Fostul șef al Hidroelectrica: „Un Steve Jobs găsim și în România”

Redactor:
Gândul
Fostul șef al Hidroelectrica: „Un Steve Jobs găsim și în România”
Fostul șef al Hidroelectrica Mihai David a declarat joi, referindu-se la managementul privat în companiile de stat, că un Steve Jobs se poate găsi și în România, iar mai mulți consultanți și directori afirmă că procesul va reuși dacă scade influența politică și sunt stabilite obiective clare.

Fostul șef al Hidroelectrica Mihai David a declarat joi, referindu-se la managementul privat în companiile de stat, că un Steve Jobs se poate găsi și în România, iar mai mulți consultanți și directori afirmă că procesul va reuși dacă scade influența politică și sunt stabilite obiective clare.

„Un Steve Jobs (fostul director general al Apple și cofondator al companiei – n.r.) găsim și în România. Problema este cine îl mandatează pe noul manager, ce îi cere, pentru că există situația în care omul care reprezintă statul într-o companie nu știe ce să îi cerară directorului general în contractul de mandat. Când alegi un manager trebuie să știi ce să îi ceri. Directorul general al unei companii ar trebui să aibă parte din profitul companiei atunci când își depășește obiectivele”, a declarat David, membru în Consiliul de Administrație al producătorului de energie electrică Hidroelectrica, prezent la o dezbatere ZF Expert cu tema „Management privat la companiile de stat. Funcționează, nu funcționează?”

Mai mulți consultanți și directori au arătat că succesul managementului privat depinde de reducerea influenței politice în conducerea companiilor de stat, stabilirea clară a obiectivelor în contractele de mandat ale directorilor și de pachete salariale corelate cu profitul obținut.

Radu Manolescu, director în firma de head hunting KM Trust & Partners, a spus că doar simpla înlocuire a directorilor nu este suficientă și că sunt necesare stabilirea obiectivelor noului manager, dar și de o analiză economică a companiei.

„Managerii privați trebuie să știe nu doar ce se întâmplă în zona de afaceri, ci și în zona publică, așa cum se întâmplă în Franța, de exemplu. Succesul acestui demers depinde de cât de mult ministerul (Economiei – n.r.) lasă frâiele”, a afirmat Manolescu, adăugând că sunt deja persoane care sunt interesate să preia conducerea companiilor de stat.

Manolescu a comparat recrutarea unui manager cu un transplant de organe, arătând că este foarte importantă și compatibilitatea dintre noul șef și compania pe care o conduce.

„Există riscul ca organismul în care este transplantat un organ să nu îl accepte, sau invees”, a spus Manolescu.

David a adăugat că, pe lângă un director nou, este necesar și de un plan de afaceri pentru companie, acolo unde nu există.

„Managementul privat la companiile de stat și eficientizarea acestor companii sunt două teme diferite. Viitorii manageri privați nu ar trebui să fie supuși influenței politice. Hai să rezolvăm problema presiunilor politice, care este cauza problemelor. Pachetul salarial trebuie legat de performanță”, a adăugat David.

La rândul său, Bogdan Bleciu, consultant în cadrul PriceWaterhouseCoopers, a afirmat că un singur manager nu poate atinge obiectele stabilite, dacă nu este susținut de o echipă.

„Nu cred că un singur manager poate face treabă. Este nevoie de o echipă. De asemenea, pachetul slarial este important, pentru că este greu să renunți la o poziție bine plătită pentru una mai puțin bine plătită într-o companie de stat, care implică și alte riscuri. Ce ar trebui să facă statul este nu doar să schimbe persoane, ci și să stabilescă obiective”, a spus Belciu.

David apreciază că după numirea managerilor privați, companiile românești care vor fi conduse de aceștia vor putea deveni jucători regionali și mai apoi europeni.

„Asta înseamnă că începem să lucrăm. Dacă ne grăbim, companiile românești pot deveni jucători pe piața din balcani, și apoi, dacă avem sânge, pe cea europeană. Este un lucru fără întoarcere”, a mai spus David.

În schimb, fostul președinteal AVAB Ionel Blănculescu, în prezent consultant economic, consideră că există deja management privat și că decizia Guvernului de a căuta noi directori la companiile de stat este un exercițiu de imagine.

„Management privat există în acest moment. Este o falsă problemă, derulată probabil doar pentru a demonstra FMI. Este o masivă acțiune de imagine și nu se va realiza. Puterea locală nu va renunța la pierderea companiilor din sfera ei de interes. Baronul local nu va permite asta”, a spus Blănculescu, în opinia căruia statul ar trebui să renunțe la ideea de management privat.

Printre cele companiile care ar putea avea manageri privați se numără Nuclearelectrica, Hidroelectrica, CFR Marfă, CFR Călători, CFR Infrastructură, SNLO, CNH și Oltchim.

Șeful misiunii de evaluare a acordului cu FMI, Jeffrey Franks, a declarat pentru MEDIAFAX la începutul lunii august că 15 companii de stat vor avea manageri privați, iar la unele dintre ele vor fi înlocuiți și membrii Consiliilor de Administrație. Procesul ar urma să fie derulat de o firmă independentă de resurse umane, cunoscută pe plan internațional, care să asigure o selecție cât mai bună a personalului.

În luna iunie, ministrul Economiei, Ion Ariton, afirma că managementul privat vor avea atât companiile profitabile, cât și cele cu pierderi, iar selectarea noilor directori va începe în lunile septembrie – octombrie.

Carol Dan, [email protected]

EXCLUSIV | Avem o nouă forţă în Liga 1? ”Are un buget foarte mare”. Echipa...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
Noi detalii despre Mario Mutu! Dezvăluirile Alexandrei Dinu despre fiul pe care îl are cu...
Anunţ de ULTIMĂ ORĂ! Ce se întâmplă cu elevii din clasele terminale în cazul unui...
Arheologii au făcut o nouă descoperire spectaculoasă în oraşul Pompeii
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Elon Musk vrea să implanteze microcipuri în creierele oamenilor. Tot ce trebuie să știi despre...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Cele mai OTRĂVITOARE flori. Se dau frecvent de 1 MARTIE, dar patru dintre ele te...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Mâncarea preferată în funcție de zodie – 12 preparate pentru 12 zodii
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide