EXPERIMENT ROMÂNESC PE STAȚIA SPAȚIALĂ INTERNAȚIONALĂ. Coletul va fi expediat cu naveta Discovery

Este ora 4:00 dimineața. La Centrul Spațial Kennedy al NASA de la Cape Canaveral (Florida, SUA), omul de știință Dumitru Hașegan nu are stare.

Este ora 4:00 dimineața. La Centrul Spațial Kennedy al NASA dela Cape Canaveral (Florida, SUA), omul de știință Dumitru Hașegannu are stare. Se uită mereu la ceas și din când în când priveștecerul. Pentru el, dar și pentru cercetarea românească, poate fi ozi mare. Naveta Discovery va decola pentru ultima oară și va ducecu ea, spre Stația Spațială Internațională, un experimentștiințific românesc. Primul experiment spațial al nostru după 15ani.
„România a trecut printr-o groapă în privința cercetării spațiale.Ceea ce se întâmplă acum este o relansare a acestui domeniu.Așteptăm, de aici din țară, numărătoarea inversă. Sperăm să selanseze naveta. Deocamdată semnalele sunt pozitive. Așteptăm”,spune Marius-Ioan Piso, președintele Agenției Spațiale Române. S-aîntâlnit adesea cu cercetătorii din echipa dr. Dumitru Hașegan, pecare îi caracterizează prin două cuvinte: „profesioniștiadevărați”.

Cum a ajuns România să facă experimente pe StațiaSpațială Internațională

„A fost un proces de selecție. Au existat în total 34 deproiecte, 10 dintre ele trimise din România. Dintre cele 34, s-auales 10, și ne bucurăm că acesta este unul dintre ele. A fostsingurul experiment românesc selectat”, spune dr. ing. DumitruHașegan, directorul Institutului de Științe Spațiale. Încordarea nuo simte numai el, ci și colegii lui de echipă, rămași în țară:frații drd. ing. Marian și drd. ing. George Mogîldea, pe care îiare în subordine, dar și două cercetătoare de la Institutul deBiologie al Academiei Române, prof. univ. dr. Ioana Gomoiu și drd.Elena-Daniela Mogîldea, soția drd. George Mogîldea.

A nu se contamina alte planete

Proiectul lor, „Creșterea și Supravie-țuirea Fungilor Colorațiîn Spațiu”, își dorește să afle cum anume se modifică acesteorganisme mici în Cosmos și atinge o problemă tot mai importantă aspațiului: contaminarea. „Atunci când te duci pe un alt corpceresc, trebuie să fie totul curat. Nu trebuie să transporți nimicviu pentru că acel organism poate să se înmulțească și poate săstrice echilibrul pe planeta respectivă”, explică Marius-Ioan Piso,președintele Agenției Spațiale Române (ROSA). Cercetătorii românimuncesc de 5 ani de zile la proiect. Ar fi trebuit ca a-cesta săajungă în spațiu în toamnă, dar lansarea navetei Discovery a fostamânată de mai multe ori, începând din noiembrie 2010, din cauzaunor probleme tehnice. Acum, toată lumea ține pumnii strânși.Discovery este cea mai veche din flota NASA, iar acesta va fi celde-al 39-lea și ultimul zbor al său. Apoi, naveta va ajunge lamuzeu.

Mucegaiul românesc va sta 6 luni în spațiu

„Ideea ne-a venit pur și simplu. Am discutat, am văzut ce secere. Scopul experimentului este studiul supraviețuirii șidezvoltării unei specii de ciuperci în condițiile spațiului, adicăîn condiții de imponderabilitate și de radiație cosmică.
Este vorba despre o specie care se găsește mai ales în bisericilevechi”, spune Dumitru Hașegan. Naveta Disco-very va duce pe orbităpatru containere care conțin culturi și spori. Unul dintre ele varămâne acolo timp de 6 luni, iar celelalte se vor întoarce pePământ după 11 zile.
După ce va ajunge în Cosmos, mu-cegaiul românesc va fi pozat dincând în când de astronauții de pe Stația Spa-țială Internațională,iar fotografiile vor ajunge la cercetătorii noștri, care le voranaliza.
Dumitru Hașegan va rămâne în perioada următoare în SUA, pentru arepeta experimentele la sol, ca să compare datele. „Vrem să vedemdacă atât culturile, cât și sporii se modifică sau nu la nivelgenetic. Dacă se modifică, e clar, comportarea lor în spațiu e altadecât pe Pământ. Orice ființă, orice organism își modificăproprietățile chimice, fizice, inclusiv comportamentale, înCosmos”, spune drd. George Mogîldea. „Cercetarea spațială este undomeniu nou. De ce fungi? Răspunsul e simplu. Pentru că nu s-au maistudiat. Iar doamna Gomoiu a făcut niște experimente în Grecia și avăzut că sunt organisme foarte rezistente”, adaugă el.

Experiment cu bani de la UE

Fondurile pentru experiment au venit în mare parte de la UniuneaEuropeană și de la ROSA. „Banii sunt secundari aici, pe primul locsunt capabilitatea și oamenii. Domnul Hașegan e director lainstitut din ’90, de când s-a înființat. E un om foarte serios. În1981 a elaborat o parte dintre experimentele științifice pentruprogramul lui Dumitru Prunariu, primul cosmonaut român”, spuneMarius-Ioan Piso, președintele Agenției Spațiale Române.
El atrage atenția că astfel de studii sunt importante din douămotive: „În primul rând, vezi ce se întâmplă acolo. Așa s-a făcutși cu cosmonauții. Până să meargă ei în spațiu, s-a dus Laika. Aldoilea scop este științific. Poți utiliza condițiile de spațiucosmic ca să produci lucruri pe care nu le poți produce pe Terra,care pot fi create doar în condiții de microgravitație”, spunepreședintele ROSA. „În privința cercetării spațiale avem și cespune, și ce face, trebuie să găsim și înțelegere de unde trebuie”,adaugă el. (Andrada Fiscutean
[email protected])

Revoluţie la FCSB. Becali şi-a ieşit din minţi şi a anunţat numele antrenorului care renaşte...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
FOTO. Andreea Raicu a pozat goală, la 43 de ani. Imaginea care a pus pe...
Pepe e ISTORIE! Raluca Pastramă a făcut totul public! El este acum cel mai important...
Motivul pentru care Sorana Cîrstea nu își expune public relația cu Ion Țiriac Jr. A...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
Motivul pentru care persoanele vaccinate se pot îmbolnăvi de Covid-19, explicat de experți
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
Considerată INOCENTĂ ca o fecioară, dar amanta celui mai PUTERNIC om, a făcut ceva TERIBIL...
Gestul făcut de călătorii unui tren după ce acesta a rămas în câmp, în Prahova....
Electric Castle 2021 a fost amânat. Când va avea loc, de fapt, festivalul mult așteptat...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Vestea ȘOC a dimineții în România: A MURIT... Un talent uriaș! Rămas bun!
Cum îți dai seama că ai viermi intestinali. 20 de semne ale paraziților în organism
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Ce s-a întâmplat cu imperiul de miliarde de euro al lui Dinu Patriciu după ce...
Inchide