EXCLUSIV – Fiscul caută să taxeze „câteva sute” de români bogați, care și-au ascuns averile prin Europa

Redactor:
Simona Simionescu
În plină caniculă, ANAF anunță campania de iarnă: de la 1 ianuarie 2011, va începe vânătoarea de români bogați prin Europa. Sorin Blejnar, șeful Fiscului, explică, pentru Gândul, cum va face.

El dă și un exemplu, luând în discuție situația ipotetică a unuicetățean român care deține o proprietate de 18 milioane de euro înMonaco. Nu înseamnă neapărat că persoana va fi taxată de Fiscul dinRomânia doar pentru că este bogată. „Dacă a ridicat dividende de 20de milioane de euro, dar a plătit impozit și poate dovedi, nu vaintra sub incidența acestei legi”, explică șeful Fiscului. Însă,dacă se dovedește că în România nu are niciun fel de activitateeconomică care să genereze asemenea venituri, aceasta „poate fi opersoană care intră pe o analiză de risc”, explică Blejnar.

Ținta ANAF: câteva sute de români cu bani

Evident, nu toți românii cu averi nedeclarate dețin case șiterenuri în străinătate. Legea va stabili cu exactitate modul deselecție a acestora și tehnicile de control, dar multe dintreverificări vor porni probabil de la beneficiari ai unor servicii delux sau bunuri de lux, adică „oameni care își cumpără un iaht, unFerrari sau o proprietate cu mult peste medie”. „Noi neîntâlnim cu un paradox: avem foarte mulți oameni bogați care nu potsă justifice niște venituri. Eu cred că voi identifica câteva sutede asemenea persoane”, crede Sorin Blejnar. Întrebat careva fi pragul de la care o proprietate sau un bun poate ficonsiderat de lux și dacă ANAF are superagenți pregătiți în acestscop, Blejnar a preferat să nu dea detalii, motivând că încă selucrează la proiect.

Pentru ca Fiscul să poată controla averile mari, trebuie maiîntâi parcurse o serie de etape legislative obligatorii, începândcu strategia fiscală generală care trebuie introdusă în cea a ANAF.Totodată, Codul de Procedură Fiscală, dar și legislația secundară,vor trebui modificate, pentru a extinde capacitatea de control aANAF, inclusiv accesul la evidențele bancare.

• „Accesul la conturile bancarenu se va face în mod haotic și necontrolat, ci pe bază de analizăde risc”, spune Blejnar, care a precizat că toate acestecontroale nu vor avea situația conturilor ca bază de pornire.

• În urmă cu o lună,într-un interviu acordat ProTv, Sebastian Vlădescu, ministrulFinanțelor, declara că este pentru prima dată când în scrisoarea deintenție convenită cu FMI există prevederi pentru modificareacadrului legislativ în zona evaziunii fiscale.

Ce spun bogații României

Oamenii de afaceri cu averi de top spun nu-și fac griji că vorajunge pe listele Fiscului, pentru că sunt cu impozitele lazi….(Citește mai departe în paginaurmătoare)

VIDEO! O vietate din era dinozaurilor, filmată în timp ce înota într-un râu din România:...
George Burcea, declaraţie controversată de dragoste! Ce a putut să îi spună Vivianei Sposub, după...
FOTO. Gabriela Cristea, goală în cadă! Vedeta TV a lăsat la vedere prea mult
FOTO. Cum a ajuns să arate fosta campioană mondială la gimnastică! Românca s-a retras și...
Părinții lui sunt actori celebri, dar el mănâncă din gunoaie. Povestea este șocantă
Sistem imunitar vs. Coronavirus: Cât timp durează imunitatea după COVID-19? Studii efectuate şi clarificări OMS
Donald Trump a adus în discuție România în contextul scandalului Hunter Biden. Reacția lui Klaus...
George Burcea, declaraţie controversată de dragoste! Ce a putut să îi spună Vivianei Sposub, după...
Cine a fost prima iubită a lui Klaus Iohannis? Președintele a recunoscut asta de față...
După aproape 2.000 de ani, o descoperire INCREDIBILĂ despre impunătorul împărat TRAIAN, care l-a învins...
Vedete din România care au apărut în Playboy. Gimnastele care au lăsat TOT la vedere...
Veste proastă pentru 7 milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu mărirea pensiilor
Sărbătoare mare vineri în calendarul ortodox: Ce nu ai voie să faci pe 23 octombrie...
Cazul influencerului bolnav de COVID-19, care nu credea în coronavirus și a murit la 33...
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Oraşul din România care explodează total şi pregăteşte o dezvoltare fabuloasă. Primăria are în plan...
×

Urmăriți Gândul LIVE Cruzime fără margini în Argeș! 3 copii au fost filmați chiar de tatăl lor în timp ce lovesc un caine https://www.gandul.ro/Medicul Virgil Musta și Corina Chiriac, printre invitații Emmei Zeicescu

Publicată de Gandul pe Joi, 22 octombrie 2020
Gândul LIVE!
Inchide