EXCLUSIV – Fiscul îi pune pe miliardarii români să depună „DECLARAȚII DE BOGĂȚIE”. Ce pățesc cei care au firme pe pierdere, dar le crește averea

Redactor:
Ioana Erdei
EXCLUSIV – Fiscul îi pune pe miliardarii români să depună „DECLARAȚII DE BOGĂȚIE”. Ce pățesc cei care au firme pe pierdere, dar le crește averea
Dacă dividendele declarate de firma bogatului nu se "potrivește" cu declarația de patrimoniu, atunci averea nedeclarată va fi impozitată cu 16%.

Dacă dividendele declarate de firma bogatului nu se „potrivește”cu declarația de patrimoniu, atunci averea nedeclarată va fiimpozitată cu 16%. „Tot prin aceste modificări legislative esteprevăzută com-petența organelor fiscale de a exercita inspecțiafiscală pentru o anumită pe-rioadă, asupra persoanelor fizice lacare se constată o creștere de patrimoniu, nejustificată prinveniturile declarate la organele fiscale competente”, a declaratMarian Morcoașă.

Pe lista Fiscului sunt deja circa 200 de patroni cu averiimpresionante, ale căror companii au declarat pierderi ani la rând.Inspectorii fiscali, care se vor ocupa de românii bogați, vor faceparte dintr-o structură nouă în ANAF, în subordinea Direcției deMari Contribuabili, și vor fi școliți, începând cu luna octombrie,de specialiști din UE care vin la București special pentru asta, amai declarat di-rectorul ANAF.

Ce spun oamenii de afaceri

Părerile oamenilor de afaceri cu privire la această inițiativă aFiscului sunt împărțite.

Omul de afaceri Ovidiu Tender este de părere că ideea nu estedăunătoare, dar că „prima dată trebuie să dovedească faptul că aifurat, nu că ai de dat”. „Sursa veniturilor persoanelor trebuiejustificată. Însă vor fi greu de evaluat activele imobiliare pe opiață atât de volatilă”, a declarat pentru gândul Ovidiu Tender,acționar minoritar la compania Aldrinks, firmă care era laînceputul anului în topul datornicilor la stat cu o datorie de 11milioane de lei (aproape 3 milioane de euro). Aldrinks estecontrolată de omul de afaceri băcăuan Beca Benoni (peste 65% dinacțiuni) și de Ovidiu Tender, prin intermediul companiei Carom.Firma are ca obiect de activitate distilarea, rafinarea și mixareabăuturilor alcoolice.

Principalele afaceri ale lui Tender sunt în industriaproducătoare de echipamente, farmaceutice, imobiliare și turism.Omul de afaceri se clasează pe locul 15 în Topul Forbes, cu o avereestimată la 300 de milioane de euro.

Ioan Micula: „Ar trebui controlat orice cetățean, nu numaipatronii de firme”

Ioan Micula, care deține alături de fratele său, Viorel Micula, unimperiu de carbogazoase la Oradea, prin companiile European Drinks,European Food, Transilvania General Import-Export și ScandicDistilleries, a declarat pentru gândul că „toatălumea ar trebui să plătească taxe indiferent de venit”. „DacăFiscul consideră că trebuie să îi controleze, atunci să îicontroleze. Ar trebui controlat orice cetățean, nu numai patroniide firme. Sunt mulți în România care conduc mașini de lux, dar einu fac nimic, nu au niciun venit declarat, nicio activitate”, adeclarat pentru gândul Ioan Micula.

Companiile controlate de frații Micula se află în topul firmelordatoare la stat. Ioan Micula a declarat pentrugândul că are de asemenea de recuperat sumeimportante de la stat. Datoriile celor patru companii către bugetulde stat au ajuns la 108 milioane de lei, respectiv circa 25,9 demilioane de euro, arată lista marilor datornici la data de 30 iulie2010, publicată de Ministerul Finanțelor.

Cetățeni suedezi, Ioan și Viorel Micula se află și în topurilecelor mai bogați afaceriști din România. În Forbes 500 Miliardari,cei doi ocupă poziția a opta, cu o avere estimată la 400- 450 demilioane de euro.

Ce spune Cristian Burci

Omul de afaceri Cristian Burci a declarat pentrugândul că este de acord cu inițiativa Fisculuipentru că „o declarație trebuie depusă”. „Nu cred că existăevaziune atât de mare. Inițiativa ar putea fi o chestie de bunăordine”, a declarat omul de afaceri.

Cristian Burci deține compania Astra Vagoane Arad, cel mai mareproducător de vagoane de marfă din România. Societatea face partedin grupul Internațional Railway Systems – IRS, este controlată deCristian Burci și are, la jumătatea anului 2010, la bugetul de statdatorii de peste 33,34 de milioane de lei, potrivit ultimelor datefurnizate în iulie de Ministerul de Finanțe.

Omul de afaceri Cristian Burci este pe locul 15 în Topul Forbes500 miliardari, alături de Ovidiu Tender, cu o avere estimată la300 de milioane de euro.

Nelu Iordache: „Sunt de acord”

Omul de afaceri Nelu Iordache, cel care deține singura companiaromânească de Smart Flying, Blue Air, a declarat pentrugândul că este de acord cu inițiativa Fiscului.”Nu îngrădește cu nimic dreptul la intimitate. E o transparență”, adeclarat patronul Blue Air. Și datoriile Blue Air au crescut.Compania aeriană are datorii la bugetul de stat de 1,19 milioane delei, față de un milion acum patru luni.

Nelu Iordache se află pe locul 38 în Topul Forbes 500Miliardari, cu o avere estimată la 175 de milioane de euro.

CE PREVEDELEGEA

• Prin noile propunerilegislative care au în vedere începerea și completarea procesuluide a include conformarea veniturilor mari ca parte a strategiei deimpozitare a ANAF, sunt definite veniturile din alte surse careinclud și creșterea de patrimoniu a oricărei persoane fiziceidentificată de organele fiscale, creștere de patrimoniu care nuare la bază venituri impozitate (declarate) și veniturineimpozabile, potrivit legii.

• Totodată este definităcreșterea de patrimoniu prin care se înțelege diferența dintrevaloarea bunurilor mobile și imobile, precum și a drepturilor șiobligațiilor cu valoare economică, deținute la sfârșitul anuluifață de cele existente la începutul anului, stabilindu-se modul deimpozitare a acesteia. De asemenea, cota de impozitare aplicatăcreșterii de patrimoniu va fi de 16%.

• Tot prin acestemodificări legislative e prevăzută competența organelor fiscale dea exercita inspecția fiscală asupra persoanelor fizice la care seconstată o creștere de patri-moniu pe o anumită perioadă,nejustificată prin veniturile declarate la organele fiscalecompetente.

• De asemenea, urmare aefectuării unei inspecții fiscale a activității u-nei persoanejuridice, pot fi supuse inspecției și persoanele fizice care dețincalitatea de acționar/asociat și/sau au competențe decizionale lapersoana juridică.

• Se propuneintroducerea obligației persoanelor fizice de a depune Declarațiade patrimoniu în situația în care se înregistrează o creșteresemnificativă de patrimoniu pe parcursul unui an.

ŞOCANT! O fostă campioană a ajuns la 64 de ani să doarmă într-un cimitir: ”Sistemul...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
Noi detalii despre Mario Mutu! Dezvăluirile Alexandrei Dinu despre fiul pe care îl are cu...
Este ANUNŢUL MOMENTULUI despre ALOCAŢII ŞI PENSII! Ce se va întâmpla în curând
Arheologii au făcut o nouă descoperire spectaculoasă în oraşul Pompeii
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Elon Musk vrea să implanteze microcipuri în creierele oamenilor. Tot ce trebuie să știi despre...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Cele mai OTRĂVITOARE flori. Se dau frecvent de 1 MARTIE, dar patru dintre ele te...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Truc genial: cum scoți sâmburii din măsline ușor. Secretul grecilor s-a aflat, e senzațional
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide