EXCLUSIV: Cum e să cari lingouri de aur de 11 kilograme. Un reportaj din cel mai bine păzit seif al României

Redactor:
Victor Rotariu
EXCLUSIV: Cum e să cari lingouri de aur de 11 kilograme. Un reportaj din cel mai bine păzit seif al României
Știți cum zicem noi când ne mai aduc aur? «Au venit cartofii»". Lângă ușa larg deschisă stă o doamnă între două vârste, o doamnă de care te poți lovi în metrou, de care poți să dai la coadă la supermarket

Sacii cu mii de „cocoșei”

După ce ghizii te îndeamnă să încerci să ridici un lingou cu osingură mână și să citești inscripțiile de pe el, care îigarantează o puritate superioară, ești poftit spre următorul punctde atracție: rezerva de aur constituită din monede, în principaldin renumiții „cocoșei” („Ardealul Nostru”, după cum au fost eleimprimate în 1944). Monedele, de mărimea unei unghii, formate din90% aur și 10% aliaj de argint și cupru, au fost denumite astfeldupă monedele de aur din Franța, pe care era imprimat cocoșulgalic. În total, incluzând și „cocoșeii”, în comoara BNR seregăsesc peste un milion de monede de aur, atât de producțieinternă, respectiv „Ardealul Nostru”, cât și de peste graniță, dinGrecia, fostul imperiu austro-ungar sau Ungaria de azi. Monedelesunt ținute în săculeți, în condiții de temperatură și umiditatecare să împiedice degradarea lor.

Mașinăria infernală de verificat banii aBNR

Undeva în clădirea BNR, în două camere distincte, are loc unproces poate chiar mai interesant decât tipărirea banilor:verificarea lor. Banca Națională dispune de șase mașinăriicare, odată hrănite cu milioane de bancnote, le selectează pecele care sunt deteriorate sau care nu prezintă elementelede siguranță, de cele valide. Spre comparație, Federal Reserve,omologul din SUA al BNR, dispune de peste 140 de astfel demașini.

Viteza de verificare a bancnotelor este amețitoare: o singurăastfel de mașină, înaltă de circa 1,8 metri, poate verifica circa100 de bancnote la fiecare 2,5 secunde. În total este vorba despre4-4,5 milioane de bancnote verficate pe zi. Asta însă cu ocondiție: să fie „hrănite” constant cu teancuri de câte 100 debancnote de operatorii lor.

Investiția în acest sistem de verificare a banilor aflați încirculație este una relativ nouă. Până în 2001 această operațiuneera executată manual, în lipsa tehnologiei, lucru pe care l-aconfirmat, ușor nostalgic dar și grăbit să se reîntoarcă la muncă,cel mai vechi angajat din acea sală, care de 18 ani se ocupă doarde examinarea banilor. În ciuda tehnologiei moderne însă,bancnotele care sunt respinse de senzori sunt verificate ulterior,pentru confirmare, și de către un angajat.

Valoarea totală a bancnotelor care trec prin cele șase unitățidepinde de cea a cupiului care este verificat. Pentru a calibramultitudinea de senzori a fiecărei mașini în parte pentru averifica un anumit cupiu, de 5 lei, de exemplu, sunt necesare circa20 de minute. „Nu ar fi productiv să introducem mai multe tipuri debancnote pentru că am pierde timp. Așteptăm să se adune o cantitatemare dintr-o anumită bancnotă și pornim circuitul”, explică șefuloperațiunilor de verificare a bancnotelor.
Bancnotele valide sunt repuse în circulație iar cele deterioratesunt trimise spre tocare. „Sunt distruse, tocate în franjuri decirca 3 pe 1,5 milimetri”, explică el.

Cum se transformă banii în pubele de gunoi

Pentru a capta și mai mult atenția vizitatorilor, care cu greuîși pot lua ochii de la cărucioarele verzi, înalte de până la unmetru, ticsite cu bani, care sunt golite și reumplute în continuu,șeful continuă, pe un ton amuzat: „Pentru că bancnotele sunt dinplastic, din polimer, BNR le poate recicla. Știți la ce suntfolosite bancnotele neconforme, după ce sunt transformate îndeșeuri de plastic? Printre altele și la confecționarea coșurilorde gunoi”.

Ținând cont că sub 1,2% dintre bancnotele verificate suntrespinse de senzorii delicați ai mașinilor, șansele ca românii săaibă în propria bucătărie sau la birou un astfel de coș de gunoi,făcut din bani, sunt destul de mici. Oricum, ne spune una dintrecele mai vechi angajate ale centrului „dacă auziți că zice vreodatăcineva, ca în filme că banii nu au miros să-i spuneți că-i untâmpit, după ce trec prin milioane de mâini, banii put”.

Știți cum zicem noi când ne mai aduc aur? «Au venit cartofii»”.Lângă ușa larg deschisă stă o doamnă între două vârste, o doamnă decare te poți lovi în metrou, pe care poți să o întâlnești la coadăla supermarket. Nu are nimic care să-ți atragă atenția în modspecial. Aproape nimic. Ea este una dintre cele câteva persoanecare au cheia seifului în care se păstrează o parte din comoara depeste 100 de tone de aur, vizitată până recent doar de câțivaînalți oficiali români sau străini și noi, câțiva ziariști. După 15ani de privit și pipăit tone de metal prețios doamna și colegii eispun cu nepăsare că au contactat un soi de alergie la aur, „iauitați ce bijuterii am, nimic galben, numai argint și câtevapietre”, spune aceeași doamnă care se distrează atunci când înTrezorerie „vin cartofii”.

Labirintul în care se ascunde comoara
Intrarea în incinta propriu-zisă nu este impresionantă. În spateleunei uși masive de metal, deschisă cu mai multe chei, fiecaredeținută de către un angajat desemnat, se află o structurălabirintică, formată din holuri care permit, fiecare în parte,accesul la mai multe camere, în stânga și în dreapta, protejate șiele de uși masive. Trecerea dintr-un hol în altul este posibilă, defiecare dată, numai după deschiderea unei noi uși. Regulile de bazăsunt simple: accesul este posibil numai în grupuri iar deschidereaunei uși spre un nou hol se face numai după ce se închide ușa pecare s-a intrat. Dând la o parte sistemele de siguranță, pe lângăcare cele văzute în filme ca „Misiune Imposibilă” sau „James Bond”par niște vechituri, atmosfera seamănă cu cea a unui spital. Olumină difuză, distribuită de neoane, luminează podeaua simplă șipereții acoperiți până în tavan cu faianță albă. „E foarte ușor defăcut curat”, ne explică un angajat. Alături de neoane, din loc înloc, incintele sunt luminate de becuri economice.

Cutia de carton care valorează jumătate de milion deeuro

Înaintea celor mai importante camere din România, în care seaflă suficient aur pentru a garanta că România nu poate dafaliment, se află un șir de cămăruțe pe rafturile cărora stă ocantitate greu de estimat de lichidități: rezerva de lei a BNR.Este vorba despre, probabil, mii de saci și de cutii de cartonpline cu bani, care sunt aranjate tacticos pe rafturi metalice. Însaci sunt păstrate bancnotele de până la 50 de lei iar cutiile suntticsite cu „cărămizi” (teancuri de 1.000 de bancnote, după cumexplică ghizii). Pe fiecare sac sau cutie în parte este scris, pe oetichetă, valoarea totală a banilor ținuți în ea. Într-una dintrecamere erau câteva zeci de cutii conținând, fiecare, câte douămilioane de lei, adică aproape o jumătate de milion de euro. Fie căstau în cutii sau în saci, banii sunt sigilați în pungitermorezistente și ignifugate.

Balanța Sartorius care nu are încredere în cântarulelectronic

Următorul obiectiv: rezerva de aur, compusă atât din lingouri,cât și din monede, naționale sau străine. Ca pregătire pentru ceeace se află în spatele masivei uși metalice, mai groasă decâtlățimea umerilor unui pilier, ghizii prezintă și măsura desiguranță pentru a cântări aurul din rezervă: o balanță dubluplatan cu acționare manuală, marca Sartorius, așezată în interiorulunui cub de sticlă. Pe baza ei stau, îngrămădite, mici etichete deomologare. „Din cauza temperaturii scăzute aparatele electronicesunt pasibile de erori. O verificare în plus este întotdeaunabinevenită”, ne explică unul dintre ghizi, care a precizat căbalanța nu este un simplu obiect de muzeu, ea fiind folositărecent, adică anul acesta.

Muntele de aur așezat pe rafturi, ca niște cărți înbibliotecă

Deschiderea ușii, care a presupus efortul vizibil a douăpersoane, nu a luminat holul în galben dar a tăiat respirațiatuturor vizitatorilor, cu excepția angajaților, care au părut doarbucuroși că ne pot arăta comoara. Așezate pe rafturi metalice,aparent prea fragile pentru a susține un munte de aur, lingourilestau mărturie a bogăției, în aur, a românilor. Lingourile, toateimprimate cu sigla BNR, au trei mari proveniențe: România, SUA șiactuala Federație Rusă. Până în 2001 România a avut producțieinternă de aur. În funcție de sursa lor, lingourile au greutățidiferite, cea medie fiind de 11 kilograme, valoarea aproximativăfiind de 400.000 de euro. Pe lângă stivele de lingouri însă sepoate vedea și „mărunțișul”, format din bucățele de aur, de mărimeaunui baton de ciocolată. Un singur astfel de „baton”, aplatizat,are o greutate de un kilogram. …citește mai departe înpagina următoare

Cristi Borcea, anunţul momentului. Nu e glumă: ”Valentina vrea asta!” Lovitură de teatru în familia...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
FOTO. Cum arată acum fosta amantă a lui Ciprian Marica! Ana Muntean s-a schimbat total
Secret MURDAR! De ce se plimbă, de fapt, stewardesele pe culoar, în avion? Nici prin...
Gigi Becali nu se uită la bani pentru fetele lui! Ce cadou fabulos de 300.000...
Trecutul STRANIU al poliţistului care l-a trântit la pământ pe inginerul argeşean! Ce făcea bărbatul...
NEWS ALERT Euro urcă la un nou maxim istoric
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Dragostea pentru muncă, dusă la extrem. Un tată și-a botezat copilul „Departamentul de Comunicare Statistică”
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Se dau bani de la stat! Ce categorie de români poate primi și 3.400 de...
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Este din nou DOLIU în muzica populară din România: A murit RĂPUS DE CORONAVIRUS
Cele mai nocive sortimente de cafea pentru inimă. De evitat!
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cine este românca ce conduce una dintre afacerile lui Bill Gates în România şi alte...
Inchide