• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

EXCLUSIV – Ce le-a povestit președintele membrilor CSM: „Am vrut să glumesc cu ambasadorii UE, dar aceștia n-au gustat gluma”

EXCLUSIV – Ce le-a povestit președintele membrilor CSM: „Am vrut să glumesc cu ambasadorii UE, dar aceștia n-au gustat gluma”
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii(CSM) se așteptau ca întâlnirea de ieri cu șeful statului - care s-a ținut cu ușile închise, fără accesul presei - să fie una cu scântei, având în vedere criticile care au fost aduse instituției în raportul Comisiei Europene

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii(CSM) se așteptauca întâlnirea de ieri cu șeful statului – care s-a ținut cu ușileînchise, fără accesul presei – să fie una cu scântei, având învedere criticile care au fost aduse instituției în raportulComisiei Europene. Spre surpriza tuturor, președintele Băsescu -cunoscut pentru aprecierile severe pe care le-a făcut frecvent laadresa sistemului judiciar – a fost cât se poate conciliant șiprietenos. Prima parte a întâlnirii a fost una tehnică.Președintele CSM, judecătoarea Florica Bejinaru, a prezentatpunctul de vedere al instituției, după care șeful statului le-acerut magistraților să țină cont de recomandările din raportultehnic și să găsescă soluții pentru funcționarea mai bună aInspecției Judiciare a CSM. „Nu vă dau lecții pe partea tehnică.Voi știți ce trebuie să faceți” – le-a spus șeful statuluimembrilor CSM. De asemenea, Traian Băsescu a ridicat și problemaavizului pentru Legea micii reforme, al cărui principal scop estescăderea duratei proceselor.

Discuții relaxate și glume

În partea a doua a întâlnirii, atmosfera – chiar dacă discuțiiles-au învârtit în jurul aceluiași raport – a fost relaxată,prietenoasă și ușor glumeață. Astfel, surse CSM au precizat pentruGândulcă președintele le-a relatat magistraților despre întâlnirea cuambasadorii UE cărora le-a spus că Legea ANI va fi făcută cumdorește Comisia Europeană și că ar fi bine să fie aplicată în toatețările UE. „Am vrut să glumesc, dar ambasadorii nu au gustatgluma”, le-a spus șeful statului membrilor CSM. În momentul în carea venit vorba de Legea ANI, unul dintre membrii CSM, procurorulCristian Deliorga, a început să depene amintiri din perioada dedinainte de 1989, când era procuror și făcea parte din Comisiapentru Legea 18 (n.r. – legea privind averile ilicite). Un altprocuror membru CSM, Liviu Dăscălescu, a relatat, de asemenea,despre experiența sa legată de Legea ilicitului. Una peste alta,cei doi procurori nu erau deloc încântați nici de legea în cauză șinici de Legea ANI. Discuțiile au continuat la fel de relaxat, unuldintre procurori spunând că așteaptă semnarea de către președinte adecretului prin care urmează să se pensioneze. Șeful statului aglumit spunând că le-a stricat și parlamentarilor vacanțaconvocându-i pentru a discuta Legea ANI.

După întâlnirea cu președintele Traian Băsescu, șeful CSM,judecătoarea Florica Bejinaru a declarat: „A fost o discuție întremembri care au același scop, să perfecționeze ce este deperfecționat și să pună în practică acele recomandări și, în final,să se ridice Mecanismul de Cooperare și Verificare. A fost odiscuție constructivă(…)”Nu au fost reproșuri, ci au fostconstatări ale progreselor, uneori mai oneste. Trebuie să facempași importanți pentru a pune în practică aceste recomandări”.

Criticile Comisiei Europene

În raportul de țară al CE este criticată practica CSM deacceptare a pensionării magistraților suspendați, arestați sau pușisub acuzare pentru săvârșirea de infracțiuni, inclusiv bănuiți defapte de corupție. Documentul aduce de asemenea critici InspecțieiJudiciare a Consiliului Superior al Magistraturii: „Puține cazuridisciplinare sunt deschise, iar sancțiunile par ușoare și nu suntsuficient de bine diferențiate prin lege. În plus, practicadisciplinară în cazurile importante a fost neconvingătoare șidemonstrează o lipsă de sensibilitate la responsabilitatea publicăși la importanța încrederii publice în integritatea sistemuluijudiciar”.

Citește și:

Comisia Europeană: Rapoartele CEsunt corecte și obiective; nu există nimic deadăugat

Raportul CE: România apierdut dinamismul în lupta anticorupție, Bulgaria a dat dovadă de”o puternică determinare” în reformarea sistemuluijudiciar

Băsescu atacă durComisia Europeană: Nu acceptăm formulări de genul „România nu-șirespectă angajamentele”

Inchide