Exclusiv – HARTA CENTRALELOR NUCLEARE DIN EUROPA ȘI RUSIA. Plus: România ar putea fi obligată să testeze rezistența la cutremure a centralei de la Cernavodă

Redactor:
Robert Veress
UE verifică rezistența centralelor nucleare europene la cataclisme naturale, Germania închide reactoarele care au vârsta celor de la Fukushima. Academician rus: Patru centrale nucleare din Rusia ar putea fi periculoase

Vajda Borbala, președintele Comisiei Naționale pentru ControlulActivităților Nucleare (CNCAN), a declarat, pentru gândul, că, deșinu crede în posibilitatea unui val de apă care să periclitezefuncționarea și securitatea centralei de la Cernavodă, nu esteexclusă efectuarea unui test de rezistență la tsunami a celor douăreactoare nucleare românești.

De asemenea, înăsprirea criteriilor de aprobare a exploatăriicentralelor nucleare ar putea obliga România să investească încreșterea rezistenței la cutremure a centralei de la Cernavodă, maispune Borbala

CLICK aici pentru amări


Modalitatea de testare la cutremure și tsunami nueste cunoscută

Întruniți într-o ședință extraordinară, convocată marți, laBruxelles, de comisarul european pentru energie, Günther Oettinger,reprezentanții organismelor care supervizează producția de energienucleară în UE au decis efectuarea unor teste de rezistență lacentralele lor nucleare în caz de cutremure, valuri seismice(tsunami) și atacuri teroriste. Oettinger a precizat că testele vorfi „realizate de experți independenți, pe parcursul anului”.

Participantă la reuniunea de la Bruxelles, Vajda Borbala,președintele CNCAN, a declarat, pentru gândul, că „modalitatea detestare nu a fost stabilită. Va trebui să facem o analiză, înfuncție de caracteristicile regionale. Multe centrale nucleare suntîn mijlocul continentului și nu are rost să le testăm rezistența latsunami. Pe de altă parte, trebuie să vedem datele tehnice aledezastrului din Japonia, să avem o idee mai clară despre problemelecu care s-au confruntat acolo”.

Germania închide reactoarele construite înainte de1980

Borbala precizează că propunerea de testare a centralelornucleare europene a fost formulată de Austria (țară ce dețineunități nucleare destinate exclusiv experimentelor științifice) șinu a întâmpinat nicio obiecție. „Germania a anunțat că va închidetoate centralele nucleare date în exploatare înainte de anul 1980și nu va investi în prelungirea duratei de viață a centralelorsale”, spune președintele CNCAN. 6 reactoare din Germania, dintr-untotal de 17, au fost date în exploatare înainte de 1980 și unul în1980, iar în 2001 s-a prevăzut închiderea lor, începând cu anul2008.

„Nu putem lua decizii pripite. Avem nevoie de energienucleară”

Durata de viață a unui reactor nuclear este de 30/40 de ani șipoate fi prelungită, prin investiții de anvergură, cu până la 10ani. Toate cele 6 reactoare ale centralei de la Fukushima au fostdate în exploatare înainte de 1980 (primul în martie, 1971, ultimulîn octombrie, 1979).

„Ședința de la Bruxelles a durat doar o oră și jumătate, nu s-aintrat în detalii. Dar punctul general de vedere a fost că avemnevoie, în continuare, de energie nucleară și că nu trebuie să nepripim în luarea unor măsuri drastice, pe care să le regretăm. DupăCernobîl, Italia a organizat, în 1987, un referendum și a decissuspendarea programelor sale nucleare, iar impactul asupraeconomiei italiene a fost unul foarte semnificativ. Italia sepregătește, în prezent, de anularea acelui referendum și derelansarea programelor nucleare”, a mai spus Borbala.

„Declarația lui Oettinger, că în Japonia e apocalipsă,exprimă o realitate”

Întrebată dacă la Cernavodă se va face testarea la tsunami,Borbala a replicat: „Nu consider că se poate pune problema unui valde apă care să pericliteze funcționarea centralei. Dar vom vedea. Efoarte posibil ca standardele de securitate să fie revizuite, nueste exclus să fim obligați să creștem rezistența la cutremur acentralei de la Cernavodă (centrala a fost proiectată să reziste laun cutremur cu magnitudinea 8 pe scara Richter – n.r.)”.

Președintele CNCAN susține punctul de vedere exprimat de comisaruleuropean pentru energie, care a declarat că situația din Japoniapoate fi considerată o „apocalipsă”: „Declarația domnului Oettingerexprimă o realitate. Trebuie să vedem fenomenul în toatămagnitudinea lui, dacă vrem ca așa ceva să nu se mai repete.Evident, nu ne putem feri întotdeauna de dezastrele naturale, dartrebuie să ne gândim la riscurile cele mai mari și să ne adaptăm înconsecință”.

Pericolul rusesc

Patru centrale nucleare din Rusia prezintă pericole potențiale,două aflându-se în zone seismice active, iar alte douănecorespunzând normelor internaționale de securitate, susțineacademicianul Vladimir Kuznețov, membru al Consiliului public de pelângă Agenția rusă pentru energie atomică (Rosatom) și fostinspector la centralele nucleare ruse.

„Centralele nucleare de la Balakovo (Volga) și Rostov (în sudulțării) se află amândouă în zone seismice active și ar putea fipericuloase. Centralele din Kola (nord-vest) și Novovoronej(centru) nu corespund normelor de securitate internaționale”, adeclarat Kuznețov, într-o conferință de presă organizată, marți, laMoscova. Declarația a fost difuzată de AFP.

Pe de altă parte, premierul rus, Vladimir Putin, a declarat, totmarți, că Rusia nu are centrale nucleare în zone seismice.

Kuznețov, care a participat și la înlăturarea consecințelorcatastrofei nucleare din 1986 de la centrala ucraineană Cernobîl, adenunțat „prelungirea frenetică a perioadei de exploatare areactoarelor vechi”, citând cazul centralei Leningradskaia (înapropiere de Sankt Petersburg), unde perioada a fost extinsă pânăîn 2025.

Jumătate din cele 32 de reactoare exploatate în Rusia sunt de primăgenerație, iar 11 sunt de tip RBMK, utilizat la centrala de laCernobîl, a declarat Kuznețov.

Reactoarele RBMK sunt singurele care nu sunt anvelopate cu beton,astfel încât, în caz de accident major, riscul de contaminareradioactivă este mult crescut față de celelalte tipuri dereactoare.
Reactoarele 1 și 2 de la Cernavodă, de tip CANDU, sunt dingenerația a 3-a.

Cristi Borcea, anunţul momentului. Nu e glumă: ”Valentina vrea asta!” Lovitură de teatru în familia...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
FOTO. Cum arată acum fosta amantă a lui Ciprian Marica! Ana Muntean s-a schimbat total
Secret MURDAR! De ce se plimbă, de fapt, stewardesele pe culoar, în avion? Nici prin...
Câștig fabulos al unui parior român! A mizat nebunește că dă gol Panțîru pentru FCSB!...
Trecutul STRANIU al poliţistului care l-a trântit la pământ pe inginerul argeşean! Ce făcea bărbatul...
NEWS ALERT Euro urcă la un nou maxim istoric
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Dragostea pentru muncă, dusă la extrem. Un tată și-a botezat copilul „Departamentul de Comunicare Statistică”
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Cât trebuie să plătești pentru fiecare kilogram de bagaj de cală la Ryanair, Blue Air...
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Este din nou DOLIU în muzica populară din România: A murit RĂPUS DE CORONAVIRUS
Cele mai nocive sortimente de cafea pentru inimă. De evitat!
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cine este românca ce conduce una dintre afacerile lui Bill Gates în România şi alte...
Inchide