EXCLUSIV – ROMÂNIA AR PUTEA AJUNGE SĂ PLĂTEASCĂ SALARIILE RAȚIONALIZAT – SCENARIU LUAT ÎN CALCUL DE OFICIALI

EXCLUSIV – ROMÂNIA AR PUTEA AJUNGE SĂ PLĂTEASCĂ SALARIILE RAȚIONALIZAT – SCENARIU LUAT ÎN CALCUL DE OFICIALI
Misiunea oficială a FMI la București, în urma căreia Guvernul va afla dacă va primi tranșa a șasea din acord, de circa 900 de milioane de euro, a început pe un ton pesimist. Jeffrey Franks, șeful misiunii, a anunțat că Fondul va revizui în jos prognoza privind recesiunea economiei românești

Misiunea oficială a FMI la București, în urma căreia Guvernul vaafla dacă va primi tranșa a șasea din acord, de circa 900 demilioane de euro, a început pe un ton pesimist. Jeffrey Franks,șeful misiunii, a anunțat că Fondul va revizui în jos prognozaprivind recesiunea economiei românești. Conform prognozei dinprimăvară, în 2010 economia românească ar urma să scadă cu 0,5% dinPIB, față de o creștere de 1,3% cât se estimase în iarnă.Recesiunea ar putea fi însă de 3% din PIB, conform unui raportfăcut public săptămâna trecută de Banca Europeană pentruReconstrucție și Dezvoltare (BERD). „Eu nu aș fi atât de pesimistca BERD. Aș spune că prognoza BERD este pesimistă”, a declarat ieriFranks, rugat să comenteze raportul băncii.

În ceea ce privește principala provocare pentru Fond, aceastaeste readucerea economiei românești pe creștere, respectiv ieșireadin recesiune, a adăugat oficialul FMI. Șeful misiunii la Bucureșticonsideră că, în ciuda anumitor deficiențe, s-a realizat un progresvizibil în ceea ce privește respectarea acordului. „Trebuie sămergem înainte cu reforma pensiilor, întârziată în ultimele luni,dar și cu legea salarizării unice. Per total însă s-a realizat unprogres semnificativ în ultimele luni”, a precizat Franks.

Economiștii susțin că România a transmis Fondului semnale mixte.”Creșterea TVA, deși este o măsură economică nefericită în cazulRomâniei, a arătat o anumită determinare în vederea mențineriideficitului sub control. Există însă și neajunsuri, cum ar fiimpresia că actualul Guvern va împinge spre finalul acestui andecontarea problemelor legate de deficit”, a declarat pentru GândulRadu Crăciun, director de investiții Eureko Pensii.

Întârzieri la plata pensiilor și asalariilor

Una dintre cele mai mari probleme ale guvernului este cea adatoriilor pe care statul le are către mediul privat, respectiv aarieratelor. Deși ar fi trebuit, conform acordului, ca nivelulacestora să scadă până la 480 de milioane de lei la finele anului,de la 1,5 miliarde de lei în decembrie 2009, ele au continuat săcrească.

La începutul lunii mai arieratele statului au urcat până la 1,7miliarde de lei iar la finele lunii iunie ministrul Finanțelor,Sebastian Vlădescu, a anunțat că situația acestora nu s-aîmbunătățit, respectiv că nivelul lor nu a scăzut. Neîncadrareaguvernului în ținta de deficit bugetar de 6,8% din PIB convenită cuFMI dar și blocajul creat în mediul economic de nivelul ridicat alarieratelor ar putea obliga statul să își plătească datoriile,indiferent că e vorba de salarii, pensii sau facturi cătreconstructori, cu porția, raționalizat. „România nu are cum să deafaliment. Pur și simplu statul ar putea rămâne fără bani, ceea ceînseamnă că va fi nevoit să raționalizeze cheltuielile. Asta poateînsemna și anularea totală a investițiilor și plata cu întârziere asalariilor și a pensiilor”, au declarat pentru Gândul surseparticipante la discuțiile dintre Guvern și FMI, cu puțin timpînainte de începerea vizitei oficiale.

Problema arieratelor este însă recunoscută și la nivel oficial.”Dacă nu ducem reforma până la capăt, statul va deveni captivulinstituțiilor statului. Acum avem de-a face cu o diminuare aarieratelor, dar problema există pentru viitor”, a declarat pentruGândulTheodor Stolojan, prim-vicepreședinte PD-L.

Guvernul pare că a rămas fără soluții

Cabinetul Boc este în continuare dator FMI cu aprobarea înParlament a noii legi a pensiilor și cu clarificarea legii unitarede salarizare în sistemul bugetar. Cum majorarea TVA va duce,inevitabil, la scăderea consumului, deci la o recesiune și maiadâncă, guvernul ia acum în calcul din ce în ce mai multe măsurimenite să readucă economia pe plus. Una dintre ele este scădereacotei unice, pe profit, aplicată firmelor, pentru a oprifalimentele și a încuraja investițiile și angajările. Stolojanexplică însă că lucrurile nu stau atât de simplu.

„Nu trebuie să judecăm o singură măsură: luăm cota unică și oreducem de la 16% la 10%. Trebuie gândit un ansamblu de măsuri șitoate scenariile discutate cu FMI (…) Se poate discuta despre oserie de măsuri, de modificare a mai multor taxe și impozite, dardoar să spui scade cota, crește cota, este o discuțiesuperficială”, ne-a declarat Stolojan. În ceea ce priveșteposibilitatea ca România să întrerupă, de bună voie, acordul cuFondul, după exemplul Ungariei, oficialul PD-L spune că nici nu sepune problema. „Ungaria a întrerupt împrumutul de la FMI pentru căîși poate finanța singură deficitul, ceea ce din păcate nu se poatespune despre România. Împrumutul de peste 20 de miliarde de la FMIși Comisia Europeană a fost făcut de România în primul rând pentrudatoria externă făcută de sectorul privat. Știu că nu sună bine,dar așa stau lucrurile. A trebuit să finanțăm mai întâi datoriasectorului privat și abia apoi alte chestiuni precum parteabugetară”, explică fostul ministru de Finanțe.

Femeia devenită vedetă peste noapte în România, nevoită să facă videochat! "Nu mi-aş face vreodată...
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
FOTO. Laura Cosoi, dezbrăcată în așternuturi! Cum s-a lăsat pozată superba blondă
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Cea mai frumoasă gimnastă din lume, mesaj șocant: `Nu mai trăim în epoca de piatră!`...
Fiul unui mare lider PSD a vrut să se arunce de pe pod! Momente uluitoare...
Le-au injectat ser fiziologic în loc de vaccin. Unde s-a întâmplat
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Cum controlăm noua tulpină de coronavirus? Explicațiile unui medic pneumolog
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
SINGURUL loc de pe glob în care Rusia și SUA trăiesc în COMPLETĂ armonie și...
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
ULTIMA ORĂ. ȘOC! Ce s-a întâmplat, de fapt, cu femeia din Bacău care a murit...
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Anunțul ȘOC despre Sebi, la fix două săptămâni de la dispariție. Ce s-a întâmplat, de...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Cine este femeia care S-A ÎMBOGĂŢIT cu o resursă din Carpaţi de care românii NU...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide