Funeriu taie normele din universități și scoate pensionarii de la catedre

Funeriu taie normele din universități  și scoate pensionarii de la catedre
Publicat: 23/04/2012, 19:27
Actualizat: 23/04/2012, 19:33

„Reforma” în Educație demarează cu tăierea veniturilor dinfacultăți. Primul ordin semnat de către ministrul Daniel Funeriu înbaza noii legi a învățământului le interzice profesorilor dinuniversități să acopere mai mult de o normă, restrângându-letotodată dreptul de a efectua suplimentar cursuri în regim de platăcu ora. Practic, Ministerul Educației stabilește că prevederea dinlege conform căreia cadrele didactice au la dispoziție o normă lacare se poate adăuga încă o normă în regim de plată cu ora va intraîn vigoare de săptămâna viitoare, fapt ce a luat pe nepregătiteuniversitățile. Cu atât mai mult cu cât unele dintre acestea vortrebui să apeleze la măsuri intermediare pentru a respecta noulcadru legal.

La Academia de Studii Economice (ASE), jumătate dintre profesorivor fi afectați de noua prevedere, iar diferența din fluturașul desalariu va ajunge în unele cazuri la câteva mii de lei. „O normă debază este egală cu două norme la plata cu ora. Un profesor careavea patru norme încasa două salarii și jumătate. Acum va încasa unsalariu și jumătate. În ASE, practica e cam de trei norme. Începândcu semestrul al II-lea nu mai pot plăti mai mult de o normă debază. Nu mai am voie”, explică, pentru gândul, rectorul ASE, IonGh. Roșca, precizând că, pentru a echilibra situația, le va cereprofesorilor să acopere un anumit număr de ore, până la finalulacestui an universitar fără plată suplimentară: „Pentru semestrulal II-lea vom încerca să găsim o formulă, astfel încât cei care autrei ore să mai ia două ore fără a fi plătite, pentru a duce la bunsfârșit anul universitar. De anul viitor nu mai putem să le ceremsă accepte așa ceva”. Chiar și așa, noile standarde nu vor putea firespectate decât prin angajarea mai multor profesori. Cum posturilesunt însă blocate, universitățile vor fi nevoite să recurgă la oaltă variantă: diminuarea cifrei de școlarizare. „Fie mai aduciprofesori, fie scazi numărul de studenți. Ca să ne încadrăm înnoile limite, trebuie să ajungem la 22.000 de studenți, de la27.000 de studenți. Vom închide câteva centre din teritoriu”, aadăugat Ion Gh. Roșca.

Un sfert dintre profesorii universitari suntpensionari

Ținând cont de numărul locurilor vacante de la catedre, carepermit cumulul de norme, printre cele mai afectate de plafonulimpus de minister se numără Universitatea „Babeș-Bolyai” dinCluj-Napoca, Universitatea din Oradea și Universitatea de Vest dinTimișoara, care au fiecare sute de posturi libere. Alte instituțiide învățământ superior nu își fac însă griji. Universitatea dinBucurești (UB), de pildă, și-a restricționat din proprie inițiativăcumulul de norme, încă din anul 2009. Pentru a restrângecheltuielile cu resursa umană, rectoratul UB le-a limitatprofesorilor și conferențiarilor programul suplimentar la o normădidactică remunerată în regim de plată cu ora, la nivel delector.

În paralel cu plafonarea normelor, universitățile vor începe dinaceastă primăvară și înlăturarea de la catedre a profesorilor careau împlinit 65 de ani. Dacă, până acum, pensionarii aveau dreptulsă-și păstreze postul până la împlinirea vârstei de 70 de ani, prinsimpla aprobare anuală a senatului universitar, noua lege, cumulatăcu ordinul emis în această săptămână, le pune la dispozițieseniorilor doar posibilitatea predării în regim de plată cu ora. Cuo mică derogare: contractele semnate pentru acest an universitarvor fi duse la bun sfârșit până în vară. Măsura vine în condițiileîn care România are unul dintre cele mai îmbătrânite corpuriprofesorale din Europa. Mai exact, un sfert dintre cei care dețintitlul de profesor au depășit vârsta pensionării, ceea ce înseamnăcă, începând cu noul an universitar, peste o mie de posturi detitular vor fi eliberate în facultăți. Totuși, prevederea atragedupă sine critici din partea șefilor de facultăți, care acuzăministerul de lipsă de transparență și de luarea unor decizii pepicior.
„Termenele trebuiau specificate în lege, nu în ordin. Nu poți prinordin să spui că ceva se aplică sau nu, pentru că nu faci altcevadecât să menții starea de confuzie. Este inadmisibil faptul căMinisterul Educației nu ne-a explicat ce are de gând și nu s-aconsultat cu noi”, a precizat, pentru gândul, Remus Pricopie,decanul Facultății de Comunicare a SNSPA.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
FOTO. Imagini fierbinți cu Simona Halep și Toni Iuruc! Nu au mai ținut cont că...
Cum a făcut tatăl Anamariei Prodan un milion de euro pe vremea lui Ceauşescu! Averea...
România, descrisă de presa internaţională ca un cimitir al Europei: un mort la fiecare 5...
Ce este hypermiling și cum te poate ajuta să economisești carburantul
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Specii umane despre care nu știai ca există. „Omul Dragon”, cea mai recentă specie de...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Meteo ANM. Vine gerul în România. Temperaturi la limita îngheţului de săptămâna viitoare
APEL UMANITAR! Un MILITAR se luptă să-și SALVEZE fiul!
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Mini-vacanţă pentru români: Vom acasă cu toţii! Câte zile vom avea libere?
BOMBA zilei! Ce reacție are a treia doză de vaccin. Se umflă pur și simplu
Andreea Esca a trăit rușinea vieții. Nu i-a venit să creadă când s-a aflat adevărul....
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021