Filme de Sergiu Nicolaescu rulează gratuit, vineri, la Patria și la cinematograful din Târgu-Jiu

Filme de Sergiu Nicolaescu rulează gratuit, vineri, la Patria și la cinematograful din Târgu-Jiu
Publicat: 03/01/2013, 15:06
Actualizat: 26/03/2019, 11:49

Filmele „Dacii”, „Revanșa”, „Ultimul cartuș” și „Nemuritorii”, semnate de Sergiu Nicolaescu, vor rula, gratuit, vineri noaptea, la cinema Patria din București și la cinematograful „Sergiu Nicolaescu” din Târgu-Jiu, informează RADEF RomâniaFilm, într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Regia Autonomă a Distribuției și Exploatării Filmelor – RADEF RomâniaFilm „transmite sincere condoleanțe familiei și apropiaților maestrului Sergiu Nicolaescu în această zi neagră pentru cultura românească, în care cel care de peste 50 de ani se identifică cu filmul românesc s-a hotărât să devină nemuritor prin trecerea sa în neființă”.

Conducerea RADEF RomâniaFilm reamintește publicului cinefil din România că în 6 decembrie 2012 cinematograful „Victoria” din Târgu-Jiu, complet refăcut, modernizat și digitalizat, a primit numele marelui regizor, devenind cinema „Sergiu Nicolaescu”, în semn de mulțumire și apreciere pentru întreaga activitate a acestuia în slujba filmului românesc.

„De asemenea, maestrul a fost, în perioada octombrie – noiembrie 2012, unul dintre cei mai aprigi apărători ai libertății cinematografiei românești, fiind zi de zi alături de cei trei colegi greviști ai foamei de la RomâniaFilm, care au ales forma extremă de protest împotriva unei propuneri de ordonanță de urgență a Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, care prevedea trecerea cinematografelor din proprietatea publică în proprietatea privată a statului, în subordinea Secretariatului General al Guvernului”, se mai spune în comunicatul RADEF RomâniaFilm.

Potrivit comunicatului, în semn de respect pentru Sergiu Nicolaescu, vineri, între orele 22.00 – 05.00, la cinematograful „Sergiu Nicolaescu” din Târgu-Jiu și la cinema Patria din București vor rula, gratuit, filmele „Dacii”, „Revanșa”, „Ultimul cartuș” și „Nemuritorii”.

RomâniaFilm este o regie autonomă în subordinea Ministerului Culturii, nesubvenționată de la bugetul de stat, care a reabilitat, modernizat și digitalizat, în peste doi ani ai echipei de management, conduse de Marius Iurașcu, cinematografele „Victoria” din Târgu-Jiu (care a primit denumirea „Sergiu Nicolaescu”) „Republica” din Cluj (care a primit denumirea „Florin Piersic”), „Patria” din Ploiești (care astăzi se numește „Premiera”), a reabilitat sala „Europa” din București (care se află în circuitul Europa Cinema), a digitalizat sala „Patria” din Craiova și a deschis cinci săli de Caffe Cinema 3D, în București, Ploiești, Călărași, Turnu Severin și Craiova. În prezent, și alte săli de cinema din rețeaua RomâniaFilm sunt în curs de modernizare.

Pe 6 decembrie 2012, Sergiu Nicolaescu a fost declarat cetățean de onoare al municipiului Târgu-Jiu. În aceeași zi, în Târgu-Jiu, a fost inaugurat și un cinematograf care poartă numele actorului.

„Ceea ce am făcut în viață, în primul rând, a însemnat muncă. Am făcut peste 60 de filme, am 135 de milioane de telespectatori în România și peste un miliard de telespectatori în lume și, cu toate acestea, ca gorjeni și ca olteni vă puteți mândri pentru că întotdeauna am spus cu mândrie că sunt născut în Târgu-Jiu. Pentru mine filmul a însemnat ceea ce era mai important în viață. Existența mea”, a spus, atunci, emoționat Sergiu Nicolaescu.

Sergiu Nicolaescu a decedat joi, la ora 8.20, în urma complicațiilor cardiace și pulmonare severe, care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat, a anunțat Spitalul Elias, unde regizorul era internat din 26 decembrie 2012 și recent fusese operat de peritonită.

Cineastul Sergiu Nicolaescu, decedat la vârsta de 82 de ani, a strâns, la capătul unei cariere de peste 40 de ani, o colecție impresionantă de peste 60 de filme în care a îmbrăcat, pe rând sau, uneori, chiar în același timp, haina de regizor, scenarist și actor, cu o abilitate neobișnuită.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Anunț pentru PROPRIETARII de case și terenuri. Guvernul PREGĂTEȘTE schimbări majore
Anca Alexandrescu este "o nenorocită", un "cancer"! I-a trădat pe toți cei cu care a...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Telescopul Spaţial Hubble împlineşte 34 de ani de funcţionare