Evaziunea în turism. ANTREC: Mânăstirile fac evaziune. Patriarhia: tăiem chitanțe

Redactor:
Loredana Voiculescu
Evaziunea în turism. ANTREC: Mânăstirile fac evaziune. Patriarhia: tăiem chitanțe
Unele mânăstiri fac concurență neloială pensiunilor din turism, oferind servicii de masă și cazare contra cost, fără a plăti impozite la stat, sunt de părere reprezentanții Asociației Naționale de Turism Rural, Ecologic și Cultural (ANTREC)

Unele mânăstiri fac concurență neloială pensiunilor din turism,oferind servicii de masă și cazare contra cost, fără a plătiimpozite la stat, sunt de părere reprezentanții AsociațieiNaționale de Turism Rural, Ecologic și Cultural (ANTREC). După ceministrul Elena Udrea a declarat că în agroturism se face cea maimare evaziune din turism, evaluată per total la 40%, reprezentanțiiANTREC se apără și spun că de fapt evaziunea se face în zonamânăstirilor și a stațiunilor balneo.

Aceștia susțin că au sesizat Ministerul Turismului în repetaterânduri în ce privește „munca la negru în turism”. „În zoneaglomerate, cu flux mare de turiști, cum sunt zonele montane,stațiuni balneo sau mânăstiri există case particulare care cazeazăturiști și ne fac concurență neloială. Am cunoștință și de locații,mânăstiri, care au anexe și care oferă, contra cost, cazare șimasă. În acest domeniu nu există o legislație coerentă”, a declaratpentru gândul Maria Tătar, președinte executiv alANTREC. Tătar spune că este vorba în special despre mânăstirile dinzona Nordului Moldovei, dar și din Bihor și din alte zone dinRomânia.

Biserica: „Se emit chitanțe”

Reprezentanții Patriarhiei Române susțin că trebuie făcutădistincția între pelerini și turiști și că mânăstirile care oferăservicii de cazare și masă emit și chitanțe. „Mânăstirile găzduiescpelerini, nu turiști. Pelerinajul este un turism religios,pelerinii merg la mânăstiri cu ocazia sărbătorilor mari, cum a fostrecent Cuvioasa Parascheva. Unele mânăstiri pot asigura contra costcazarea și masa. Dar nu este evaziune fiscală, se emit chitanțe. Înplus, prețurile practicate sunt cele mai mici. 10 lei pe zi pentrucazare și două mese incluse”, a declarat pentru gândul părinteleConstantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Mai mult, reprezentantul Patriarhiei susține că la mânăstirimerg de obicei pelerini care au posibilități financiare limitate.”Probabil reprezentanții ANTREC se simt amenințați de agențiile depelerinaj ale bisericii”, a mai adăugat părintele ConstantinStoica. El a mai spus că nu toate mânăstirile au structuri decazare, iar cele care au dețin puține locuri de cazare, „de ordinula câteva zeci”. Contactați de gândul, reprezentanții MinisteruluiTurismului nu au dorit să comenteze pe această temă.

Unde se face cea mai mare evaziune

În opinia specialiștilor din turism, cea mai mare evaziunefiscală în turism se realizează în pensiunile turistice și prinînchirierea unor camere din locuințele personale ale locuitorilordin stațiuni, mai ales în cele de pe litoral.

„Fenomenul «turismului la negru» este cunoscut de toată lumea,de la autoritățile locale, centrale, organele de control și până laturiștii de rând, dar împotriva căruia se pot lua foarte greumăsuri”, sună punctul de vedere al MDTR, trimis ziarului gândul deDirecția de comunicare a MDRT.

Potrivit acestuia, evaziunea se face prin cazarea de turiști îndiverse structuri de primire turistice care nu dețin certificat declasificare, sau prin cazarea de turiști în structuri turistice deprimire, fără ca aceștia să fie înregistrați în evidența recepției,respectiv fișa de anunțare a sosirii-plecării sau a cărții deimobil. Un alt exemplu de cum se face evaziune în turism, potrivitMDTR, este prin încasarea contravalorii prestațiilor turistice -cazare, alimentație, agrement – fără a se emite documentejustificative, precum chitanță, factură, bon fiscal.

„Măsurile întreprinse de MDRT pentru a reduce evaziunea auconstat în: efectuarea de controale mixte cu poliția și cufuncționarii din primării la pensiunile neautorizate de MDRT,mediatizarea acestor acțiuni pe posturile TV și radio, realizareaunor flyere cu inscripțiile „Cazarea la negru vă costă”, respectivcu numărul Tel verde – 0800 868 282. Aceste flyere au fosttransmise spre difuzare inspectorilor zonali ai MDRT, la Centrelede promovare turistică din țară, la direcțiile și secțiile depoliție din țară, la primăriile pe a căror rază teritorială se aflăstațiuni turistice”, se arată în nota primită de la MinisterulTurismului.

Mânăstirea Curtea de Argeș, amendată că nu avea casă demarcat

La jumătatea lunii august, Arhiepiscopia Argeșului și Musceluluia fost amendată
cu 10.000 de lei de Garda Financiară Argeș. Motivul: la casa deoaspeți a Mânăstirii Curtea de Argeș nu există casă de marcatelectronică, deși se oferă cazare
și masă contra cost.

Pe stadion doar cu vaccin sau test! Premierul a anunţat condiţiile ca fanii să intre...
BREAKING! A apărut coronavirusul românesc. Tulpina agresivă a fost ţinută secretă! Cum se manifestă
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
GRAVIDA? „Aproape că am căzut din picioare” Anca Serea, declarațiile momentului! E vorba de SARCINA...
Stelistul Chitoșcă și rapidistul Ciuculescu s-au luat la bătaie! Scandal monstru la Survivor România! Imagini...
Modificarea făcută de Lidl după ultimele scandaluri. Ce au decis șefii lanțului de magazine
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Job-ul pentru care poți fi plătit cu 22.000 de euro pe lună și nu necesită...
BREAKING! A apărut coronavirusul românesc. Tulpina agresivă a fost ţinută secretă! Cum se manifestă
Cât de mare este PERICOLUL de la Cernobîl după ce a început să FIARBĂ radioactiv...
Alimentul care a fost numit după Benone Sinulescu. Se vinde ca pâinea caldă în România
BOMBĂ! CTP o desființează pe Diana Șoșoacă. În ce hal a jignit-o
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor...
Flavia Groșan, medicul care tratează bolnavi de COVID-19 după scheme de tratament proprii, face un...
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea antreprenoarei care a creat împreună cu soţul său un adevărat imperiu în România. Totul...
Inchide