Euforia creditelor se răzbună. Ce fac băncile cu datoriile de 5 miliarde de euro ale bugetarilor

Euforia creditelor se răzbună. Ce fac băncile cu datoriile de 5 miliarde de euro ale bugetarilor
Publicat: 23/04/2012, 19:19
Actualizat: 23/04/2012, 19:21

Unii bancheri susțin că soluția reducerii salariilor este maipuțin periculoasă față de concedierile masive, pentru că cei carerămân fără un loc de muncă vor avea nevoie de o perioadă destul delungă pentru a-și găsi un serviciu în altă parte, pentru a-și puteaplăti ratele la timp. Alții însă, făcând trimitere la centralizareacreditelor făcută de BNR, susțin că, din contra, din calcule reiesecă dacă vor fi dați afară 70.000 de bugetari, valoarea creditelorrestante va crește cu un miliard de lei, în timp ce reducerealefurilor cu 25% în sistemul public ar putea provoca intrarea înstarea de incapacitate de plată a unui număr mult mai mare depersoane, ceea ce va însemna și o valoare mai mare a împrumturilorneplătite la timp.

Bancherii au făcut și estimări în ceea ce priveștesolvabilitatea medie a băncilor, indicator de prudențialitate impusde BNR. În cazul celui mai pesimist scenariu posibil, adică însituația în care jumătate dintre bugetarii cu credite ar fi înimposibilitatea de a-și mai plăti ratele, solvabilitatea nu vascădea sub 10%, de la 14,7% în prezent.

Probleme mari la executările silite

În cazul în care bancherii vor considera că împrumutul unuianumit bugetar nu poate fi restructurat, banca nu va ezita sătreacă la executarea silită. În timp ceprocesul este relativ simplu, pentru că rău-platnicul nu se poateopune băncii, executarea silită este totuși o problemă mare pentrubănci. Surse bancare ne-au declarat recent că în momentul de fațăritmul de vânzare a bunurilor executate silit este de sub 10%,pentru că executorii bancari cer prea mult pe proprietățile

Cei peste 1.360.000 de bugetari din România au de plătit înapoila bănci 4,8 miliarde de euro, adică o cincime din împrumuturiletotale acordate de bănci persoanelor fizice. Asta înseamnă, înmedie, că fiecare bugetar are o datorie la bancă de peste 3.500 deeuro. Situația diferă de la o bancă la alta, unele având o ponderede 10% din total credite acordate bugetarilor în timp ce la alteleprocentul ajunge și la 25%, conform unor surse bancare citate deMediafax, care fac referire la o situație a creditelor din Româniaelaborată de BNR.

Întrebați ce se va întâmpla în cazul în care salariileangajaților la stat vor scădea cu 25% și vor fi dați afară și70.000 dintre ei, așa cum s-a angajat Guvernul față de FMI,bancherii susțin că acest lucru va fi stabilit pentru fiecare înparte, respectiv fie se va restructura creditul, fie se va începeexecutarea silită.

„Băncile vor încerca să restructureze creditele. Nu există oformulă generală. Se va lua fiecare dosar în parte, se va analizasituația și se va lua decizia. Unde nu se va putea restructura seva executa silit”, a declarat pentru Gândul analistulfinanciar Bogdan Baltazar, fost președinte al BRD.

Bancherii s-au pregătit pentru această situație de laînceputul crizei

Întrebat dacă băncile își iau măsuri de precauție când vinevorba de acordarea de credite angajaților la stat, Baltazar arăspuns, surâzând, că „Băncile au fost prudente când a venit vorbade acordarea creditelor bugetarilor încă de la începutul crizei. Neașteptam să se întâmple ceva cu ei, să fie dați afară, să li sescadă salariile, ceva. Noi suntem prudenți de atunci și de abiaacum apare pericolul”.

Restructurareacreditului, renegocierea lui cu bancă,înseamnă, de cele mai multe ori, prelungirea scadenței acestuia,respectiv a perioadei în care trebuie rambursat. Pentru cărambursarea datoriei va fi întinsă pe un număr mai mare de luni,rata va scădea sensibil.

Printre beneficiile restructurării, a cărei aprobare depindeintegral de bancă, se numără și posibilitatea de a amâna platadobânzilor pentru a anumită perioadă sau chiar amânarea integrală aratei.

Băncile nu știu ce e mai periculos pentru credite:disponibilizările sau tăierea salariilor

În ceea ce privește „preferințele” bancherilor privindmodalitatea prin care Guvernul va reduce cheltuielile cu salariilebugetarilor, fie prin concedieri masive, fie prin scădereageneralizată a lefurilor, părerile suntîmpărțite…..(Citește mai departe în paginaurmătoare)

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
FOTO. Anna Lesko, apariție controversată, fără lenjerie intimă! Imaginile nu lasă loc interpretărilor
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Sorana Cîrstea nu merge la nunta Simonei Halep! De ce l-a lăsat singur pe Ion...
Aşa iau foc maşinile în mers! Cu ce greşesc şoferii, de fapt
Pentagonul confirmă dezvăluirile din presa americană: Generalul Mark Milley a comunicat cu oficiali chinezi în...
Ce trebuie să știi dacă ai poliță RCA emisă de City Insurance. Recomandarea specialiștilor din...
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
O aplicație de mesagerie foarte populară devine „noul dark web”. E uşor de folosit şi...
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Salariul minim pe economie, MAJORAT SEMNIFICATIV în perioada următoare! Ce fericire
Când nu trebuie să te speli pe dinți, de fapt. Mulți români comit această greșeală...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Anunţ ŞOC despre decesul lui Petrică Cercel: Este informaţia momentului! Ce s-a întâmplat, de fapt,...
Șocul anului despre PFIZER! Tocmai L-AU RETRAS de pe piață. Au găsit agenți CANCERIGENI
ACEST MEDICAMENT ESTE CANCERIGEN. Mulți români îl folosesc. Pfizer l-a retras de urgență
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Cei mai bogaţi oameni din lume şi un conflict extraterestru care durează de 15 ani....