GRIPĂ – în România a debutat sezonul. Ministerul bulgar al Sănătății a decretat epidemie

Redactor:
Mădălina Chițu
GRIPĂ – în România a debutat  sezonul. Ministerul bulgar al Sănătății a decretat epidemie
Ministerul Sănătății a decretat debutul sezonului gripal, din cauza creșterii numărului de persoane infectate cu virusul gripal

Ministerul Sănătății a decretat debutul sezonului gripal, dincauza creșterii numărului de persoane infectate cu virusul gripal.Conform raportului transmis de Centrul Național de Supraveghere aBolilor Transmisibile la Ministerul Sănătății, în săptămâna 17-23ianuarie 2011, numărul total al infecțiilor respiratorii acuteraportate este de 91. 062, în creștere cu 16 la sută față de celînregistrat în săptamâna precedentă.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, în intervalulmenționat mai sus, au fost confirmate 31 cazuri de gripă și a maifost înregistrat un deces la un copil din județul Satu Mare.
Medicii epidemiologi declară că s-a înregistrat o incidență medie ainfecțiilor acute respiratorii care a depășit nivelul bazal, fărăînsă a fi depășite valorile maxime așteptate. „Ca urmare, seconstată debutul sezonului gripal, activitatea gripală evoluând cuintensitate medie, în focare locale și cu cazuri sporadice înrestul teritoriului”, se arată în comunicatul instituției.

Cele mai multe cazuri de gripă s-au înregistrat în Iași – 5cazuri, dintre care o persoană este bolnavă de gripa nouă,Constanța – 4 cazuri, dintre care două persoane diagnosticate cuvirusul gripal A H1N1 și Bistrița – 3 cazuri – toate fiind de gripănouă.

Potrivit comunicatului Ministerului Sănătății, pe teritoriulRomâniei au fost depistate trei rădăcini de virus gripal: A H1N1,de tip B și A H3N2. „Persoanele care s-au vaccinat împotriva gripeiîn acest sezon sunt protejate împotriva celor trei tulpinigripale”, a declarat pentru gândul prof. dr. Geza Molnar,consilierul ministrului Sănătății și președintele Societății Românede Epidemiologie.
Potrivit datelor MS, din luna octombrie 2010 și până în prezent peteritoriul României au fost detectate 46 de virusuri gripale,dintre care 36 de virusuri de tip A H1N1, 8 virusuri gripale de tipB și 2 virusuri gripale de tip A H3N2. Numărul deceselorînregistrate a ajuns la 4, de la începutul anului.

Sute de școlile din Bulgaria au fost închise din cauzaepidemiei

Dacă la noi numărul îmbolnăvirilor cu A/H1N1 este destul de mic,iar reprezentanții ministerului nu au declarat deocamdată epidemie,vecinii noștri bulgari sunt în alertă maximă din cauza gripei. Înregiunile afectatate, aproximativ 7 la sută din aceștia suntbolnavi, așa că autoritățile au închis sute de școli.

Ministerul bulgar al Sanătății a declarat epidemie de gripă în12 regiuni ale țării. Cele mai mari orașe din țara vecină suntafectate, inclusiv capitala Sofia, dar și orașele de la granița cuRomânia: Varna și Plevna.
Miercuri, s-a înregistrat și primul deces din acest an în Bulgaria.Este vorba despre un bărbat de 62 de ani din sudul țării, care amurit în spital.

Vaccinul antigripal – singura măsură de protecțieîmpotriva virusurilor

Specialiștii spun că măsurile de igienă personală sunt esențialepentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecțiuni respiratorii și înspecial prin gripă. Astfel, este indicat să ne spălăm mâinile descu apă și săpun, să folosim batistele pentru strănut sau tuse și săevităm zonelor aglomerate. Dieta echilibrată, bogată în fructe șilegume, precum și odihna sau mișcarea sunt alte măsuri eficienteîmpotriva virozelor respiratorii.

Pentru prevenirea apariției formelor severe de îmbolnăviremedicii recomandă tuturor persoanelor care prezintă simptome deboală – febră, rinoree, tuse, dureri de cap, dureri musculare șiarticulare – să se prezinte la medicul de familie pentru consult șitratament adecvat. Administrarea antibioticelor nu are eficiențăasupra infecției gripale și recomandăm evitarea administrăriioricărui tip de antibiotic înainte de prezentarea la medic, atragatenția specialiștii. Până la data de 9 ianuarie 2011, la nivelnațional, au fost efectuate aproximativ 1.100.000 vaccinăriîmpotriva gripei din care un procent de 49,9 la sută la grupa devârsta de 65 ani și peste.

Inchide