintre cele douățări”, conform Mediafax. Ministerul a mai menționat că „parteaungară nu a contactat, pe tema menționată, prin intermediulcanalelor diplomatice uzuale, partea română, așa cum se procedeazăîn mod normal, anterior emiterii comunicatului de presă”.

Contactat de gândul, preotul SzászJános, director economic al Arhiepiscopiei Romano-Catolice deAlba-Iulia, a declarat: „Am fi dat comunicatul de presă indiferentde etnia atacatorilor, având în vedere gravitatea faptului. Nu așate duci la distracție, cu bâta de baseball. Întrebarea noastră, cași a rectorului, este: Cu ce scop și cu ce intenție?”.

Acesta a precizat ca nu știe ce naționalitate aveau agresorii,dar că „vorbeau românește” și că doar unul dintre cei trei agresoriavea o bâtă de baseball. „Nu spun că este un conflict etnic. Este oconsecință a tot ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută cudiscuțiile despre reorganizare (pe regiuni administrative)”, a maispus Szász János, care a precizat că unele dintre locuințeleparticulare atacate erau ale unor români.

Procuror: „La primaimpresie, a fost o chestie pur spontană, fără nicio altăconotație”. Una dintre victime a negat injuriileetnice

Reprezentanții Poliției din Alba Iulia susțin însă că incidentulnu a avut implicații etnice, fiind unul izbucnit spontan. „Treitineri au ieșit dintr-un bar, au plecat sub influența băuturiloralcoolice și s-au apucat spontan să spargă geamurile la șaseimobile. Le-au luat la rând”, a explicat pentru gândul inspectorulprincipal Luminița Rac, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului dePoliție a Județului Alba. Luminița Rac susține că nici rectorulZoltan Olah, nici celălalt cetățean lovit nu au depus plângere șinici nu au avut nevoie de spitalizare.

Cei trei agresori sunt domiciliați în Alba Iulia, unul în vârstăde 27 de ani, altul de 29 de ani, iar cel de-al treilea de 34 deani. Ei au fost reținuți pe loc de polițiști. Li s-a întocmit dosarde cercetare penală pentru distrugere, lovire, tâlhărie și ultrajcontra bunelor moravuri, însă procurorii Parchetului JudecătorieiAlba Iulia au refuzat cererea polițiștilor de a-i aresta preventivpe cei trei. Astfel, ei sunt judecați în stare de libertate, doidintre ei având interdicție de a părăsi țara.

Pentru a se convinge dacă a fost sau nu vorba de un atac peconsiderente etnice, procurorii Parchetului Tribunalului Alba audecis să extindă cercetările asupra celor trei agresori și pentruinfracțiunea de instigare la discriminare.

„Se pare că au fost unele afirmații, unele cuvinte proferate, dardeja o primă parte vătămată ne-a declarat că nu a auzit așaceva. La prima impresie, a fost o chestie pur spontană,fără nicio altă conotație. Cei trei par băieți la locul lor, auslujbe, au ieșit să joace fotbal, apoi au găsit de cuviință să beași să se îmbete, lucru care a dus la acest incident”, au declaratpentru gândul surse dinconducerea Parchetului Tribunalului Alba Iulia.

UDMR: „Pentru noi, estefoarte clar un conflict cu o conotație etnică. Nu e prima dată cândse sparg geamurile și se strigă: afară cu ungurii dințară”

Kovacs Peter, secretarul general al UDMR, nu poate să nu dea otentă etnică acestui incident. „Din păcate, fiecare acțiune precumcea întâmplată la Alba Iulia are o conotație etnică. Nu este primadată când se sparg geamurile facultății de acolo și când se strigă:afară cu ungurii din țară. Pentru noi, este foarte clar un conflictcu o conotație etnică”, a spus Kovacs pentru gândul.

Oficialul UDMR îi dă dreptate preotului de la ArhiepiscopiaRomano-Catolică din Alba Iulia, spunând că discuțiile inflamatedintre politicieni, din ultimele zile, privind regionalizareaRomâniei, și pe care presa le scoate în față, au un efectprovocator la nivelul cetățenilor.

„În ultimele zile, în toată presa au fost invitați politicienicu gândire naționalistă din toate partidele. Au fost reinventațidomnii Funar sau Vadim Tudor. Presa poate contribui decisiv la cesimt oamenii la nivelul străzii. În ultimele zile, din păcate,presa a contribuit foarte mult la a inflama spiritele”, considerăKovacs Peter.

ŞOC total la CFR Cluj. Dan Petrescu începe cursa pentru supremaţie şi aduce alţi doi...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit în Vama Veche o virgină din București
FOTO. Nicoleta Luciu, cel mai fierbinte pictorial! Imaginile tinereții într-o decapotabilă din piele
FOTO. Transformare ireală: așa arată unul dintre cei mai renumiți cântăreți români, la 60 de...
ULTIMA ORĂ! Ce se întâmplă acum cu Dincă. Este strigător la cer. Părinții fetelor ucise...
Mărturiile unui spion: Nu este ce se vede la televizor. La televizor îl vedem pe...
Orașul cu nume „cancerigen” și-a ales un nou nume. Investitorii și turiștii fugeau de el
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit în Vama Veche o virgină din București
Cântăreață din România, mesaj sfâșâietor de pe patul de spital: “Rugați-vă cu mine”
Cristofor Columb a fost EXHUMAT! Cine era de fapt MARELE explorator. Istoria Americii nu va...
S-a aflat cel mai ascuns secret al lui Ceaușescu. Strategia lui avea să aducă sfârșitul....
ATENȚIE! Se dau bani de la stat! Ce categorii de români vor primi 180 lei...
Când sunt Moşii de toamnă 2020 şi ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor
Ai unul dintre aceste simptome? Atunci ești considerat suspect de COVID-19
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Ţara europeană care intră din nou în blocaj total din cauza pandemiei. Autorităţile au hotărât...
Inchide