FMI transmite României că un nou împrumut „nu este cea mai bună soluție”

Redactor:
Victor Rotariu
FMI transmite României că un nou împrumut „nu este cea mai bună soluție”
Dacă statul român va decide că are nevoie de ajutorul FMI și după ce actualul acord va fi încheiat, acest ajutor ar fi mai bine să se rezume la implementarea reformelor și nu la un nou împrumut. Concluzia îi aparține lui Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la Fond, care a explicat că, în cazul unui nou acord cu FMI, guvernul are la dispoziție trei posibilități, dintre care una nu este bună, respectiv cea care implică un acord nou similar cu cel vechi, adică cel de acum.

Dacă statul român va decide că are nevoie de ajutorul FMI șidupă ce actualul acord va fi încheiat, acest ajutor ar fi mai binesă se rezume la implementarea reformelor și nu la un nou împrumut.Concluzia îi aparține lui Mihai Tănăsescu, reprezentantul Românieila Fond, care a explicat că, în cazul unui nou acord cu FMI,guvernul are la dispoziție trei posibilități, dintre care una nueste bună, respectiv cea care implică un acord nou similar cu celvechi, adică cel de acum.

„Una dintre ele este un acord de tip precautionary stand by,care nu implică eliberarea de tranșe, eliberarea de sume de bani,având în vedere că rezerva BNR este solidă, dar ar implica un tipde colaborare pe anumite subiecte foarte bine definite, cum ar ficonsolidarea fiscală, reformele structurale și întărirea sistemuluifinanciar. A doua posibilitate poate să fie un acord stand by detipul actual, dar cred că, după ce acesta va fi terminat, aceastăsoluție nu este probabil cea mai bună”, a declarat Tănăsescu, citatde Știrile Pro TV. El a precizat că a treia variantă ar fi o linieflexibilă de credit, ale cărei condiții vor fi stabilite în funcțiede felul în care se derulează actualul acord.

Până acum, România a primit de la FMI circa 9,5 miliarde de eurodin cele 12,95 de miliarde prevăzute în acord, dintre care 2,1miliarde de euro (câte o jumătate din tranșele II, III și IV) aufost virate la Ministerul de Finanțe, pentru acoperirea deficituluibugetar, respectiv pentru a plăti la timp pensii și salarii.Oficialii Fondului au precizat în acel moment că aceasta este oexcepție și că restul banilor vor merge integral în vistieria BNR,așa cum fusese stabilit inițial în acordul semnat în martie anultrecut, surplusul de valută urmând să fie folosit de banca centralăpentru a reporni creditarea și pentru a apăra, dacă este nevoie,cursul.

Băsescu despre noul acord

La începutul lunii martie, Băsescu a prezentat pentru prima oarăvarianta unui nou împrumut, care ar urma să fie luat la finele lui2010, ca o măsură necesară în cazul în care Guvernul nu reduce câttrebuie cheltuielile legate de funcționarea statului. „Să neimaginăm că Guvernul nu ar reuși să impună niște cheltuielirezonabile de funcționare a statului (…). Efectul ar fi că lasfârșitul anului 2010 ar trebui să facem un nou împrumut ca săputem să plătim toate facilitățile de care au beneficiat categoriiîn mod nejustificat – sporuri de zâmbet în administrația locală,spor să vină îmbrăcat decent sau mai știu eu ce sporuri „, declaraatunci președintele statului.

Blaga nuanțează, Berceanu se leapădă pentrumoment

Ministrul Administrației și Internelor, Vasile Blaga, cel care areaprins discuțiile privind necesitatea unui nou acord, a revenitluni asupra declarațiilor de săptămâna trecută, precizând acum căRomânia va avea nevoie de un nou acord cu Fondul, indiferent dacăva avea sau nu clauza de împrumut. Blaga declarase, cu o zi înurmă, că ar fi nevoie și de un nou credit. „Personal, cred căRomânia are nevoie de un nou acord cu FMI. Un nou acord cu FMIpresupune și un nou împrumut”, a explicat Blaga, invitat laemisiunea „După 20 de ani”, difuzată duminică de Pro TV. Șeful dela Interne nu este însă singurul ministru adept al unei noiînțelegeri cu Fondul. Colegul său de cabinet, Adriean Videanu,ministrul Economiei, a declarat luni că „un acord cu FMI ebinevenit”, evitând însă un comentariu mai amplu pe acest subiect.Întrebat dacă și el știa de la începutul anului trecut că Româniaeste într-o situație economică foarte grea (așa cum a recunoscutBlaga în cadrul aceleiași emisiuni), șeful Economiei a răspuns, dinmers, că „E un lucru discutabil, depinde de nivelul de informare alfiecăruia. Situația din fiecare țară este una evolutivă, după cumați văzut, previziunea la nivel mondial s-a schimbat în câtevaluni”.

Tănăsescu: Orice remaniere aduce un plus deeficiență

Întrebat ce părere are despre necesitatea unei posibileremanieri guvernamentale, Tănăsescu a precizat că, potrivit teorieipolitice, orice astfel de decizie ar putea aduce un plus deeficiență. El a precizat că „acest lucru nu are nimic de a face cuFMI. Această instituție lucrează cu autoritățile, cu guvernele.Important este ca programele care au fost stabilite cu FMI șiComisia Europeană să poată să fie implementate de autorități în așafel încât procesul de consolidare fiscală să poate să fie pus înpractică”.

Revoluţie la FCSB. Becali şi-a ieşit din minţi şi a anunţat numele antrenorului care renaşte...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
FOTO. Andreea Raicu a pozat goală, la 43 de ani. Imaginea care a pus pe...
Pepe e ISTORIE! Raluca Pastramă a făcut totul public! El este acum cel mai important...
Motivul pentru care Sorana Cîrstea nu își expune public relația cu Ion Țiriac Jr. A...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
Motivul pentru care persoanele vaccinate se pot îmbolnăvi de Covid-19, explicat de experți
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
Considerată INOCENTĂ ca o fecioară, dar amanta celui mai PUTERNIC om, a făcut ceva TERIBIL...
Gestul făcut de călătorii unui tren după ce acesta a rămas în câmp, în Prahova....
Planul Dacia în România, dezvăluit acum: e incredibil ce are de gând cu noul model...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Vestea ȘOC a dimineții în România: A MURIT... Un talent uriaș! Rămas bun!
Cum îți dai seama că ai viermi intestinali. 20 de semne ale paraziților în organism
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Ce s-a întâmplat cu imperiul de miliarde de euro al lui Dinu Patriciu după ce...
Inchide