Exporturile de produse eco s-au dublat în 2011. Ce cumpără din România germanii și austriecii

Redactor:
Gândul
Exporturile de produse eco s-au dublat în 2011. Ce cumpără din România germanii și austriecii
Piața internă de produse ecologice totalizează în prezent circa 80 de milioane de euro, în timp ce exporturile de astfel de produse sunt estimate la o valoare de 200 de milioane de euro pentru 2011, de două ori mai mare decât anul trecut

Piața internă de produse ecologice totalizează în prezent circa 80 de milioane de euro, în timp ce exporturile de astfel de produse sunt estimate la o valoare de 200 de milioane de euro pentru 2011, de două ori mai mare decât anul trecut, potrivit estimărilor Asociației Operatorilor din Agricultura Ecologică Bio-România, relatează Agerpres.

„Exportul de produse ecologice va depăși 200 de milioane de euro în 2011, față de o valoare de 100 de milioane de euro înregistrată anul trecut. La fel ca în anii trecuți cele mai exportate sunt cerealele, mierea, fructele de pădure și foarte puțin produsele procesate, precum brânzeturi, vinuri sau produsele de panificație. Agricultura ecologică este singura ramură cu balanță pozitivă”, a declarat, pentru Agerpres, președintele Asociației Bio-România, Marian Cioceanu.

Țările europene sunt principalele piețe de export ale României pentru produsele ecologice, Germania, Austria sau Belgia fiind printre țările care importă masiv materie primă obținută în sistemul ecologic autohton, dar și principalele furnizoare de produse bio procesate pentru piața românească.

În ceea ce privește consumul intern de produse ecologice, acesta este estimat de asociația patronală la circa 80 de milioane de euro, jumătate din acestă valoare provenind din produsele românești, respectiv din miere, vin și panificație, iar cealaltă jumătate din importuri realizate în special de marii retaileri.

„România rămâne încă o piață de export de materie primă, nu de alimente procesate. Această materie primă pe care noi o exportăm este prelucrată în Germania și Belgia și se întoarce pe piața românească, dar la prețuri de 4-5 ori mai mari. Sper însă ca sectorul de procesare a produselor agricole să fie sprijinit în viitoarea Politică Agricolă Comună astfel încât și românii să poată mânca produse sănătoase, dar la prețuri decente”, a adăugat Marian Cioceanu.

Suprafața cultivată în sistem ecologic a crescut de la 260.000 hectare în 2010 la aproximativ 300.000 de ha în 2011, dar raportat la suprafața agricolă de 9 milioane de hectare este încă nesemnificativă. Și numărul operatorilor din agricultura ecologică a înregistrat o creștere în acest an, față de anii 2008-2010, ajungând la 10.000, cei mai mulți deținând însă suprafețe mici și animale puține

Inchide