George Costin se lăuda fiului său că îl omoară pe procuror, Cotenescu se oferea să „îl aranjeze”

Redactor:
Ionut Muresan
George Costin se lăuda fiului său că îl omoară pe procuror, Cotenescu se oferea să „îl aranjeze”
Fostul secretar de stat George Costin, arestat pentru fapte de corupție, a fost interceptat în timp ce îl amenința cu moartea pe procurorul de caz, iar Serafim Cotenescu a fost înregistrat în timp ce se oferea să "îl aranjeze" pe magistrat și chiar să îi aducă lui Costin "o mână a acestuia.

Fostul secretar de stat George Costin, arestat pentru fapte de corupție, a fost interceptat în timp ce îl amenința cu moartea pe procurorul de caz, iar Serafim Cotenescu a fost înregistrat în timp ce se oferea să „îl aranjeze” pe magistrat și chiar să îi aducă lui Costin „o mână a acestuia.

Fostul secretar de stat pentru problemele revoluționarilor George Costin și membrii Asociației „Decembrie 1989 Metrou România” Mihai Bolocan și Serafim Cotenescu au fost arestați preventiv în 28 februarie, de magistrații Tribunalului Argeș.

George Costin este acuzat că, în calitate de președinte al Asociației „Decembrie 1989 Metrou România”, împreună cu mai multe persoane, între care Bolocan și Cotenescu, au constituit și condus, în perioada 2009 – 2011, un grup infracțional organizat care viza obținerea de beneficii financiare. Grupul infracțional a fost organizat în perioada în care persoanele care aveau certificate de revoluționar în baza Legii 42/1990 au formulat cereri pentru preschimbarea acestor acte și pentru obținerea adeverinței în baza căreia ar fi urmat să beneficieze de indemnizațiile conferite de Legea 341/2004.

George Costin a fost interceptat de procurori în 19 ianuarie, în timp ce purta o discuție cu fiul său, la telefon folosind expresia „eu îl omor pe procuroru’ ăsta”, apoi spunând că nu se lasă până nu-l scoate afară din magistratură.

În convorbirea respectivă, care apare în motivarea deciziei instanței Tribunalului Argeș de arestare preventivă a lui George Costin, dată vineri publicității, judecătorii au reținut că apar amenințări cu moartea la adresa procurorului.

„C.G. (Costin George, n.r.): Băi, deci, ei atunci trebuie să spună, am autorizație de la ăla. Ai înțeles?

Domnul: Nu-ți spune serviciu. El e, e…

C.G.: Spune sau nu spune n-are importanță, că eu dup-aia ajung la instanță, că vreau să-i omor p-ăștia, înțelegi? Eu până nu-l omor pe procuroru’ ăsta nu mă las. Ăsta, până nu-l scot afară din procuratură nu mă las.

Domnul: Ăhă, am înțeles”.

În altă convorbire interceptată de procurori, care datează din 10 ianuarie 2012, Serafim Cotenescu se laudă la telefon spunându-i fostului secretar de stat că-i aduce nu numai informații despre procurorul de caz, ci și mâna acestuia.

„C.G.: Da, e bine. Care-i problema? Vreau și eu niște date despre ă … securistul ăsta, cine este ăsta. În rest, nu-i nicio problemă.

C.S.: Să-mi spuneți și mie ca să putem să … aranjăm.

C.G.: Da. Spune-i că … spune-i lui I. că vreau date concrete. Și când vii, să-mi aduci date concrete despre el, da?

C.S.: Da, domnu’ ministru. Și … vă spun eu. Îl aranjez … Dacă nu … dacă vreți să vă aduc o mână, o mână vă aduc, dacă vreți.

C.G.: Vreau date și după aia…(neinteligibil) da.

C.S.: Bine, domnu’ ministru. Bine. Să trăiți! Să trăiți și o zi bună! Și numai atâta.

C.G.: Pa. Pa.”

Magistrații rețin, în motivarea deciziei de arestare preventivă, că toate aceste aspecte demonstrează pericolul pentru ordinea publică pe care îl reprezintă lăsarea în libertate a celor doi.

„La toate acestea se mai adaugă faptul că și după ce George Costin a fost numit în funcția de secretar de stat a continuat activitatea infracțională, iar demersurile sale în sensul compromiterii credibilității procurorului de caz s-au desfășurat în acestă perioadă, după ce DNA a efectuat primele percheziții în ianuarie 2011”, rețin magistrații în motivarea deciziei de arestare preventivă.

Magistrații rețin că George Costin a încercat să denatureze aflarea adevărului prin influențarea unor persoane care au fost citate în calitate de martori, prezentând în acest sens o interceptare purtată cu o persoană, C.L., care folosește un post telefonic al SC V.I. SRL și din care rezultă că fostul secretar de stat a instruit martorii citați de procuror cu ce trebuie să declare.

‘Domnul: E foarte bine. Da. Da să mă sune, dar să mă sune din timp. Da. Costin, da. (vorbesc concomitent – nota procurorului)

C.G.: O să te sune domnul C. și vă stabiliți în jur de ora doișpe, vă vedeți acolo…

Domnul: E perfect!

C.G.: Deci eu le-am spus, eu le-am spus că…Îți spun eu care este chestia. Mai mult ca sigur … Probabil când … (neinteligibil) … la un moment dat … a mai greșit și au mai făcut două rânduri de contracte. Înțelegi?

Domnul: Am înțeles.

C.G.: Care-i problema?

Domnul: Da…Da’ nu-i treaba ta. Este treaba mea și a lui P.

C.G.: …(neinteligibil) … Eu le-am zis că o să-i spună … Deci, nu, dar oamenii tre’ să spună: «Domnu’ procuror, care-i problema dumneavoastră, domne? Domne, acest contract este între asociație și membru.»

Domnul: Exact! Exact!

C.G.: «Între două părți. Dumneavoastră, aveați … n-aveți loc aicea, dom’ne! Noi toți am…(neinteligibil)…acest contract».

Domnul: Nu…nu are. Asta am vrut să spun.

C.G.: «Și … (neinteligibil)…hârtiile înapoi la asociație, domnule!»

Domnul: Da, știu, asta încerc să susțin. Da, da, da.

C.G.: Noi vorbim mâine, când ne vedem. Da?

Domnul: Bine. Ne vedem mâine.”

Decizia de arestare preventivă a George Costin, Mihai Bolocan și Serafim Cotenescu nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Pitești.

Potrivit DNA, în calitate de președinte al Asociației „Decembrie 1989 Metrou România” George Costin le-a impus membrilor să facă demersurile de preschimbare a certificatelor de revoluționar numai prin asociație și nu în nume personal, prin Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluționarilor din Decembrie 1989, avertizându-i că, în caz contrar, vor fi excluși din asociație. În acest fel, persoanele îndreptățite să beneficieze de indemnizații au fost determinate să încheie contracte de reprezentare prin care erau obligate, după obținerea drepturilor legale, să plătească asociației anumite sume de bani, și anume: 12.000 lei și 5% din suma totală încasată sau 15% din suma totală încasată cu titlu de indemnizație reparatorie începând cu anul 2004.

În baza contractelor de reprezentare s-a constatat că a fost obținută suma totală de 9.453.390 de lei, din care 2.470.000 de lei au fost virați în conturile lui George Costin.

„Pentru a disimula adevărata natură a provenienței sumelor de bani au fost încheiate 54 contracte de împrumut fictive semnate de George Costin, ca reprezentant al Asociației Decembrie 1989 Metrou România, prin care ar fi fost dată cu împrumut suma totală de 5.500.000 lei unor membri revoluționari, clauzele din contractele de împrumut fiind vădit neconforme cu realitatea, întrucât majoritatea persoanelor care au semnat contractele își primiseră deja drepturile în baza Legii nr.341/2004”, precizează procurorii DNA.

George Costin a fost eliberat, în 27 februarie, din postul de secretar de stat pentru problemele revoluționarilor.

FOTO EXCLUSIV | Imagini şocante cu blana ursului Arthur, împuşcat de Emanuel de Liechtenstein
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere
Doinița Oancea rupe tăcerea! Adevărul despre despărțirea de bărbatul cu care urma să se căsătorească:...
Asta o va lovi în orgoliu pe Simona Halep! Șanse mari ca antrenorul înlăturat de...
Profesiile care ar urma să fie plătite în tichete. Ministrul Muncii vrea să elimine munca...
Cartierul Roşu din Amsterdam, înlocuit cu un centru „erotic”. Planurile primăriei în privinţa prostituţiei şi...
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
STUDIU. A fost identificată „mama” întregii familii a coronavirusului SARS-CoV-2. Când și unde a apărut...
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Cum a fost salvat Mihai Trăistariu de la faliment, chiar de Paște. Câți bani a...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Izvorul Tămăduirii 2021, prima mare sărbătoare din calendarul ortodox după Paște. Tradiţii şi obiceiuri
Vedete care suferă de boli grave. De ce poartă Bono de la U2 mereu ochelari...
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide