EXCLUSIV: Cât a costat sistemul informatic „crăpat” după o lună. Director al Asigurărilor de Sănătate: „Asta este problema acum? Mai avem de plătit încă 15 ani”

Redactor:
Maria Manoliu
EXCLUSIV: Cât a costat sistemul informatic „crăpat” după o lună. Director al Asigurărilor de Sănătate: „Asta este problema acum? Mai avem de plătit încă 15 ani”
Miercuri, pentru a doua zi consecutiv, calculatoarele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) au înregistrat întreruperi în programul accesat de funcționari.

Miercuri, pentru a doua zi consecutiv, calculatoarele CaseiNaționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) au înregistratîntreruperi în programul accesat de funcționari.

La București, pe holurile Casei, aproximativ 100 de persoaneașteptau să-și achite contribuția la asigurările de sănătate, săprimească aprobări pentru rețete gratuite sau să-și ridiceadeverințele de asigurat. Din cauza deselor întreruperi aleprogramului, angajații CNAS au fost obligați să-i înregistreze cucreionul pe hârtie pe cei care plăteau. La fel s-au înregistrat șiaprobările pentru rețete și s-au eliberat adeverințele de asigurat.Situația a fost similară la toate casele de sănătate din țară.

„Este vorba de o defecțiune la programul folosit la constituireabazei de date. Această defecțiune nu ar trebui să afecteze penimeni. Contribuția la asigurările de sănătate se plătește până pedata de 25 ianuarie. Se poate plăti și de la distanță – prin ordinede plată, viramente sau online. Noi avem doar cinci ghișeefuncționale, ceea ce înseamnă că, în fiecare zi, indiferent dacăfuncționează sau nu sistemul, vom avea 500-600 de oameni la coadă.Dovada calității de asigurat se poate face și cu ultima chitanță cucare s-au plătit asigurările de sănătate. Aceasta este valabilătrei luni”, a declarat pentru gândul directorul CNAS, DorinIonescu.
Potrivit evidențelor CNAS, 50.000 de persoane vin trimestrial să-șiplătească dările către sistemul de sănătate.

Activitatea caselor de sănătate, suspendată pânăluni

În jurul prânzului, președintele CNAS, Lucian Duță, a dat unordin prin care a suspendat până luni, 17 ianuarie, activitateatuturor caselor de sănătate. Măsura a fost luată pentru organizareaghișeelor și rezolvarea problemelor informatice. La București,numărul ghișeelor va fi suplimentat cu încă cinci. „Din decențăpentru asigurați, s-a suspendat activitatea până luni. Nimeni nuare nicio vină pentru că a scăzut performanța softului. Americaniilucrează ziua, iar australienii noaptea la remedierea defecțiunii.Au mai fost astfel de defecțiuni.

Că nu vor mai exista astfel de defecțiuni avem aceeași garanțieca aceea că mergem pe stradă și nu ne cade un țurțure în cap sau cămașina abia luată nu se defectează când am ieșit cu ea pe poartă”,a mai explicat, pentru gândul, directorul CNAS, Dorin Ionescu.Acesta a spus că problemele tehnice au apărut la softul-mamă alcompaniei Oracle din America și Australia și deja s-a primit osoluție care urmează să fie testată.

Directorul CNAS: „Mai avem de plătit încă 15 ani de-acumîncolo”

Sistemul Informatic Unic Integrat al Casei Asigurărilor deSănătate a fost inaugurat în decembrie 2010 în prezențapreședintelui României, Traian Băsescu. Din date neoficiale, pentruîmbunătățirea sistemului s-au prevăzut 44 de milioane de euro, dincare până acum s-au cheltuit 36 de milioane, restul fiind păstrațipentru mentenanță. Pentru a verifica aceste date, l-am întrebat pedirectorul Dorin Ionescu cât a costat sistemul informatic. „Astaeste problema acum? Mai avem de plătit încă 15 ani de-acum încolo”,a răspuns Ionescu.

Dezvoltarea Sistemului Informatic Unic Integrat a început înanul 2002 și în noiembrie 2008 au fost semnate documentele definalizare a fazei de construcție. La mijlocul anului trecut aînceput faza de implementare a versiunii centralizate, iar îndecembrie acesta a fost pus în funcțiune.

Sistemul este compus din 14 module de bază la care se adaugăalte 20 de module adiacente. În el sunt înregistrate toatecategoriile de asigurat și are capacitatea de a spune dacă opersoană este asigurată și din ce categorie face parte. La sistemulunic integrat au acces medicii de familie dar și acei furnizoricare au încheiat un contract cu Casa. Medicii care au contract cuCNAS pot accesa sistemul pentru a afla dacă un pacient esteasigurat sau mai figurează și pe listele altui medic de familie.Prin Sistemul Unic Integrat se mai pot urmări gestiunea fondurilorsociale de sănătate la nivelul CNAS și a caselor județene,gestiunea asiguraților, a furnizorilor de servicii medicale șifarmaceutice, evidența plătitorilor contribuabili etc.

INFOPLUS

Ce facem fără calculatoare?

Toți șefii caselor județene de asigurări de sănătate din țară aufost convocați, pentru joi, la București, la discuții pe temablocării Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI), pentru a figăsite soluții, a declarat directorul Casei Județene de Asigurăride Sănătate (CJAS) Iași, Iulian Șerban. „Nu știm cât va duraaceastă situație. Eu m-aș bucura să fie doar până luni, sper să fieașa”, a spus șeful CJAS Iași. „Blocarea sistemului informatic nuînseamnă că gata, noi nu mai lucrăm. Doar ne îngreuneazăactivitatea, evident că nu ne pică bine”, a explicat directorulȘerban.

Surpriză URIAŞĂ la FCSB. Becali, negocieri de ultimă oră cu antrenorul momentului din Liga I....
Tăticul-călăreț Sergiu sare la gâtul lui Moroșanu. De ce a vândut casa primită cadou, de...
FOTO. Loredana Groza, aproape goală complet! Apariție în cel mai minuscul costum de baie
Lora și-a PRINS iubitul în fapt! Cu ce i-a GREȘIT Ionuț Ghenu de l-a luat...
Fabuloasa vizită a lui Michael Jackson, din 1999, la echipa patronată de fostul „socru” al...
Urmează un nou val al pandemiei în România! Previziune sumbră a specialiştilor
Iohannis a semnat revocarea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătăţii, nu şi numirea ca...
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Un virolog care a lucrat pentru Bill Gates avertizează că vaccinarea în masă ar putea...
Tăticul-călăreț Sergiu sare la gâtul lui Moroșanu. De ce a vândut casa primită cadou, de...
Femeia pe care ELENA Ceaușescu o voia MOARTĂ cu orice chip. „Trebuie să mă SCĂPAȚI...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Guvernul decide soarta Huawei în România: vor livra sau nu chinezii echipamente 5G?
Moment de infarct dezvăluit de Dan Dotson, de la „Războiul Depozitelor”. Ce a descoperit un...
Vestea ȘOC a momentului despre Roxana Dobre. Ce a pățit soția lui Florin Salam. Dramatic!
Ții post? Un nutriționist spune să eviți aceste alimente de post: „Feriți-vă de ele”
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
A venit SFÂRŞITUL erei benzinei. Anunţul a fost făcut chiar de marii producători de petrol
Inchide