Extremiștii maghiari îl sărbătoresc, sâmbătă, public pe amiralul Horthy Miklos, liderul fascismului ungar. Legea interzice promovarea simbolurilor fasciste

Extremiștii maghiari îl sărbătoresc, sâmbătă, public pe amiralul Horthy Miklos, liderul fascismului ungar. Legea interzice promovarea simbolurilor fasciste
Extremiștii maghiari din filialele locale ale Mișcării Tinerilor din cele 64 de Comitate (HVIM), Consiliului Național Secuiesc Scaunul Ciuc și Asociația Husarilor din Scaunul Ciuc organizează sâmbătă, la Miercurea Ciuc, o suită de manifestări pentru celebrarea a 70 de ani de la ocuparea orașului, în 11 septembrie 1940, în urma Diktatului de la Viena, de către trupele ungare, în fruntea cărora s-a aflat însuși amiralul Horthy, căpetenia fascismului ungar.

Extremiștii maghiari din filialele locale ale Mișcării Tinerilordin cele 64 de Comitate (HVIM), Consiliului Național SecuiescScaunul Ciuc și Asociația Husarilor din Scaunul Ciuc organizeazăsâmbătă, la Miercurea Ciuc, o suită de manifestări pentrucelebrarea a 70 de ani de la ocuparea orașului, în 11 septembrie1940, în urma Diktatului de la Viena, de către trupele ungare, înfruntea cărora s-a aflat însuși amiralul Horthy, căpeteniafascismului ungar.

„În această zi de 11 septembrie 1940, guvernatorul HorthyMiklos, în fruntea honvezilor săi, a adus dreptatea mult așteptată.(…) În data de 11 septembrie 2010 ne amintim cu mândrie șidragoste ziua care a umplut de bucurie sufletul poporului nostrusecui, fărâmițat de Trianon”, se spune atât în mesajul „demobilizare” adresat locuitorilor din Miercurea Ciuc de SzocsCsongor, șeful HVIM Ciuc și de Toth Balint, purtătorul de cuvânt alHVIM Transilvania, cât și în afișele reprezentându-l pe Horthycălare la intrarea în Miercurea Ciuc, ce au împânzit orașul.

Programul acestei celebrări a instaurării ocupațieihorthysto-fasciste ungare în Transilvania va începe, sâmbătă laamiază, cu o adunare la mormântul unui localnic din Miercurea Ciuc,Kopacz Bela, ucis din greșeală în timpul intrării lui Horthy înoraș, urmată de o paradă a unei trupe de husari călări de la garăpână în centrul urbei, unde va avea loc apoi o nouă adunarepopulară, cu discursuri, poezii și cântece „patriotice”.

După care, seara, la Casa de Cultură, celebrarea instaurăriiocupației horthyste asupra Ardealului și a căpeteniei fascismuluiungar, Horthy Miklos se va încheia cu o conferință despre viața șiopera acestuia, susținută de istoricul literar Tompo Laszlo.

Autorizată de primarul UDMR Raduly Robert

Acțiunea pusă la cale de extremiștii maghiari se va desfășura cuaprobarea primarului din Miercurea Ciuc, Raduly Robert. Cum a fostconvins să o autorizeze, n-am izbutit să aflăm, repetatele noastreîncercări de a-l contacta telefonic pe edil rămânând fără nici unrezultat, lucru valabil și în cazul șefului IPJ Harghita, comisarulșef Radu Moldovan

În locul lor, singurul care a încercat să ne argumentezeautorizarea manifestării a fost prim-adjunctul șefuluiInspectoratului de Jandarmi Harghita, maiorul Adrian Cigărean.

„Noi am refuzat până în ultimul moment să dăm autorizație, dar odăduse deja primarul Raduly, iar după cum era făcută cererea depusăde organizatori, că se va comemora un eveniment istoric de cum 70de ani, nu am mai putut să ne opunem și am aprobat și noi, ca șicei de la poliției. Și chiar dacă am fi continuat să ne opunem, arfi fost degeaba, pentru că Legea 60 îi permite primarului să treacăpeste un eventual refuz al Poliției și Jandarmeriei”, ne-a declaratmaiorul Cigărean.

Prefectul Ladany Laszlo: „Habar n-am despre cevorbiți!”

Reacția prefectului județului Harghita, Ladany Laszlo (UDMR):”Habar n-am despre ce vobiți, o să mă documentez și o să vă spunmâine! Trebuie mai întâi să văd cu ochii mei despre ce e vorba șiapoi voi exprima un punct de vedere!”

Organizațiile antifasciste – nicio reacție

Celebrarea publică a fascismului horthyst și a liderului său nua produs deocamdată vreo reacție nici din partea organizațiilorantifasciste, din țară și străinătate, care, anii trecuți, aucriticat ridicarea unei statui a mareșalului Antonescu laCluj-Napoca, ori, mai recent, emiterea de către BNR a unei monezicomemorative cu efigia patriarhului Miron Cristea. (AdrianPopescu)

Tags:
FOTO EXCLUSIV | Imagini şocante cu blana ursului Arthur, împuşcat de Emanuel de Liechtenstein
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere
Doinița Oancea rupe tăcerea! Adevărul despre despărțirea de bărbatul cu care urma să se căsătorească:...
Asta o va lovi în orgoliu pe Simona Halep! Șanse mari ca antrenorul înlăturat de...
Profesiile care ar urma să fie plătite în tichete. Ministrul Muncii vrea să elimine munca...
Cartierul Roşu din Amsterdam, înlocuit cu un centru „erotic”. Planurile primăriei în privinţa prostituţiei şi...
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
STUDIU. A fost identificată „mama” întregii familii a coronavirusului SARS-CoV-2. Când și unde a apărut...
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Cum a fost salvat Mihai Trăistariu de la faliment, chiar de Paște. Câți bani a...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Izvorul Tămăduirii 2021, prima mare sărbătoare din calendarul ortodox după Paște. Tradiţii şi obiceiuri
Vedete care suferă de boli grave. De ce poartă Bono de la U2 mereu ochelari...
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide