Fabrica de făcut bani din Centrul Istoric. Oprescu promite că termină Lipscanii până de Crăciun. Harta celor șase străzi care vor fi finalizate

Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 26/04/2012, 03:02

Primele șase străzi din Centrul Istoric al Bucureștiului vor figata până la Crăciun, a spus, pentru gândul, primarul generalal Capitalei, Sorin Oprescu. „Îmi place formidabil cum aratăCentrul Istoric. Șase străzi vor fi gata până la Crăciun”, a spusOprescu.

Directorul general al Direcției Infrastructură din cadrulPrimăriei Capitalei, Mădălin Dumitru, a precizat, pentrugândul, care vor fi celeșase străzi care intră în faza de finalizare: „Este vorba desprestrăzile Lipscani, Smârdan, Tonitza, Filitti, Zarafi și SfântulDumitru. În privința străzii Sfântul Dumitru, am însă câtevarezerve. Aici sunt unele probleme arheologice. De joi (astăzi -n.r.) pe cele șase străzi va începe agitația”.

• Primăria Capitalei aanunțat reabilitarea Centrului Istoric în trei faze. În prima fazatrebuie refăcută infrastructura de bază în perimetrul delimitat deCalea Victoriei, Bulevardul I.C. Brătianu, Splaiul Independenței șiStrada Lipscani. În total este vorba de 14 străzi. Pe stradaLipscani, lucrările de reabilitare sunt finalizate în proporție deaproximativ 95 la sută, pe strada Smârdan proporția este de 90 lasută iar în Piața Sfântul Dumitru de 65 la sută. Străzile Filittiși Nicolae Tonitza au intrat recent în reabilitare, iar pe străzileFranceză, Gabroveni și în Pasajul Francez au fost finalizatelucrările arheologice. Faza a doua de reabilitare a CentruluiIstoric cuprinde consolidarea și refacerea a 14 imobile, iar ceade-a treia -conservarea, protejarea și revitalizarea zoneiPalatului „Curtea Veche” și transformarea lui în complexmuzeal.

CLICK PE HARTĂ PENTRU A MĂRI

Centrul Istoric a devenit o fabrică de făcutbani

„Am lăsat să se dezvolte terasele acolo pentru a se stârniemulație. Și s-a creat. S-au reparat fațadele caselor. La fineleprimului mandat voi raporta misiune îndeplinită în ceea ce priveșteCentrul Istoric”, s-a lăudat primarul Oprescu. Strict din punctulde vedere al businessului, Centrul Vechi a devenit un pol albunăstării pentru oamenii de afaceri din Capitală. El generează, înprezent, afaceri de aproximativ 150 de milioane de euro, potrivitBusinessMagazin. Evoluția acestui spațiu urban este unaimpresionantă.

• În 2008, în CentrulIstoric existau circa 30 de localuri.

• În perioada 2009-2010numărul acestora a depășit pragul de 100 de unități, care pot primizilnic circa 14.000 de clienți. În medie, un vizitator care pășeșteîn perimetrul delimitat de bulevardele Regina Elisabeta, I.C.Brătianu, Calea Victoriei și Splaiul Independenței lasăcomercianților echivalentul a aproximativ 10 euro.

Cafenelele din Centrul Istoric le-au detronat pe celedin Dorobanți

Anul 2010 a marcat o explozie a interesului pentru această zonăa Bucureștiului. Lupta cu Dorobanțiul a fost deja câștigată. Înmedie, în această vară, 60.000 de persoane au străbătut zilnicstrăduțele Centrului Vechi, potrivit lui Daniel Mischie, directoral Asociației Comercianților din Centrul Istoric. Serile de weekendau înregistrat fluxuri și mai impresionante. Peste 100.000 de”petrecăreți” și-au dat întâlnire în barurile și cluburile din celmai nou centru al distracției din Capitală. Recordul absolut înmaterie de trafic a fost însă atins pe 16 mai, seara în care aconcertat la București formația rock australiană AC/DC. Setea debere a atins atunci cote-record, iar Centrul Istoric a fost invadatde peste 120.000 de consumatori. Și în restul zilelor tot bereaeste principalul aliment care deschide topul vânzărilor din miculareal. Dragoș Petrescu, patronul lanțului City Grill, Caru’ cuBere, Hanul Berarilor și Cantina Sport Bar, spune că a vândut, în2010, în restaurantele pe care le deține în Centrul Vechi 500.000de litri de bere. El estimează că anul viitor va reuși să vândă700.000 de litri.

Centrul Vechi se reabilitează din 2006

Proiectul de reabilitare a Cen­trului Istoric a fost demarat înnoiembrie 2003, când a fost semnat acordul de împrumut întrePrimăria Capitalei și BERD pentru un Program multisector, care aveatrei componente.
Proiectul a fost lansat în dezbatere publică în mai 2006, iarcontractul de proiectare și execuție a fost adjudecat, prinlicitație publică internațională, de firma Sedesa Obras y ServiciosS.A. din Spania. Contractul a fost semnat la 7 septembrie 2006, aavut o valoare de 24,75 milioane euro și o durată inițială deexecuție de 18 luni. Finanțarea a fost asigurată de BERD cu 7,3milioane euro, de guvernul Olandei cu 1.8 milioane euro, iar restulsumei este asigurat de primărie. În ianuarie 2008, ConsiliulGeneral al Municipiului București a votat un buget suplimentarpentru proiect de 9,7 milioane euro.

Descoperire

Scheletele din parcarea de la Universitate

Lipsa locurilor de parcare, una din marile probleme aleCentrului Istoric, ar putea fi rezolvată parțial odată cufinalizarea proiectului parcării subternare de la Universitate.Însă lucrările la acest proiect al primarului Oprescu se confruntăcu incidente de natură „arheologică”. Muncitorii au descoperit întimpul săpăturilor schelete umane. Lucrările au fost întrerupte.”Suntem pe ultima sută de metri la faza de decopertare a spațiuluipe care se va construi parcarea. Noile descoperiri nu duc lamodificarea proiectului inițial al parcării de la Universitate și,în cazul în care vor apărea alte vestigii sau oseminte,modificările vor fi foarte mici”, declara Bogdan Hreapcă,directorul Direcției de Investiții din Primăria Capitalei.

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
FOTO. Anna Lesko, apariție controversată, fără lenjerie intimă! Imaginile nu lasă loc interpretărilor
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Sorana Cîrstea nu merge la nunta Simonei Halep! De ce l-a lăsat singur pe Ion...
Aşa iau foc maşinile în mers! Cu ce greşesc şoferii, de fapt
Pentagonul confirmă dezvăluirile din presa americană: Generalul Mark Milley a comunicat cu oficiali chinezi în...
Ce trebuie să știi dacă ai poliță RCA emisă de City Insurance. Recomandarea specialiștilor din...
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
O aplicație de mesagerie foarte populară devine „noul dark web”. E uşor de folosit şi...
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Salariul minim pe economie, MAJORAT SEMNIFICATIV în perioada următoare! Ce fericire
Când nu trebuie să te speli pe dinți, de fapt. Mulți români comit această greșeală...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Anunţ ŞOC despre decesul lui Petrică Cercel: Este informaţia momentului! Ce s-a întâmplat, de fapt,...
Șocul anului despre PFIZER! Tocmai L-AU RETRAS de pe piață. Au găsit agenți CANCERIGENI
ACEST MEDICAMENT ESTE CANCERIGEN. Mulți români îl folosesc. Pfizer l-a retras de urgență
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Cei mai bogaţi oameni din lume şi un conflict extraterestru care durează de 15 ani....