Galerie FOTO: AU ÎNCEPUT LUCRĂRILE LA CATEDRALA MÂNTUIRII NEAMULUI. Patriarhia face colectă publică să strângă peste 200 de milioane de euro

Redactor:
Raluca Ion
47 de milioane de euro (200 de milioane de lei) vor costa în 2011 lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului, a cărei fundație de 25 de metri ar trebui terminată până la sfârșitul anului. Guvernul a alocat recent 2,3 milioane de euro (zece milioane de lei pentru construcție), iar Patriarhia speră să strângă restul de bani de la enoriași.

47 de milioane de euro (200 de milioane de lei) vor costa în2011 lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului, a cărei fundație de25 de metri ar trebui terminată până la sfârșitul anului. Guvernula alocat recent 2,3 milioane de euro (zece milioane de lei pentruconstrucție), iar Patriarhia speră să strângă restul de bani de laenoriași. Valoarea totală a construcției se va ridica la peste 200de milioane de euro.

Campania de strângere de fonduri va începe după data de 24aprilie, când cade Paștele, iar oamenii vor avea la dispoziție treimijloace prin care pot dona bani: prin virament bancar, prindonații cash, cu chitanță, făcute la biserici, sau printr-unpomelnic, plătit tot contra unei chitanțe, care va fi citit învechea Catedrală Patriarhală. „Au existat enoriași care au dorit caîn schimbul donației lor să le fie pomenit numele la altarulCatedralei Patriarhale. Primim pomelnicul, primim chitanța și îlcitim”, a declarat pentru gândul PS Ciprian Câmpineanul,episcop-vicar patriarhal.

Cât impozit plătește Patriarhia la stat pentrucatedrală

Donatorii vor putea da banii doar la parohii, mănăstiri șischituri și doar clericilor angajați, a mai spus PS CiprianCâmpineanul: „Biserica nu a împuternicit pe nimeni să colectezebani pentru Catedrala Mântuirii Neamului, în spații publice, încasele oamenilor sau în sediile firmelor publice sau private. Deasemenea, toate calendarele bisericești pe anul 2011 vor conține opoză a viitoarei catedrale, alături de conturile în lei, euro șidolari pentru donații. Pentru transparență totală, cei care vordori să verifice dacă banii lor ajung unde trebuie au la dispozițienumărul de telefon 021.406.71.82”. Donatorii vor fi trecuți, dacăîși doresc acest lucru, pe lista de ctitori ai catedralei,publicată pe site-ul Patriarhiei.
Din iulie anul trecut și până acum, românii au donat în jur de unmilion de lei pentru Catedrala Neamului. Iar Guvernul a alocatrecent 2,3 milioane de euro (10 milioane de lei) pentruconstrucție, fapt criticat de ministrul Culturii, care considerăsuma „exagerată”. „Exagerat, mult exagerat, dar există solidaritateguvernamentală și trebuie să fiu solidar cu decizia Guvernului. Eu,personal, nu am susținut, nu susțin și nu cred că 2011 este anulcând trebuie să aloci de la bugetul statului astfel de sume pentruCatedrala Neamului”, a spus ministrul. Părintele Constantin Stoica,purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, îl acuză însă peKelemen Hunor de politicianism: „Este o declarație politicianistă,atâta vreme cât, în 2010, cei mai mulți bani pentru restaurări s-audat comunităților maghiare”, a spus acesta pentru gândul. El maiprecizează că impozitul, contribuțiile aferente salariilor șiTVA-ul care vor fi plătite de către Patriarhie statului român dinsuma de 200 de milioane de lei, cât costă lucrările în 2011, vor fide aproximativ 60 de milioane de lei.

Biserică provizorie pe terenul Catedralei

Lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului, a cărei adresă seîntinde de la numărul 4 la numărul 60 al Căii 13 Septembrie, auînceput în luna noiembrie. De atunci, a fost pregătit terenulpentru construcție, a fost turnat asfalt pe care să circulecamioanele cu materiale de construcții, iar acum au loc lucrărilede pregătire a fundației, care va avea 25 de metri. Mai exact, sefac pereții mulați, zidurile de sprijin din beton armat, care vorsusține pământul atunci când va fi săpată fundația. Aceștia au 360de metri lungime, cât perimetrul catedralei, și au o grosime de 80de centimetri. Ulterior, vor fi construite modulele în care vor stamuncitorii și cantina la care vor mânca aceștia, odată ce ritmullucrărilor va avansa. „300 de oameni vor fi non-stop pe șantier, ziși noapte”, spune părintele Stoica. În postul Paștelui, într-uncolț al terenului alocat Catedralei, va fi ridicată o biserică dinpanouri izopan, unde enoriașii vor putea asista la slujbe.Construcția acesteia nu va dura mai mult de o săptămână. Până lasfârșitul acestui an, reprezentanții speră să ajungă cu lucrărilede la nivelul minus 25 la nivelul zero.

110 milioane euro va costa construcția laroșu

Potrivit planurilor, Catedrala Mântuirii Neamului va avea oînălțime de 120 de metri, cât un bloc cu 30 de etaje, va putearezista la cutremure de peste 8 grade pe scara Richter, iar îninteriorul ei vor încăpea 5000 de credincioși. Construcția la roșuva costa 110 milioane de euro și ar putea dura trei ani-patru ani,iar tot atât ar putea costa și împodobirea catedralei, care vadura, la rându-i, tot trei-patru ani, susțin reprezentanțiiPatriarhiei Române. Clădirea va avea 12 lifturi, locuri de parcaresubterane și supraterane și spații de cazare care vor puteaadăposti 500 de pelerini. (Mihai Schiau)

FOTO EXCLUSIV | Imagini şocante cu blana ursului Arthur, împuşcat de Emanuel de Liechtenstein
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere
Doinița Oancea rupe tăcerea! Adevărul despre despărțirea de bărbatul cu care urma să se căsătorească:...
Asta o va lovi în orgoliu pe Simona Halep! Șanse mari ca antrenorul înlăturat de...
Profesiile care ar urma să fie plătite în tichete. Ministrul Muncii vrea să elimine munca...
Cartierul Roşu din Amsterdam, înlocuit cu un centru „erotic”. Planurile primăriei în privinţa prostituţiei şi...
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
STUDIU. A fost identificată „mama” întregii familii a coronavirusului SARS-CoV-2. Când și unde a apărut...
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Cum a fost salvat Mihai Trăistariu de la faliment, chiar de Paște. Câți bani a...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Izvorul Tămăduirii 2021, prima mare sărbătoare din calendarul ortodox după Paște. Tradiţii şi obiceiuri
Vedete care suferă de boli grave. De ce poartă Bono de la U2 mereu ochelari...
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide