• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Firma fratelui lui Marian Oprișan explică de ce A CEDAT GAZONUL de pe Național Arena: „condițiile arhitecturale, ambientul, microclimatul…”

Firma Gama Verde, aparținând fratelui șefului CJ Vrancea, care a montat gazonul pe Arena Națională, este subantreprenor, neavând contract cu Primăria Capitalei, ci cu compania constructoare Max Bogl, iar problemele înregistrate la meciul cu Franța sunt puse pe seama ambientului și microclimatului.

Firma Gama Verde, aparținând fratelui lui Marian Oprișan, șeful CJ Vrancea, care a montat gazonul pe Arena Națională, este subantreprenor, neavând contract cu Primăria Capitalei, ci cu compania constructoare Max Bogl, iar problemele înregistrate la meciul cu Franța sunt puse pe seama ambientului și microclimatului.

„Noi am pus gazonul, e notoriu de acum. Nu există un contract cu Primăria, noi suntem subantreprenori, avem contract cu Max Bogl. E adevărat că gazonul a fost adus din Italia. Există și o explicație pentru care a cedat. Există explicații de natură agronomică raportate la arhitectura arenei, la condițiile de acolo, vizavi de vegetație. De factorul vegetativ de acolo. Nu există alte probleme legate de calitate, de tehnologie, de strat suport, de tratament sau alte chestii. Pur și simplu, condițiile arhitecturale, ambientul, microclimatul, ăștia sunt factorii care au dus la degradarea gazonului. Am mai avut astfel de lucrări, dar nu au existat astfel de probleme, pentru că nu erau într-un astfel de cadru hiperbetonat, hiperînchis. E o chestie inedită amplasarea lui. Aceeași problemă s-a întâmplat și la Commerzbank-Arena din Frankfurt, primul model al Arenei Naționale. Și ei au avut probleme și au trebuit să-l schimbe, apoi după un timp s-au găsit și niște soluții tehnice, care să suplinească contactul direct cu ambientul”, a declarat, miercuri, pentru Mediafax un reprezentant al firmei, care nu și-a declinat identitatea.

Oprescu: „M-au asigurat că gazonul nu o să fie așa groaznic”

Gazonul Arenei Naționale a cedat, marți seară, după jumătate de oră de joc din meciul România – Franța, din preliminariile Campionatului European din 2012. Numeroase bucăți de gazon s-au desprins deja pe toată suprafața de joc. Situația a fost criticată atât de jucători, cât și de presa românească și franceză. După meci, primarul general Sorin Oprescu a declarat că gazonul s-a prezentat mai bine decât se aștepta el și că, din punct de vedere organizatoric, nu au existat „bâlbe”. Miercuri, Oprescu a declarat că municipalitatea nu a semnat recepția lucrărilor de pe Național Arena, constructorul fiind responsabil pentru gazon, care a „stricat” toată construcția, fiind un prejudiciu moral și de imagine. „Eu am văzut gazonul la antrenament, m-au asigurat că n-o să fie chiar așa groaznic. Stricăm o construcție cu așa gazon, este un prejudiciu moral și de imagine”, a spus Oprescu.

Edilul a subliniat că gazonul nu este plătit și că se va întâlni miercuri cu constructorul pentru a cere o explicație. „Gazonul a fost pus prea târziu, trebuia pus cu trei-patru luni înainte de meci. Azi (miercuri, n.r.) i-am chemat să dea explicații, să văd ce au de gând la următorul meci, pe 15”, a declarat primarul Sorin Oprescu.

Edilul a spus că nu va semna recepția lucrărilor de pe Național Arena până când nu va fi totul în regulă.

Constructorul Național Arena este consorțiul Astaldi (Italia) – Max Bogl (Germania)

De altfel, încă de luni Primăria Generală anunțase că gazonul de pe Arena Națională s-a deteriorat din cauza condițiilor meteo nefavorabile – temperaturi ridicate și lipsa precipitațiilor – urmând ca porțiunile afectate să fie înlocuite. Gazonul de pe Arena Națională a fost achiziționat din Italia și a fost montat de o firma specializată în execuția terenurilor de fotbal, tot din Italia.

Primăria preciza că rulourile de iarbă au fost montate în luna iulie, iar terenul de joc era pregătit încă din data de 10 august pentru desfășurarea meciului de fotbal România-Argentina și că stadionul. a fost realizat în vederea desfășurării finalei Europa League din 2012, perioadă în care gazonul ar fi avut suficient timp pentru fixare.

Citește și VIDEO. SCANDALUL IMNULUI de la România-Franța. Marcel Pavel și FRF, amendați pentru imnul greșit. Pavel: „Dacă spuneam Traian, se interpreta politic”

„Este important de menționat că gazonul necesită timp pentru maturizare. Dupa aceastăa dată (10 august), temperaturile extrem de ridicate, dar si lipsa precipitațiilor, nu au permis o dezvoltare corespunzatoare a rădăcinilor, astfel incât să se asigure o legatură puternică între ruloul de iarbă și stratul suport. Acest fenomen este des întâlnit la stadioanele noi, unde vegetația a avut nevoie de câteva luni pentru a realiza o legătură foarte strânsă cu stratul suport: vezi Parc de Prince – Paris, Commerz Bank Arena – Frankfurt și altele”, menționa municipalitatea.

De asemenea, comunicatul Primă-riei nota că terenul de joc nu a fost recepționat și achitat de Primărie către Antreprenor, urmand ca acest lucru sa se facă numai după probarea lui, adică efectuarea unor jocuri oficiale.

Citește și ÉGALITÉ, FRATERNITÉ: Cum au fraternizat românii cu francezii după meci în Centrul Vechi

„Ținând cont de problemele care apar întotdeauna la primele meciuri desfășurate pe un gazon nou, Municipalitatea a avut de ales între a lăsa gazonul sa se maturizeze, nefolosind stadionul, și riscul de a se distruge într-o anumită proporție, urmând ca acesta să fie inlocuit. (În cazul în care gazonul se deteriorează, costurile să fie suportate de organizatorul evenimenentului – club de fotbal etc.). Firma de specialitate care a executat lucrările de gazon, aleasă de Antreprenorul general al lucrării, a fost preăatită pentru această posibilitate”, se mai arăta în comunicat.

Primăria mai anunța că „gazonul a fost achiziționat din Italia și a fost montat cu echipamente specifice de o firmă specializată iî execuția terenurilor de fotbal tot din Italia”.

Firma Gama Verde aparține lui Adrian Oprișan, fratele președintelui CJ Vrancea Marian Oprișan, și are sediul în Focșani. Firma are ca obiect principal de activitate „Activități de întreținere peisagistică”. Administratori sunt Aurelia și Adrian Oprișan.

Citește și FOTO EXCLUSIV: Cum s-au chinuit la pauză organizatorii meciului de pe Național Arena să pună la loc brazdele smulse din gazon. Oprescu: „Vina aparține constructorului”

Potrivit site-ului Gama Verde, aceasta a fost înființată în 2004, fiind specializată în construcția, întreținerea terenurilor sportive cu gazon natural, execuția de sisteme de drenaj, sisteme de irigație, instalații de încălzire/degivrare a trenurilor sportive, sisteme de monitorizare a temperaturii și umidității solului, piste de atletism, terenuri de tenis, împrejmuiri arene sportive.

Pe site-ul firmei se mai menționează că S.C. GAMA VERDE S.R.L. colaborează cu majoritatea deținătorilor importanți ai stadioanelor de fotbal de interes național din România. Până în prezent, firma a construit și reabilitat în România peste 20 terenuri de fotbal de nivel național și international și a asigurat întreținerea anuală a peste 30 de astfel de terenuri.

Adrian Tone, [email protected]

Inchide