• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Google va plăti o amendă record pentru că a „spionat” utilizatorii browser-ului Safari al Apple

Google va plăti o amendă record pentru că a „spionat” utilizatorii browser-ului Safari al Apple
Amenda este prima pentru încălcarea dreptului la intimitate pe internet.

Google a acceptat să plătească o amendă record de 22,5 milioane de dolari pentru a încheia amiabil o investigație a Comisiei Federale pentru Comerț a SUA privind încălcarea dreputurilor la intimitate ale utilizatorilor browser-ului de internet Safari al Apple, potrivit Bloomberg.

Amenda, cea mai mare dată unei companii până în prezent de comisia pentru comerț, este prima pentru încălcarea dreptului la intimitate pe internet, în contextul susținerii mai puternice a drepturilor utilizatorilor internetului, potrivit Mediafax.

Comisia a acuzat Google că a indus în eroare consumatorii și a încălcat prevederile unui document semnat de grup anul trecut, când a introdus cookie-uri în browser-ul Safari, trecând peste sistemul de protecție al softului Apple, pentru a urmări comportamentul în căutările pe internet.

„Amenda record în această privință trimite un mesaj clar tuturor companiilor aflate sub incidența unei decizii a comisiei privind dreptul la intimitate. Nu contează cât de mari sau mici, toate companiile trebuie să respecte deciziile comisiei și să-și țină față de consumatori promisiunile privind intimitatea sau vor ajunge să plătească de mai multe ori cât i-ar fi costat să respecte regulile în primă fază”, a afirmat președintele comisiei, Jon Leibowitz.

Până la acest caz, cea mai mare amendă a fost primită de brokerul de date ChoicePoint în 2006, după ce compania a compromis datele financiare pentru peste 163.000 de clienți. ChoicePoint a acceptat, printr-o înțelegere cu comisia, să plătească penalități de 10 milioane de dolari și 5 milioane de dolari pentru despăgubirea clienților.

Comisia pentru comerț a încheiat, de asemenea, acorduri amiabile pentru încălcarea dreptului la intimitate și cu Facebook, Twitter și MySpace.
 

Inchide