EXCLUSIV- Operațiunea „SFÂNTA LUMINĂ”. Cum a organizat Patriarhia REȚEAUA care aduce lumină de la Ierusalim până în ultima biserică din România

Redactor:
Dan Radu
Raluca Ion
EXCLUSIV- Operațiunea „SFÂNTA LUMINĂ”. Cum a organizat Patriarhia REȚEAUA care aduce lumină de la Ierusalim până în ultima biserică din România
Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a ajuns și în acest an la Ierusalim, să ia Lumină de Paște.

3.224 de kilometri călătoresc cu avionul delegații Patriarhieipentru a aduce Lumina Sfântă de la Ierusalim în România. Să iaflacăra Învierii de la Biserica Sfântului Mormânt din Israel și săaterizeze cu ea în la București, în câteva ceasuri, e însă floarela ureche. Adevărata încercare este să ducă lumina de la Ierusalimpână în ultimul cătun din țară în câteva ore.

Rețeaua bine pusă la punct a Bisericii Ortodoxe Române va intraînsă în funcțiune sâmbătă seara, iar în toate eparhiile,protopopiatele și parohiile din țară fiecare are misiunea lui, clarstabilită. Ca și în ceilalți ani, în care flacăra de la Ierusalim aajuns la majoritatea bisericilor românești, orarul e clar, preoțiisunt la posturi și nicio întârziere nu este permisă. 16.000 depreoți și 20.000 de oameni fără rang bisericesc sunt angajați înbisericile din România și toți vor fi la slujbă, sâmbătă seara.

În această dimineață, în vinerea dinainteaÎnvierii, o delegație a Patriarhiei Române, condusă de PSVarsanufie Prahoveanul, Episcop vicar al ArhiepiscopieiBucureștilor, a plecat spre Ierusalim cu un charter special, care astrăbătut 1.612 km până la destinație. Delegații vor sta la laIerusalim până sâmbătă, între 12:00 și 14:00, cândLumina coboară la Biserica Sfântului Mormânt, iau flacăra Învieriiși se îndreaptă spre aeroport.

Lumina Sfântă arde în două lămpi speciale, încare se află un combustibil considerat suficient de sigur deAutoritatea Aeronautică Română pentru a fi transportat cu avionul.Potrivit părintelui Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt alPatriarhiei, avionul care aduce lumina la București aterizează,sâmbătă, în jurul orei 18:00, pe Aeroportul Internațional „HenryCoandă”.

Fețe bisericești de la toate eparhiile din țară ale PatriarhieiRomâne vor fi deja la Otopeni, cu felinarele pregătite, să iaflacăra Învierii și să o ducă spre protopopiatele din zona lor. Ceice vin de departe, lasă tot în seama avioanelor minunea de a ducelumina la ei acasă, înainte de începerea slujbei. Și astfel, LuminaSfântă mai străbate, de la Otopeni, 435 km până la Oradea, 411 kmpână la Baia Mare, 404 km până la Timișoara ori 322 până la Cluj.Cei din județele mai apropiate fac drumul până laeparhie cu mașina, unde îi așteaptă reprezentanțiiprotopopiatelor.

Fără întârziere, aceștia iau lumina și se urcă în mașină.Sosesc la protopopiate, unde-i așteaptă preoții, și ei cufelinare, care duc flacăra spre bisericile lor și sprecele aflate în drum. 80-90 de biserici se află înfiecare protopopiat, iar reprezentanții Patriarhiei spun că luminade la Biserica Sfântului Mormânt va ajunge la majoritatea lor, cuexcepția parohiilor extrem de izolate. „Structura piramidală aBisericii Ortodoxe Române ne permite să aducem Lumina Sfântă de laIerusalim în majoritatea parohiilor din țară în câteva ore”, spunepărintele Constantin Stoica.

Cele două lămpi în care a fost adusă lumina de la Ierusalimajung, sâmbătă seara, la Catedrala patriarhală, unde slujba esteoficiată de Patriarhul Daniel. „Lumina sfântă va fi oferită laslujba de Înviere de către Preafericitul Părinte Patriarh Danielclerului și credincioșilor prezenți la Catedrala Patriarhală”,adaugă purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Gheorghe Flutur aducelumina și în acest an

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, aajuns și în acest an la Ierusalim, să ia lumină de Paști. Ca înultimii doi ani Flutur a însoțit delegația Patriarhiei în charterulspecial rezervat pentru aducerea luminii. „Am ajuns în urmă cu ojumătate de oră la Ierusalim și vom rămâne până mâine, sâmbătă,când vom lua Lumină”, a declarat Flutur pentru gândul. „DinIerusalim venim spre România, iar de la București, vor merge directla Suceava”, a mai spus acesta.

Gheorghe Flutur spune că a fost marcat de atmosfera de laIerusalim în cei doi ani în care a călătorit acolo pentru a lualumină.

„Am fost de două ori, am fost primit de patriarhulIerusalimului, Teofilos al III-lea și anul trecut și acum doi ani.Este destul de greu, e aglomerație mare acolo la intrarea înIerusalim. Dar am intrat… Momentul cel mai important este înjurul orei 14.00 când un sobor de preoți înconjoară Mormântul Sfântși Patriarhul intră în mormânt, sub baldachinul de acolo. Apoiurmează niște momente pe care nici nu pot să le exprim în cuvinte:se strigă, se invocă în toate limbile pământului venirea luminii. Eo tensiune maximă”, a povestit Flutur.

Președintele CJ Suceava a descris și felul în care estetransportată lumina de la Ierusalim în țară.

„Anul trecut, în jurul orei 14.15 a venit patriarhul, a ieșit culuminile. Am luat și noi lumină, am aprins lampa – Lampa lui Davidse cheamă, o lampă autorizată, special făcută pentru avion, o lampăîncapsulată. Apoi am venit cu lumina spre casă. Este un momentemoționant. Totul este emoționant, toată ceremonia de dinainteaÎnvierii, drumul Crucii pe care îl parcurgi, vizitarea Golgotei”, amai spus Flutur.

Paștele înSuceava

Pentru al treilea an consecutiv, lumina va fi adusă la Biserica”Sfânta Înviere” din centrul Sucevei direct de la Ierusalim,livrată fie de fețele bisericești, fie de Flutur. De altfel,momentul se înscrie în programul „Paștele în Bucovina” organizat deCJ Suceava.

Programul cuprinde și pachete turistice pentru perioada 18 – 22aprilie, precum și momente speciale precum pictarea oului uriaș dinapropierea Muzeului Satului Bucovinean sau plimbări cu caleașcaprin Suceava.

Transfer ISTORIC la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă şi îşi vinde starul la...
A MURIT. Tragedia care a șocat showibiz-ul. Doliu pentru Dorian Popa
FOTO. Cum arăta Daniela Crudu în liceu! Era în clasa a X-a, fără operații estetice...
Era pe plajă, la mare, când A DISPĂRUT fără urmă. Au găsit-o peste 18 zile...
Pisica lui Cristiano Ronaldo a fost călcată de o mașină și celebrul milionar a trimis-o...
Schimbare URIAŞĂ în cazul morţii mezzosopranei Maria Macsim Nicoară! Cine ar fi ucis-o, de fapt
FOTO Căţelul „minune” din Oklahoma, născut cu două cozi şi şase picioare: „Un miracol numit...
BANCUL ZILEI – Gagica disponibilă și studenții la Inginerie
Cinci români au câștigat sume uriașe după ce și-au pus soțiile să facă sex pe...
A MURIT. Tragedia care a șocat showibiz-ul. Doliu pentru Dorian Popa
A fost sărac toată viața fără să știe că avea așa ceva în curte. Peste...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Se schimbă regulile dacă ai nevoie de aceste documente. Anunțul momentului pentru toți românii
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
×
Inchide