Fabrica de făcut bani din Centrul Istoric. Oprescu promite că termină Lipscanii până de Crăciun. Harta celor șase străzi care vor fi finalizate

Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 26/04/2012, 03:02

Primele șase străzi din Centrul Istoric al Bucureștiului vor figata până la Crăciun, a spus, pentru gândul, primarul generalal Capitalei, Sorin Oprescu. „Îmi place formidabil cum aratăCentrul Istoric. Șase străzi vor fi gata până la Crăciun”, a spusOprescu.

Directorul general al Direcției Infrastructură din cadrulPrimăriei Capitalei, Mădălin Dumitru, a precizat, pentrugândul, care vor fi celeșase străzi care intră în faza de finalizare: „Este vorba desprestrăzile Lipscani, Smârdan, Tonitza, Filitti, Zarafi și SfântulDumitru. În privința străzii Sfântul Dumitru, am însă câtevarezerve. Aici sunt unele probleme arheologice. De joi (astăzi -n.r.) pe cele șase străzi va începe agitația”.

• Primăria Capitalei aanunțat reabilitarea Centrului Istoric în trei faze. În prima fazatrebuie refăcută infrastructura de bază în perimetrul delimitat deCalea Victoriei, Bulevardul I.C. Brătianu, Splaiul Independenței șiStrada Lipscani. În total este vorba de 14 străzi. Pe stradaLipscani, lucrările de reabilitare sunt finalizate în proporție deaproximativ 95 la sută, pe strada Smârdan proporția este de 90 lasută iar în Piața Sfântul Dumitru de 65 la sută. Străzile Filittiși Nicolae Tonitza au intrat recent în reabilitare, iar pe străzileFranceză, Gabroveni și în Pasajul Francez au fost finalizatelucrările arheologice. Faza a doua de reabilitare a CentruluiIstoric cuprinde consolidarea și refacerea a 14 imobile, iar ceade-a treia -conservarea, protejarea și revitalizarea zoneiPalatului „Curtea Veche” și transformarea lui în complexmuzeal.

CLICK PE HARTĂ PENTRU A MĂRI

Centrul Istoric a devenit o fabrică de făcutbani

„Am lăsat să se dezvolte terasele acolo pentru a se stârniemulație. Și s-a creat. S-au reparat fațadele caselor. La fineleprimului mandat voi raporta misiune îndeplinită în ceea ce priveșteCentrul Istoric”, s-a lăudat primarul Oprescu. Strict din punctulde vedere al businessului, Centrul Vechi a devenit un pol albunăstării pentru oamenii de afaceri din Capitală. El generează, înprezent, afaceri de aproximativ 150 de milioane de euro, potrivitBusinessMagazin. Evoluția acestui spațiu urban este unaimpresionantă.

• În 2008, în CentrulIstoric existau circa 30 de localuri.

• În perioada 2009-2010numărul acestora a depășit pragul de 100 de unități, care pot primizilnic circa 14.000 de clienți. În medie, un vizitator care pășeșteîn perimetrul delimitat de bulevardele Regina Elisabeta, I.C.Brătianu, Calea Victoriei și Splaiul Independenței lasăcomercianților echivalentul a aproximativ 10 euro.

Cafenelele din Centrul Istoric le-au detronat pe celedin Dorobanți

Anul 2010 a marcat o explozie a interesului pentru această zonăa Bucureștiului. Lupta cu Dorobanțiul a fost deja câștigată. Înmedie, în această vară, 60.000 de persoane au străbătut zilnicstrăduțele Centrului Vechi, potrivit lui Daniel Mischie, directoral Asociației Comercianților din Centrul Istoric. Serile de weekendau înregistrat fluxuri și mai impresionante. Peste 100.000 de”petrecăreți” și-au dat întâlnire în barurile și cluburile din celmai nou centru al distracției din Capitală. Recordul absolut înmaterie de trafic a fost însă atins pe 16 mai, seara în care aconcertat la București formația rock australiană AC/DC. Setea debere a atins atunci cote-record, iar Centrul Istoric a fost invadatde peste 120.000 de consumatori. Și în restul zilelor tot bereaeste principalul aliment care deschide topul vânzărilor din miculareal. Dragoș Petrescu, patronul lanțului City Grill, Caru’ cuBere, Hanul Berarilor și Cantina Sport Bar, spune că a vândut, în2010, în restaurantele pe care le deține în Centrul Vechi 500.000de litri de bere. El estimează că anul viitor va reuși să vândă700.000 de litri.

Centrul Vechi se reabilitează din 2006

Proiectul de reabilitare a Cen­trului Istoric a fost demarat înnoiembrie 2003, când a fost semnat acordul de împrumut întrePrimăria Capitalei și BERD pentru un Program multisector, care aveatrei componente.
Proiectul a fost lansat în dezbatere publică în mai 2006, iarcontractul de proiectare și execuție a fost adjudecat, prinlicitație publică internațională, de firma Sedesa Obras y ServiciosS.A. din Spania. Contractul a fost semnat la 7 septembrie 2006, aavut o valoare de 24,75 milioane euro și o durată inițială deexecuție de 18 luni. Finanțarea a fost asigurată de BERD cu 7,3milioane euro, de guvernul Olandei cu 1.8 milioane euro, iar restulsumei este asigurat de primărie. În ianuarie 2008, ConsiliulGeneral al Municipiului București a votat un buget suplimentarpentru proiect de 9,7 milioane euro.

Descoperire

Scheletele din parcarea de la Universitate

Lipsa locurilor de parcare, una din marile probleme aleCentrului Istoric, ar putea fi rezolvată parțial odată cufinalizarea proiectului parcării subternare de la Universitate.Însă lucrările la acest proiect al primarului Oprescu se confruntăcu incidente de natură „arheologică”. Muncitorii au descoperit întimpul săpăturilor schelete umane. Lucrările au fost întrerupte.”Suntem pe ultima sută de metri la faza de decopertare a spațiuluipe care se va construi parcarea. Noile descoperiri nu duc lamodificarea proiectului inițial al parcării de la Universitate și,în cazul în care vor apărea alte vestigii sau oseminte,modificările vor fi foarte mici”, declara Bogdan Hreapcă,directorul Direcției de Investiții din Primăria Capitalei.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
De necrezut ce salariu are o vânzătoare Zara România. Câți lei primește lunar
FOTO. Dana Săvuică, imagini interzise cardiacilor, la 51 de ani! Cum arată în costum de...
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Lovitură în despărțirea Anamaria Prodan – Laurențiu Reghecampf! Ce spune legea americană după care se...
Cum pot fi ANULATE AMENZILE primite de la poliţişti?! Trucul la care apelează ŞOFERII din...
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
5 modele de mașini păguboase pe care nu trebuie să le cumperi niciodată, indiferent cât...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
O femeie a fost violată în tren. Pasagerii nu au intervenit
De necrezut ce salariu are o vânzătoare Zara România. Câți lei primește lunar
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Noua LIMITĂ DE VITEZĂ pe autostrăzi și drumuri expres! Cu cât la oră se va...
Șoșoacă, scandal monstru la morga Institutului Marius Nasta: Asta e crimă! Acuzații grave
CADRELE MEDICALE de la SPITALUL de BOLI INFECȚIOASE, MEMORIU în urma aflării veștii că vor...
„Squid Game” a ajuns și la Kim Jong-un. Este uluitor ce a cerut dictatorul
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit și ea de COVID...
A început cel mai mare jaf din istoria României! Catastrofa care va lovi crunt toată...
Adio, divorț! Anamaria Prodan șochează întreaga lume. Mesaj impresionant: „O să-l ajutăm pe Soarele nostru”
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021