EXCLUSIV. Cum s-a transformat avionul folosit de Ceaușescu și Băsescu. În ce scop va fi utilizat

Redactor:
Biro Attila
S-a întâmplat în septembrie

Boeing-ul 707-3K1C Carpați, cunoscut drept aeronava prezidențială, a fost vândut în 2012 de autoritățile române și va opera din 2014 în misiuni militare ale SUA și ale NATO. Aeronava care a fost utilizată de fostul dictator Nicolae Ceaușescu, dar și de actualul președinte Traian Băsescu până în 2010, a fost vândută companiei americane Omega Air cu suma de 2 milioane euro.

Boeing-ul prezidențial a fost vândut în 2012 și a părăsit țara în septembrie. Într-un răspuns oficial, Ministerul Apărării a confirmat pentru gândul că aeronava Boeing 707-3K1C a fost vândută. „Aeronava Boeing 707-3K1C nu mai aparține Companiei Române de Aviație Romavia R.A”, se arată în raspunsul trimis de MApN pentru gândul.

Avionul prezidențial a fost cumpărat și înregistrat de compania Omega Air din Statele Unite. Pe Internet au fost postate câteva poze cu aeronava care acum are indicativul N707GF. Omega Air este unul dintre cei mai importanți traderi de aeronave Boeing 707 din lume.

Contactați de gândul, reprezentanții Omega Air au confirmat achiziționarea avionului în 2012. Aeronava Boeing va fi recondiționată până în 2014 și va fi transformată într-un tanker (avion-cisternă n.r.). Practic, aeronava va fi folosită pentru a permite realimentarea avioanelor de luptă în aer.

Ulick McEvaddy, unul dintre fondatorii companiei Omega Air, a declarat că după ce va fi recondiționat Boeing-ul 707 va fi utilizat în misiunile militare ale NATO. ” Aeronava urmează să fie transformată într-un tanker (avion cisternă) în 2014. Avionul va fi utilizat de Armata SUA dar și de către state aliate precum Australia, Marea Britanie, Canada dar și de către țările partenere NATO”, a explicat pentru gândul Ulick McEvaddy

Ministerul Apărării a precizat că nu poate divulga prețul de vânzare deoarece contractul de vânzare-cumpărare are clauze de confidențialitate. Potrivit informațiilor obținute de gândul, prețul de vânzare a fost de 2 milioane euro. Reprezentanții Omega Air nu au infirmat și nici nu au confirmat prețul de vânzare.

Istoricul aeronavei

Boeing-ul 707 Carpați a fost produs în 1974 și a fost utilizat de Nicolae Ceaușescu ca și avion de rezervă. În 1990 după ce aeronava oficială a fost avariată grav în urma unor teste, Boeing-ul 707 Carpați a funcționat ca transportor oficial al Adminstrației Prezidențiale. Avionul a fost utilizat pentru ultima dată în 2010 când a fost „pensionat”, după 36 de ani de activitate. După 2010, Administrația Prezidențială a folosit pentru cursele externe un avion Airbus închiriat de la Tarom.

ALERTĂ! Un nou virus extrem de contagios face ravagii în China. Ce este norovirusul şi...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată,...
FOTO. Loredana Groza, apariție interzisă cardiacilor! Rochia scurtă și mulată a lăsat totul la vedere
Cum a murit, de fapt, sponsorul Simonei Halep! Detalii cutremurătoare despre ultimele clipe de viață:...
ULTIMA ORĂ! S-a aflat prospectul vaccinului anti-COVID-19. Ce reacții adverse produce. Doamne..
OPINIE | Nu sînt doar ”pioneri” şi ”utecişti”: cine votează USR-PLUS, îi votează, de fapt,...
S​tandard&Poor’s păstrează ratingul României, dar perspectiva nu este pozitivă. Cîțu: „Victorie! Am reușit imposibilul!”
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată,...
Socrii au venit în vizită, neanunţaţi. Când s-au uitat sub pat, au simţit cum li...
Cele mai perverse PRACTICI amoroase. Jumătate dintre FEMEI fac asta în pat
Veste GENIALĂ! Medicamente gratuite și compensate! Cine va beneficia de ele
Adevarul despre noii patroni ai lui Dinamo. Fotbalistii cer sprijinul Guvernului Orban. Ce se întâmplă...
AVEM prospectul vaccinului anti-COVID! Este ŞOCANT: Ce scrie în el
9 simptome ale cancerului pe care bărbaţii nu trebuie să le ignore
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Ce s-a întâmplat cu imperiul de miliarde de euro al lui Dinu Patriciu după ce...
Şerban Huidu, pe lista vedetelor afectate de coronavirus. Cum se simte acesta
Inchide