EXCLUSIV: Proiectul zonei metropolitane București-Ilfov. Zona se va întinde până la DUNĂRE și va fi condusă de un GUVERNATOR

Redactor:
Maria Manoliu
În cinci ani, Bucureștiul ar putea avea deschidere la Dunăre. Câteva detalii din proiectul de regionalizare al României, pe care Guvernul își va asuma răspunderea.

În cinci ani, Bucureștiul ar putea avea deschidere la Dunăre.Câteva detalii din proiectul de regionalizare al României, pe careGuvernul își va asuma răspunderea, au fost prezentate pentrugândul, dedeputatul PDL, Vasile Gherasim, unul dintre oamenii care lucreazăla acest document.

Potrivit proiectului, zona București-Ilfov se va dezvolta întrei etape, urmând ca, până în 2016, să cuprindă Oltenița șilocalități din județele Dâmbovița și Giurgiu.

În prima etapă se va comasa Bucureștiul cuIlfovul. Vom avea 48 de unități administrativ-teritoriale pe osuprafață de 2.800 de kilometri pătrați, de zece ori mai mult decâteste acum.

În etapa a doua vom avea 62 de localități și osuprafață de 3.800 kilometri pătrați.

Peste 5 ani suprafața regiunii București-Ilfovva fi de 5.600 de kilometri pătrați iar granițele vor ajunge înzona de sud până la Dunăre. Prima etapă se va face prin lege urmândca celelalte două etape să se facă pe principiul asociativitățiiunităților administrativ terioriale”, ne-a prezentat proiectuldeputatul Gherasim. Acesta ne-a mai precizat că PDL dorește ca în2012, alegerile locale și parlamentare să fie făcute după nouaorganizare administrative teriorială, adică în 8 circumscripțiielectorale, în loc de 42 câte sunt în prezent.

PUG nou pentru regiuneaBucurești-Ifov

Planul PDL prevede că, după ce proiectul legii regionalizării vafi aprobat de Parlament, în câteva luni se va finaliza un nou Plande Urbanism General (PUG) pentru întrega regiuneBucurești-Ilfov.
„Începem aplicarea unui program în regim sistemic. În PUG vor fibine definite zonele construibile, parcurile industriale sau zoneleverzi. Se vor trasa direcțiile de dezvoltare. Centrul de interes seva muta în zona premetropolitană. În actuala formă administrativteritorială, Bucureștiul nu se mai poate dezvolta”, a arătatGherasim.
Acesta a mai explicat că marile campusuri universitare se pot mutaîn zona de nord a orașului, că se vor scoate depourile RATB dinBucurești și se va construi un aeroport în zona de sud aCapitalei.
Potrivit deputatului, peste 65 la sută din casele construite după1990 în jurul Capitalei aparțin bucureștenilor. „Până la viitoarelealegeri, primarii rămân intangibili și chiar își vor sporiatribuțiile. Vor primi competențe sporite în domeniul protecțieisociale, al sănătății sau al siguranței cetățenilor. PrefectulCapitalei va fi acela care va asigura legalitatea atât înBucurești, cât și în Ilfov”, a mai spus deputatul VasileGherasim.
După aprobarea proiectului legii regionalizării,pentru regiunea București-Ifov va urma legeaMetropolei și o lege specială pentruCapitală.

Consiliul ZoneiMetropolitane va avea 105 consilieri

În proiectul legii Metropolei, Consiliul General al MunicipiuluiBucurești va fi înlocuit de Consiliul Zonei Metropolitane. Potrivitpărintelui acestui proiect de lege, „numărul consilierilor ar puteaajunge la 105, față de 55 cât sunt acum. Fiecare unitateadministrativ teritorială va fi reprezentată de câte unconsilier”.
În zona metropolitană București-Ilfov, Guvernul va numi unguvernator, funcție ce acum corespunde celei de prefect alCapitalei. Se va înființa Delegația Permanentă a ZoneiMetropolitane, organism cu rol consultativ. Legea Metropolei va fiurmată de o altă lege care va reglementa activitatea administrațieipublice la nivelul Capitalei.

ŞOC total la CFR Cluj. Dan Petrescu începe cursa pentru supremaţie şi aduce alţi doi...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit în Vama Veche o virgină din București
FOTO. Nicoleta Luciu, cel mai fierbinte pictorial! Imaginile tinereții într-o decapotabilă din piele
FOTO. Transformare ireală: așa arată unul dintre cei mai renumiți cântăreți români, la 60 de...
ULTIMA ORĂ! Ce se întâmplă acum cu Dincă. Este strigător la cer. Părinții fetelor ucise...
Mărturiile unui spion: Nu este ce se vede la televizor. La televizor îl vedem pe...
Orașul cu nume „cancerigen” și-a ales un nou nume. Investitorii și turiștii fugeau de el
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit în Vama Veche o virgină din București
Cântăreață din România, mesaj sfâșâietor de pe patul de spital: “Rugați-vă cu mine”
Cristofor Columb a fost EXHUMAT! Cine era de fapt MARELE explorator. Istoria Americii nu va...
S-a aflat cel mai ascuns secret al lui Ceaușescu. Strategia lui avea să aducă sfârșitul....
ATENȚIE! Se dau bani de la stat! Ce categorii de români vor primi 180 lei...
Când sunt Moşii de toamnă 2020 şi ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor
Ai unul dintre aceste simptome? Atunci ești considerat suspect de COVID-19
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Ţara europeană care intră din nou în blocaj total din cauza pandemiei. Autorităţile au hotărât...
Inchide