Foști angajați ai SRI, judecați după ce AR FI OMORÂT ÎN BĂTAIE UN HOȚ, la ordinul superiorului

Redactor:
Liliana Iedu
Foști angajați ai SRI, judecați după ce AR FI OMORÂT ÎN BĂTAIE UN HOȚ, la ordinul superiorului
Trei foști angajați ai SRI Timiș și un superior al acestora sunt judecați pentru lovituri cauzatoare de moarte și purtare abuzivă, de Tribunalul Militar Timișoara, după ce superiorul le-ar fi ordonat celor trei să bată trei persoane care vroiau să fure fier vechi din curtea instituției, una murind.

Trei foști caporali din SRI Timiș și un superior al acestora, o femeie locotenent-colonel, sunt judecați pentru lovituri cauzatoare de moarte și purtare abuzivă, de Tribunalul Militar Timișoara, după ce superiorul le-ar fi ordonat celor trei să bată trei persoane care voiau să fure fier vechi din curtea instituției.

Unul dintre presupușii hoți a murit în urma loviturilor primite. Incidentul a avut loc anul trecut, iar procurorii militari au deschis dosar penal în luna octombrie 2011.

Prim-procurorul Parchetului Militar Timișoara, Radu Ilina, a declarat corespondentului Mediafax că dosarul a patru foști angajați ai SRI va fi judecat la Tribunalul Militar Timișoara, primul termen fiind stabilit pentru 29 noiembrie.

Cei patru

Sorin Sava, purtătorul de cuvânt al SRI, a recunoscut că evenimentul a avut loc anul trecut și că angajații SRI au folosit forța depășindu-și atribuțiile și nerespectând procedura în astfel de situații. Cei patru au fost trecuți în rezervă imediat după incident.

Avocatul a doi dintre foștii angajați ai SRI Timiș implicați în acest caz, Călin Stăiculescu, a declarat corespondentului Mediafax că cei patru inculpați sunt judecați în libertate pentru lovituri cauzatoare de moarte și purtare abuzivă.

„Dosarul se află în curs de cercetare la un judecător al Tribunalului Militar Timișoara, având ca prim termen de judecată data de 29 noiembrie 2012. Cei trei angajați ai SRI, Lucian Gurlui, Bogdan Ioan Ghiță și Deian Giurgev, au ascultat ordinul superiorului lor, locotonent-colonelul în rezervă Camelia Maria Toman. Ea a dat ordin celor trei să bată trei persoane intrate în curtea SRI cu scopul de a sustrage fier vechi. În urma acestei altercații, una dintre cele trei persoane a decedat, celelalte două suferind doar răni ușoare”, a declarat avocatul.

Dosarul a fost instrumentat de Parchetul Tribunalului Timișoara, apoi a fost preluat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, fiind instrumentat din nou, de această dată de Secția Parchetelor Militare. Această instituție a decis retrimiterea dosarului la Timișoara pentru a fi judecat la Tribunalul Militar.

Potrivit avocatului Călin Stăiculescu, inculpații riscă până la 15 ani de închisoare în acest caz.

Avocatul Călin Stăiculescu a explicat că atât cei trei angajați ai SRI, cât și superiorul lor au fost trecuți în rezervă, până la finalizarea procesului.

„Conform legilor, se dispune trecerea în rezervă în cazul în care angajați ai unei instituții cum este SRI sunt anchetați”, a explicat Stăiculescu.

×

Ziua Marinei Române, fără spectatori. Klaus Iohannis și Ludovic Orban participă la evenimentele din Portul Militar Constanţa

Publicată de Gandul pe Sâmbătă, 15 august 2020
Gândul LIVE!
Inchide