Gitenstein recomandă românilor să înlocuiască expresia „Asta e viața” cu „Yes, we can! „

Gitenstein recomandă românilor să înlocuiască expresia Asta e viața cu Yes, we can!
Publicat: 23/04/2012, 19:20
Actualizat: 24/04/2012, 00:53

Ambasadorul SUA la București, Mark Gitenstein, a vorbit, îndiscursul rostit cu ocazia ceremoniei de Ziua Independenței, despreeforturile României de reformare și modernizare, recomandândînlocuirea expresiei pesimiste des folosite de români „Asta eviața” cu motto-ul lui Barack Obama „Yes, we can!”.

„Aici, în România, faceți eforturi de reformare și modernizare astatului și a economiei. Totul pentru a împlini visul de a creaacea societate a oportunităților, pentru care și-au dat viațatinerii patrioți români în urmă cu 20 de ani. Nu ar trebui săexiste diferențe de opinii asupra acestor subiecte și știm că nu vafi simplu”, a spus ambasadorul, în discursul rostit cu ocazia ZileiIndependenței.

El a adăugat că realizarea unor schimbări reale, de durată, nueste niciodată simplă.

„Așa cum au demonstrat evenimentele recente, schimbările pe caredoriți să le obțineți în societatea românească necesită viziunecomună, curaj și hotărâre. Și, așa cum s-a întâmplat și în cazulStatelor Unite, acest angajament față de idealurile noastre comunenecesită o autoevaluare permanentă și o dorință neobosită deperfecționare” a spus el.

Ambasadorul a adăugat că în acest sens va fi necesară și”abandonarea completă și fermă a pesimismului transmis de expresia«asta e viața», des folosită în România și care sugerează că nimicnu se poate schimba”.

„Ea trebuie înlocuită cu motto-ul președintelui american «Yes,we can» («Da, putem!»)”, a spus Gitenstein.

În discursul său, ambasadorul SUA la București a mai spus căamericanii speră și își doresc pentru România ceea ce își doresc șipentru SUA, anume ca fiecare cetățean să poată spune cu încrederecă acest pământ, pământul românesc, este și al său.

„Așa cum știți, anul acesta sărbătorim 130 de ani de relațiidiplomatice. În 1880, anul stabilirii de relații diplomatice,străbunicul meu, Louis Bralower, a imigrat în Statele Unite, înorașul New York, plecând din Botoșani. A părăsit Româniaurmărindu-și visul de a beneficia de oportunități economice șilibertate religioasă”, a menționat Gitenstein, citat de Mediafax.

„Noi, americanii, sperăm și ne dorim pentru România ceea ce nedorim și pentru Statele Unite. Ne dorim ca fiecare cetățean săpoată spune cu încredere că acest pământ, pământul românesc, esteși al său. Personal, sper că Louis Bralower al anului 2010 nu se vasimți constrâns să părăsească această frumoasă țară și că va puteasă își împlinească visurile chiar aici, în România. Aceasta estepromisiunea Revoluției Române și a Războiului de IndependențăAmerican”, a mai spus Gitenstein, în discursul rostit cu ocaziaZilei Independenței.

Ambasadorul s-a referit și la piesa „This land is your land”,care a fost imnul mișcării pentru drepturi civile din anii 1960 dinStatele Unite ale Americii, spunând că această perioadă a fost unasimilară ultimilor 20 de ani din România.

„Acea perioadă a fost una extrem de tumultoasă și plină deschimbări, asemănătoare ultimilor 20 de ani din istoria României”,a spus el.

„Prin cuvintele «acest pământ este al tău», Woody Guthrie spunede fapt că fiecare om reprezintă națiunea. El credea că guvernulare datoria de a se reforma continuu în încercarea de a împliniacel ideal căruia părinții fondatori ai Americii i-au dăruit«viețile», «averile» și «onoarea lor sacră». Pentru onoare șilibertate și-au dat viața tinerii revoluționari români în urmă cu20 de ani în lupta împotriva celei mai severe dictaturi comuniste aacelor timpuri”, a menționat ambasadorul.

El a adăugat că cel mai de preț bun al SUA îl reprezintăcetățenii, dintre care o parte cu rădăcini românești.

„Personal, cred că bunul cel mai de preț al Statelor Unite nueste forța militară, deși avem cea mai sofisticată armată din lumeformată din bărbați și femei de un curaj extraordinar. Nicifrumusețea și măreția țării, (…), nici energia și inventivitateaculturii, a artei și muzicii americane apreciate acum aici, înRomânia – lucru descoperit după ce am mers la concertele susținutede Bob Dylan și de Aerosmith aici, la București. Nu, bunul cel maide preț al Americii sunt oamenii săi, mulți dintre ei cu origini înțări precum România și mai ales idealurile și valorile care i-audeterminat pe strămoșii noștri să vină în America”, a spus el.

La ceremonie participă câteva sute de persoane, printre care IonIliescu, Daniel Funeriu, Teodor Baconschi, Mihai Răzvan Ungureanu,Sorin Oprescu, Andrei Chiliman, reprezentanți ai corpuluidiplomatic acreditat la București, Adrian Severin, Constantin DuduIonescu, Iulian Fota, Simina Mezincescu, Florin Georgescu, MarianTutilescu, Laura Codruța Kovesi, Cătălin Macovei.

Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
ȘOC! L-au omorât! Din păcate actorul Dorel Vișan...
FOTO. Nicoleta Luciu e de nerecunoscut după intervențiile estetice! Cum s-a schimbat fosta vedetă TV
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Anda Călin, reacție dură la adresa Oliviei Steer! Iubita lui Liviu Vârciu a pus-o la...
Nu a fost chemat la nuntă de Simona Halep, dar o sfătuiește să facă repede...
Horoscop pentru luni! Se anunţă schimbări importante pentru multe dintre zodii
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
Nu te duce la service pentru aceste operațiuni, chiar dacă ești antitalent la mecanică: sunt...
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Închisoarea din Kabul, păzită de deținuți. Mărturia unui fost pușcăriaș: „Mi-au intrat în casă, mi-au...
ȘOC! L-au omorât! Din păcate actorul Dorel Vișan...
Apariție SURPRIZĂ într-o pădure din GIURGIU. Un cameraman de ocazie a înregistrat tot
Cum arată și cât costă apartamentul de lux în care locuiește Mihai Gâdea. E un...
De ce femeile au mai mulţi anticorpi după covid-19 decât bărbaţii. Dr. Adrian Marinescu explică
Un NOR TOXIC va acoperi ROMÂNIA
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
România trece la ORA DE IARNĂ! Vom dormi mai mult. Cum trebuie să ne potrivim...
Război total! Europa se cutremură. Alertă la granița României
Imagini ȘOCANTE cu vedete desfigurate de operații estetice. Nici părinții lor nu le mai recunosc....
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...