FOTO ȘI VIDEO. Protest cu chip de Pleșu, Djuvara și Cărtărescu la Salonul de Carte de la Paris. Vocile din spatele ICR OFFF

Publicat: 22/03/2013, 15:27
Actualizat: 29/07/2014, 20:43

Reprezentanții grupului de tineri care au protestat, joi, la inaugurarea Salonului de Carte de la Paris, au explicat că demersul lor a fost un „performance” – pe care l-au numit „Dansul măștilor” – prin care au încercat să marcheze absența de la eveniment a „unor mari nume din literatura română”, scrie Mediafax.

Contactați, vineri, de MEDIAFAX, reprezentanții grupului care se autointitulează „ICR OFFF” au spus că nu doresc să își dezvăluie identitatea, pentru a nu da naștere unor „orgolii sau eroi”.

„Așadar, rămânem un grup de artiști români de la Paris. Nu numele, ci acțiunile noastre sunt importante. În jurul nostru sunt sute de alți oameni care gândesc ca noi. De aceea, cel mai important acum este cauza pe care o susținem. E momentul să facem ceva. Acțiunile noastre vorbesc nu doar pentru noi, ci în numele tuturor care lucrează în cultură și pentru cultura română de oriunde”, au spus aceștia pentru MEDIAFAX.

FOTO: Facebook-ICR OFFF

„Performance-ul” ICR OFFF, care a avut loc joi seară la inaugurarea Salonului de Carte de la Paris, a avut-o ca invitată pe artista de origine japoneză Azusa Kurokawa, care, „împreună cu artiștii români de la Paris și alți tineri susținători ai «ICR OFFF» din Franța și Germania, au ocupat scena pavilionului românesc pentru a oferi un moment artistic publicului aflat la deschiderea salonului”, au mai declarat membrii acestei mișcări protestatare, care are acum și pagină de Facebook.

„Dincolo de gestul artistic, «ICR OFFF» a marcat astfel absența unor mari nume din literatura română contemporană la Salonul Cărții de la Paris, unde România este țara invitată de onoare anul acesta”, au spus reprezentanții grupului.

Aceștia au adăugat că au fost întrerupți cu brutalitate de forțele de ordine. „Artiștii au fost îndepărtați de standul României și blocați de securitate timp de aproape o oră, după care au fost invitați să părăsească salonul”, au spus membrii grupului de manifestanți, care susțin că au din ce în ce mai multă susținere. „Asta ne face să credem că acțiunile noastre trebuie să continue”, au spus ei pentru MEDIAFAX.

FOTO: Facebook-ICR OFFF

Pentru unii „gest artistic”, pentru alții „moment penibil”

Dacă cei de la ICR OFF vorbesc despre protestul lor drept un gest artistic, nu toată lumea l-a văzut la fel.

„Serge, fiul marelui dirijor, Sergiu Celibidache, a caracterizat drept penibil și deranjant protestul unor tineri în fața standului României de la Salon du livre din Paris. >, a spus Serge Celibidache, după ce, minute în șir, a încercat să discute cu protestatarii”, se arată într-o corespondență a agenției publice de presă.

Agerpres mai scrie că „discuții cu protestatarii a purtat și profesorul Nicolae Manolescu, ambasadorul României la UNESCO, președintele USR, care le-a reproșat că nu sunt informați corect”. Manolescu este citat spunându-le protestatarilor că, fără să știe, nu au dreptul la opinie. „Nu mai vorbiți în numele tuturor. De unde știți ce își doresc tinerii din România?”, i-a întrebat profesorul Manolescu pe protestatari, potrivit ageției de presă a statului.

Marga laudă „succesul culturii române” la Paris, neumbrit de „tinerii sub influența alcoolului”

Institutul cultural condus de fostul ministru de Externe, Andrei Marga, laudă vineri, într-un comunicat publicat pe site-ul său, „succesul culturii române” la Salonul de Carte. „Nume de marcă ale culturii române și franceze au luat cu asalt joi standul României, țară invitată de onoare la ediția din acest an a Salon du Livre”, se arată în comunicat.

Momentul de protest este atribuit în comunicat „unui grup de cinci tineri, aflați sub influența alcoolulu”. Autorii protestului, mai spune ICR, „sunt cunoscuți pentru comportamentul lor scandalos în comunitatea românească din Paris, după cum a declarat doamna Alexandra Barrault, profesoară la o universitate pariziană”.

Ocupat cu Hollande, Marga nu a văzut protestul

Artiști români și străini purtând măști cu chipurile scriitorilor Mircea Cărtărescu, Andrei Pleșu și Gabriel Liiceanu au manifestat, joi seară, la Salon du Livre de la Paris contra absenței de la eveniment a autorilor români de anvergură, care au refuzat să participe în semn de protest față de actuala conducere a ICR. Astfel, grupul a împărțit manifeste pe care scria „ICR OFFF”, un protest față de actuala politică culturală și conducere ale Institutului Cultural Român (ICR), organizator al standului românesc la Salon du Livre de la Paris.

Despre acest incident, Andrei Marga, președintele ICR, a declarat că nu și-a dat seama de vreun protest și că a fost preocupat de primirea președintelui francez François Hollande.

„Inaugurarea Salon du Livre în care România, știm bine, este țară invitată de onoare, a fost pentru România, cu siguranță, o sărbătoare și un succes. Au fost peste 1.000 de participanți, standul românesc fiind unul dintre cele mai vizitate și trebuie să remarc cu satisfacție, deși eu, în general, sunt destul de critic, bogăția foarte pronunțată a standului românesc și cu cărți care au fost editate în Franța și cu producția editurilor din țară. Un succes enorm”, a declarat acesta pentru Digi 24.

De asemenea, contactat de MEDIAFAX, Nicolae Manolescu, unul dintre autorii participanți la ediția din acest an a Salon du Livre, a spus că informația potrivit căreia grupul tinerilor veniți să protesteze la eveniment a fost bruscat de forțele de ordine este exagerată.

„Unul singur dintre ei a fost rugat, la un moment dat, de către un om de securitate să iasă de acolo, pentru că venea președintele Hollande și el stătea în mijlocul drumului. Nu i-a împins, nu a fost nimic de genul acesta. Am stat acolo până ce a trecut președintele”, a declarat Manolescu pentru MEDIAFAX.

FOTO: Facebook-ICR OFFF

Marii absenți ai Salonului de Carte

Scriitorul Andrei Pleșu a confirmat, pe 15 martie, pentru MEDIAFAX, că nu va participa la Salonul de Carte de la Paris și că a anunțat conducerea instituției despre decizia sa încă de acum două luni. „Drumurile în străinătate și călătoriile mai lungi îmi sunt dozate de medici cu foarte multă rigoare, dar nici nu sunt încântat să colaborez cu ICR-ul în formula lui actuală. I-am anunțat încă de acum două luni că nu particip”, a spus Andrei Pleșu pentru MEDIAFAX.

Președintele Institutului Cultural Român, Andrei Marga, a precizat, marți, într-o scrisoare remisă MEDIAFAX că Andrei Pleșu nu a fost invitat la Salon du Livre de ICR, ci de editura franceză căreia ICR i-a plătit traducerea volumului său și spune că scriitorul „atacă continuu, fără a se informa”.

Printre scriitorii care au anunțat că se retrag de la ediția din acest an a Salon du Livre se numără Mircea Cărtărescu și Gabriel Liiceanu.

Totodată, scriitorul Neagru Djuvara a declarat, marți, pentru MEDIAFAX, că nu va lua parte la Salonul de Carte de la Paris deoarece o întâlnire-dialog cu scriitorul Jean d’Ormesson, „promisă” în cadrul evenimentului de fostul președinte al ICR, Horia Roman Patapievici, nu s-a materializat.

Pe pagina de Facebook a ICR OFFF a fost postată și o imagine care face trimitere la scandalul plagiatului în care este implicat premierul Victor Ponta // FOTO: Facebook-ICR OFFF

De asemenea, scriitoarea Ana Blandiana a declarat, marți, pentru MEDIAFAX că nu va reprezenta la Salon du Livre de la Paris nici Guvernul României, nici Institutul Cultural Român (ICR), ci propriile sale cărți și literatura română, care este invitat de onoare al salonului. „Voi fi la Paris ca invitată a Ministerului Culturii Francez și dintr-o obligație firească față de editorul meu din Franța, care îmi lansează volumul de nuvele fantastice «Les Saisons», finanțat de el însuși, fără ajutorul ICR. Nu voi reprezenta la Salon du Livre nici Guvernul României, nici ICR, ci propriile mele cărți și literatura română care este invitat de onoare al salonului”, a spus Ana Blandiana.

Salonul de Carte de la Paris, una dintre cele mai mari manifestări literare internaționale, se desfășoară în perioada 22 – 25 martie.

Salonul Internațional de Carte de la Paris are o medie de 180.000 de vizitatori pe ediție. Salon du Livre reunește în fiecare an peste 1.000 de expozanți din 40 de țări, 30.000 de profesioniști ai pieței editoriale internaționale și peste 2.000 de autori din toată lumea.

Bugetul ICR pentru Salonul Cărții de la Paris se ridică la aproximativ 700.000 de euro, după cum spunea Andrei Marga, președintele Institutului, într-un interviu acordat MEDIAFAX în octombrie 2012.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Complet interzis în România. Se confiscă mașina pe loc. Decizia de care șoferii nu au...
Gabriel Cotabiță, implicat într-un scandal amoros. A divorțat pentru amantă
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Mici, dar istețe: cum influențează lumea insectele și alte nevertebrate?