EXCLUSIV: Proiectul zonei metropolitane București-Ilfov. Zona se va întinde până la DUNĂRE și va fi condusă de un GUVERNATOR

EXCLUSIV: Proiectul zonei metropolitane București-Ilfov. Zona se va întinde până la DUNĂRE și va fi condusă de un GUVERNATOR
Publicat: 23/04/2012, 19:30
Actualizat: 23/04/2012, 21:19

În cinci ani, Bucureștiul ar putea avea deschidere la Dunăre.Câteva detalii din proiectul de regionalizare al României, pe careGuvernul își va asuma răspunderea, au fost prezentate pentrugândul, dedeputatul PDL, Vasile Gherasim, unul dintre oamenii care lucreazăla acest document.

Potrivit proiectului, zona București-Ilfov se va dezvolta întrei etape, urmând ca, până în 2016, să cuprindă Oltenița șilocalități din județele Dâmbovița și Giurgiu.

În prima etapă se va comasa Bucureștiul cuIlfovul. Vom avea 48 de unități administrativ-teritoriale pe osuprafață de 2.800 de kilometri pătrați, de zece ori mai mult decâteste acum.

În etapa a doua vom avea 62 de localități și osuprafață de 3.800 kilometri pătrați.

Peste 5 ani suprafața regiunii București-Ilfovva fi de 5.600 de kilometri pătrați iar granițele vor ajunge înzona de sud până la Dunăre. Prima etapă se va face prin lege urmândca celelalte două etape să se facă pe principiul asociativitățiiunităților administrativ terioriale”, ne-a prezentat proiectuldeputatul Gherasim. Acesta ne-a mai precizat că PDL dorește ca în2012, alegerile locale și parlamentare să fie făcute după nouaorganizare administrative teriorială, adică în 8 circumscripțiielectorale, în loc de 42 câte sunt în prezent.

PUG nou pentru regiuneaBucurești-Ifov

Planul PDL prevede că, după ce proiectul legii regionalizării vafi aprobat de Parlament, în câteva luni se va finaliza un nou Plande Urbanism General (PUG) pentru întrega regiuneBucurești-Ilfov.
„Începem aplicarea unui program în regim sistemic. În PUG vor fibine definite zonele construibile, parcurile industriale sau zoneleverzi. Se vor trasa direcțiile de dezvoltare. Centrul de interes seva muta în zona premetropolitană. În actuala formă administrativteritorială, Bucureștiul nu se mai poate dezvolta”, a arătatGherasim.
Acesta a mai explicat că marile campusuri universitare se pot mutaîn zona de nord a orașului, că se vor scoate depourile RATB dinBucurești și se va construi un aeroport în zona de sud aCapitalei.
Potrivit deputatului, peste 65 la sută din casele construite după1990 în jurul Capitalei aparțin bucureștenilor. „Până la viitoarelealegeri, primarii rămân intangibili și chiar își vor sporiatribuțiile. Vor primi competențe sporite în domeniul protecțieisociale, al sănătății sau al siguranței cetățenilor. PrefectulCapitalei va fi acela care va asigura legalitatea atât înBucurești, cât și în Ilfov”, a mai spus deputatul VasileGherasim.
După aprobarea proiectului legii regionalizării,pentru regiunea București-Ifov va urma legeaMetropolei și o lege specială pentruCapitală.

Consiliul ZoneiMetropolitane va avea 105 consilieri

În proiectul legii Metropolei, Consiliul General al MunicipiuluiBucurești va fi înlocuit de Consiliul Zonei Metropolitane. Potrivitpărintelui acestui proiect de lege, „numărul consilierilor ar puteaajunge la 105, față de 55 cât sunt acum. Fiecare unitateadministrativ teritorială va fi reprezentată de câte unconsilier”.
În zona metropolitană București-Ilfov, Guvernul va numi unguvernator, funcție ce acum corespunde celei de prefect alCapitalei. Se va înființa Delegația Permanentă a ZoneiMetropolitane, organism cu rol consultativ. Legea Metropolei va fiurmată de o altă lege care va reglementa activitatea administrațieipublice la nivelul Capitalei.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
'Şi corpul cedează'. Ce s-a întâmplat cu Loredana Groza, după ce a luat COVID: 'Dragii...
FOTO. Filmați când nu se așteptau: milionarii Cosmin Olăroiu și Gino Iorgulescu, întâlnire secretă cu...
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine e predispus la...
A mințit sau nu Bianca Drăgușanu? De câte ori a bătut-o, de fapt, Alex Bodi...
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Ajutor FINANCIAR pentru aceşti români! Premierul tocmai a făcut anunţul
România va începe adminstarea dozei trei de vaccin COVID-19. Ce grupe de persoane vor avea...
Care este, de fapt, marja de profit a Dacia. Ford nu reușește la Craiova aceleași...
BANCUL ZILEI – Femeile apetisante și admiratorii exigenți
Cât ține imunitatea dată de vaccinul împotriva COVID? Rezultatele unui nou studiu efectuat în România
'Şi corpul cedează'. Ce s-a întâmplat cu Loredana Groza, după ce a luat COVID: 'Dragii...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Ce interdicții și măsuri se aplică dacă incidența cazurilor Covid 19 crește peste 3 la...
În TOMIS III, ca-n FILMELE de ACȚIUNE: Un bărbat a MURIT după ce a ALERGAT...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului: A fost găsită moartă
VINE ZĂPADA în România! Anunțul făcut în direct de ANM: "Așteptăm să se depună un...
Poza care îl DĂRÂMĂ pe Dragnea. Întâlnirea secretă despre care nu scoate un cuvânt. Ponta...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...