Oficialii români susțin că Fondul Monetar Internațional arcondiționa acordarea celei de-a șaptea tranșe din acord, întvaloare de 870 de milioane de euro, prin eliminarea din LegeaCreditelor a prevederii care se referă la aplicarea ei inclusivpentru contractele aflate deja în derulare, măsură care, susținbancherii, este retroactivă, deci nelegală.
„Aceasta ar putea fi noutatea care a rezultat din discuția deazi. Că tranșa care ar trebui accesată de România până pe 15decembrie ar putea să fie acordată sub rezerva rezolvării acesteiprobleme legată de OUG 50”, a declarat Viorel Ștefan, președinteleComisiei Buget-Finanțe din Camera Deputaților, citat de Mediafax,la finalul discuțiilor oficiale avute cu membrii misiunii FMI laBucurești, misiune condusă de Jeffrey Franks. El a subliniat cădoar Fondul a condiționat acordarea tranșei de modificarea LegiiCreditelor, nu și CE.
Asta nu înseamnă însă că nu există presiuni și din parteaComisiei Europene. „OUG 50 se va aplica în conformitate cu legea pecare Parlamentul o va apoba. Și este foarte posibil să aducămodificări, modificări care nu exclud varianta ca să se introducăun amendament de eliminare a prevederilor care vizează contracteleîn derulare. Nu e o decizie, nu e decizia mea, noi suntem în fazade consultări”, a precizat Viorel Ștefan.
Vicepresedintele ANPC și sefulRaiffeisen Bank Romania, la „Dupa 20 deani”
Clienții, puși să semneze noi acteadiționale
Avocații susțin că, dacă Guvernul cedează presiunilor FMI, voravea de suferit și clienții, dar și bancherii. Clienții care audeja credite vor pierde avantajele aduse de forma actuală aordonanței iar băncile vor fi nevoite, într-un fel sau altul, sămodifice din nou contractele, respectiv rechemându-i la ghișeepentru a semna noi acte adiționale care să le anuleze pe celesemnate anterior.
Astfel, băncile ar putea fi nevoite să trimită, din nou, pestecinci milioane de notificări, prin mesaje telefonice, mail saupoștă, clienților.
Băncile ar putea pierde cel mai mult dacă se modificăOUG 50
„Dacă ordonanța se modifică în sensul în care nu se mai aplicăși creditelor vechi, care erau deja în derulare, putem spune că numai avem nevoie de ea. Vor avea toți de pierdut, dar mai alesbăncile. Numărul proceselor deschise împotriva lor se va înmulți cuo sută în acel moment. Mai mult decât atât, dacă ratele vor fimajorate din nou, unii clienți nu vor mai putea plăti și băncile arputea avea nu 800.000 de rău-platnici, ca acum, ci poate un milionși jumătate, poate două milioane, adică aproape jumătate dinnumărul total”, a declarat pentru gândul Gheorghe Piperea, profesorde drept în cadrul Universității București. „Clienții vor trebuichemați din nou. Alți bani, alte milioane de nervi, și pentruclienți, și pentru bancheri”, a adăugat el.
Pentru că în OUG 50 se precizează că, indiferent dacă au fostsemnate sau nu de către clienți, noile acte adiționale se consideră”acceptate tacit”, după 19 septembrie, teoretic, toți clienții artrebui rechemați pentru a semna noile acte adiționale, care să leanuleze pe celelalte, care „s-au semnat singure”. Bancherii susținînsă că problema nu se pune neapărat așa. „Cine a semnat rămâne bunsemnat. La ceilalți nu se aplică, deci revin la condițiiledinaintea ordonanței”, au declarat surse bancare pentru gândul.Întrebate dacă nu trebuie modificate și actele adiționale adoptatetacit, sursele au declarat, sec: „citiți mai bine legea. Nu existăadoptare tacită, există doar notificări”.
Nu este clar dacă există adoptare tacită saunu
Piperea susține însă că, deși, teoretic, se poate considera,într-adevăr, că acele acte nu aveau cum să „se semneze singure”,există o mare problemă: „Ce facem atunci cu declarațiile multorșefi de bănci, care au ieșit în public și au declarat că nu auchemat toți clienții la ghișee pentru că actele oricum se adoptautacit? Ei au recunoscut astfel că există adoptare tacită. Sau aumințit că există pentru a explica de ce nu au transparentizatprocesul de semnare a noilor acte adiționale”. El a subliniat că,dacă se modifică OUG așa cum vrea FMI, respectiv că nu se va maiaplica și creditelor vechi, cel mai mult vor avea de suferit, „înmod ironic”, băncile care s-au grăbit să respecte legea, în timp cebancherii care nu au făcut nimic, sau aproape nimic în acest sens,vor „ieși cel mai ieftin din situație”.
Estimări
FMI: Băncile ar pierde sute de mil. de euro
Cifrele vehiculate până acum de către bancheri privind impactulaplicării OUG 50 și creditelor vechi, aflate în derulare, au fostconfirmate joi de către Jeffrey Franks, șeful misiunii FMI înRomânia. Întrebat care sunt costurile pe care băncile le vor aveaca urmare a aplicării ordonanței în forma actuală, Franks a afirmatcă BNR colectează în prezent datele, însă o estimare preliminarăarată că pierderile ar putea fi de ordinul a câteva sute demilioane de euro.