Europarlamentarii condamnă „TĂCEREA GUVERNELOR” în ceea ce privește ÎNCHISORILE CIA din Europa. România, pe lista tăcerii

Europarlamentarii condamnă TĂCEREA GUVERNELOR în ceea ce privește ÎNCHISORILE CIA din Europa. România, pe lista tăcerii
Publicat: 23/04/2012, 19:38
Actualizat: 23/04/2012, 22:59

Parlamentarii europeni din Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE) au criticat marți lipsa de cooperare a statelor UE la anchetele privind găzduirea unor închisori secrete ale CIA, denunțând o „lege a tăcerii în rândul Guvernelor”, informează un comunicat PE.

Eurodeputatul francez Helene Flautre a amintit „încălcările grave ale drepturilor omului, răpirile, tortura, detențiile secrete, cu complicitatea unor state membre”, pe care PE a încercat să le clarifice până în 2007. „Noi informații au apărut privind centre secrete de detenție în Europa (…), există multe dovezi pe care ne putem fundamenta munca”, a afirmat Flautre, care pregătește un raport. Ea a denunțat o „lege a tăcerii în rândul Guvernelor”.

În plus, cei responsabili cu anchetele naționale în Danemarca, Lituania, Polonia și România, care au fost invitați la audiere, „au explicat meticulos de ce le este imposibil să participe”, a precizat ea.

„Multe elemente noi au apărut din 2007, în special în ultimii doi ani”, a afirmat la rândul său Julia Hall, expert al Amnesty International privind terorismul, citând ultimele evoluții din Lituania, Finlanda, Danemarca, România, Polonia și Marea Britanie. Ea a deplâns refuzul Guvernelor de a coopera, pe motiv că informațiile sunt clasate drept secrete. „Secretul de stat ar trebui invocat numai pentru a proteja un interes național vital, ceea ce nu este cazul aici”, a apreciat Hall.

Deocamdată „nu există presiuni din partea opiniei publice” asupra Guvernelor, „așa că nu le pasă”, a declarat eurodeputatul olandez Sophie In’t Veld. „Ne concentrăm asupra țărilor, dar eu susțin că este o responsabilitate colectivă”, a adăugat ea, propunând ca toate statele membre să fie vizate de următorul raport.

„Există o complicitate clară a autorităților” europene, a apreciat la rândul său europarlamentarul portughez Ana Gomes, adăugând că în Portugalia, autoritățile „fie au fost incompetente și luate în derâdere, fie au fost în complicitate” cu autoritățile americane. Ea a apreciat că a doua variantă „este cea mai probabilă”.

„Un raport de continuare pare absolut necesar”, a afirmat eurodeputatul francez Michele Striffler. „Dacă se va stabili că state membre au cooperat activ, UE va trebui să ia măsurile necesare”, a adăugat ea.

„Au existat întârzieri chiar și în cadrul instituțiilor noastre, unde sunt persoane care nu doresc progrese în acest dosar”, și-a exprimat regretul eurodeputatul portughez Carlos Coelho.

Amrit Singh, un avocat care reprezintă Open Society Justice Initiative, a prezentat cazurile El-Masri și Al-Nashiri, victime ale extrădărilor extraordinare și detenției secrete practicate de CIA în Europa, care ar implica autoritățile din Polonia, România și Macedonia.

„Drepturile omului și libertatea sunt valori importante (…), dar asta înseamnă că trebuie să luăm în considerare cazuri individuale și să divulgăm detalii ale luptei noastre împotriva terorismului, care salvează vieți?”, s-a întrebat pe de altă parte eurodeputatul polonez Miroslaw Piotrowski.

În România, „numeroase anchete au fost efectuate de parlamentari și presa independentă. Acestea nu au adus clarificări, ci doar prezumții”, a subliniat europarlamentarul român Ioan Enciu.

Ioana Bojan, [email protected]

Crima care zguduie ţara. Frumoasa din reclame TV, găsită pe marginea drumului împuşcată de 18...
ULTIMĂ ORĂ! Doliu în sportul românesc! A MURIT în urmă cu puțin timp
FOTO. Fiica Andreei Berecleanu a încins internetul cu cel mai decoltat costum de baie. Cum...
Corina Bud, cu un costum de baie minuscul. Cum arată vedetele din România, la plajă
Fulgy, fiul secret al lui Dan Bursuc?! Ipoteză șoc: „Du-te și fă-i analizele”! Mulți s-au...
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei:...
Eşti acuzat de TENTATIVĂ DE OMOR dacă faci această greşeală în trafic! Legea DURĂ pentru...
Oficial israelian: Atacul asupra petrolierului, în care a murit un marinar român, a fost comis...
Nu cumpăra aceste mașini! Au fost făcute zob în Europa
BANCUL ZILEI – Traian Băsescu livrează 1 milion de prezervative românești americanilor
Două insule grecești, la un pas de închidere. Medic: Statul elen trebuie să impună măsuri...
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! Şi-a ridicat picioarele şi s-a văzut…
Imagini INTIME cu scene de nuditate dintr-o lume CENZURATĂ
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Descoperire importantă pentru omenire, îngropată în curând. De ce s-a luat această decizie neobișnuită
Face senzaţie cu „cel mai mic bikini”. Puţine ar avea curajul să meargă aşa la...
Doliu în lumea muzicii populare. A murit la doar 43 de ani. Este ştirea momentului
Atenţie maximă la Paracetamol! Nu îl combina niciodată cu asta. Te poate băga în spital
Turcia e îngenuncheată. Localnicii și turiștii trăiesc apocalipsa, focul pârjolește tot. GALERIE FOTO
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Uită de cumpărarea sau de închirierea unei locuinţe. Un oraş superb din Italia te va...