Gunoaie în trafic. Ce face un polițist când primește un chiștoc de țigară în față

Redactor:
Dan Cărbunaru
Gunoaie în trafic. Ce face un polițist când primește un chiștoc de țigară în față
Câteva mii de șoferi bucureșteni s-au ales cu amenzi, pentru că au aruncat pe geam gunoaiele din mașini. Asta după ce, la începutul acestui an, primarul general al Capitalei a ordonat Poliției Locale să-i sancționeze pe cei care fumează și nu folosesc scrumierele sau pe cei care confundă intersecțiile cu ghena de gunoi.

„Eram la semafor la Unirii, și la câțiva pași de mine a oprit unMercedes de teren”, povestește Marian Noghi, agent al Polițieilocale București. „Șoferul asculta manele cu volumul la maxim. Aaruncat pe geam un pachet de țigări și după ce a mai scotocit prinmașină a găsit și o sticlă goală de plastic. A aruncat-o chiar întimp ce mergeam spre el. M-am prezentat, eram oricum în uniformă șii-am atras atenția că nu e bine ce face”. Șoferul s-a enervat șis-a luat la ceartă cu polițistul. „A început să mă înjure”, spuneNoghi. «Ce p… mă-sii mă urmăriți pe mine. Pe alții nu îi vedeți?Aveți ceva împotriva mea?» Când i-am cerut actele la control alăsat-o mai moale. I-am făcut apoi proces-verbal și l-am amendatpentru aruncare de deșeuri pe stradă. Când a văzut că îi dauamendă, s-a liniștit de tot. Data viitoare a zis că o să își ținăgunoaiele în portiere. De regulă, noi dăm avertismente și nu îiamendăm decât pe cei foarte obraznici”.

Aruncă și n-au senzația că fac ceva rău

De la începutul anului, polițiștii locali au început să deaamenzi celor care aruncă gunoaie în stradă. „Dăm în fiecare zicâteva zeci de amenzi. În special în centru. Cei mai mulți aruncăchiștoace, pachete de țigări sau sticle. În general, ce crede omulcă îi este nefolositor în mașină”. De multe ori, cei care suntamendați pentru aruncarea gunoaielor fac parte din rândul celorcare ascultă manele, cu volumul suficient de ridicat pentru a fiascultate și de alți șoferi.

Polițiștii spun că șoferii aruncă gunoaie și din mers și lasemafor. Cei din urmă profită de cele câteva zeci de secunde pentrua-și curăța temeinic mașinile.

Cei care aruncă gunoaie sunt de regulă bărbați din clasa demijloc, dar au fost și multe cazuri cu oameni cu bani, educați.Toți cei care aruncă gunoaie o fac extrem de relaxați și în oricecaz fără senzația că fac ceva rău.

În București, primarul Sorin Oprescu a decis să amendeze cu sumecuprinse între un milion și cinci milioane de lei vechi șoferiicare aruncă gunoaie. Hotărârea Primarului General 529/2010 a fostdată în baza Legii 61, privind contravențiile și se aplică de laînceputul acestui an. Contravenienții au dreptul să atace îninstanță sancțiunea, însă cei de la Poliția Locală spun că nu auavut încă reclamații împotriva lor.

Poliția rutieră dă amenzi duble

Polițiștii de la circulație au la dispoziție sancțiuni mult maidure pentru nesimțiții din trafic. Agenții de poliție rutieră potda amenzi pentru aruncarea, lăsarea sau abandonarea pe drumurilepublice de obiecte sau substanțe. Amenzile sunt mai mult decâtduble față de cele date de Poliția locală – de la 3,6 milioane la12 milioane de lei vechi.

Pintre cei opriți de polițiștii de la circulație pentrunesimțire în trafic s-a numărat și un avocat. „Avea vreo 40 de ani,ne-a declarat Daniel P, ofițer de circulație. Conducea o mașină deteren, la Unirii. L-am văzut cum a scos mâna pe geam și, cu un gesttacticos, a aruncat pe jos chiștocul aprins, ca și cum ar da unbobârnac. Era ca un ritual, era clar că savura momentul mai binedecât savurase chiar și țigara. M-am dat jos din mașină, eram înuniformă. I-am spus că i-a căzut ceva din mașină și ar fi bine sărecupereze ce îi căzuse. Era foarte insolent. Mi-a zis că nu i-acăzut nimic. Atunci m-am aplecat, am ridica țigara încă aprinsă șii-am dat-o în mână. L-am rugat să o pună în scrumiera din mașină șii-am spus că e ilegal să arunci pe jos obiecte. S-a înroșit, astins țigara în scrumieră și înainte de a pleca i-am recomandat sănu mai facă așa ceva. A avut noroc și a scăpat de amendă pentru cănu aveam la mine formularele de procese-verbale”. Pentru a nu riscasă fie fără argumente și probe dacă l-ar fi reclamat avocatul,polițistul a făcut și câteva poze.

„După câteva zile, în apropierea sediului nostru din Udriște amvăzut un tip cu un Volvo. Chiar în dreptul echipajului, a deschisgeamul și a aruncat chiștocul. I l-am dat înapoi. I-am spus că epăcat de mașină și de costumul de pe el, părea un om cu dare demână. A recunoscut că a greșit, și-a cerut scuze și a luat țigaraînapoi. Probabil că mulți nu conștientizează că fac cevagreșit…”, crede ofițerul de la circulație.

Deși nu vânează în trafic astfel de șoferi, polițiștii spun cănu scapă de amenzi cei recalcitranți. „Veneam de la cercetarea lafața locului, la un accident grav. Când am ajuns la Piața La AlbaIulia, am observat cum un șofer aruncă pe jos o sticlă de plastic.Conducea un Logan. I-am spus colegului să îl urmărească, l-am opritși i-am spus că nu e bine ce a făcut. Și de data asta, i-amînapoiat șoferului ce părea că pierduse sau îi scăpase. Chiar subochii noștri, a luat pet-ul și l-a aruncat pe celălalt geam. Atuncii-am cerut documentele pentru control și i-am dat amendă. Dacărecunoștea că a greșit și păstra sticla, scăpa doar cuavertisment”.

Roxana Ciuhulescu: Mașina mea era să ia foc de la unchiștoc aruncat

Printre cei deranjați de nesimțirea unor șoferi se numără șirealizatoarea emisiunii Pro Motor, Roxana Ciuhulescu. „Eram înmașină, la Băneasa, cu geamul deschis, își amintește aceasta. Lângămine, pe linia de tramvai, se oprește o altă mașină. În dreapta erao femeie care părea destul de îngrijită și fuma. La un moment dat,aruncă țigara pe geam. Aproape că era să ajungă chiștocul în mașinamea. O întreb: „Doamnă, nu aveți scrumieră în mașină? Sau, dacăaveți, de ce nu o folosiți?”. În acel moment, șoferul a demaratbrusc, mi-a tăiat fața și apoi a frânat repetat, aproape că era săfacem accident. Asta probabil pentru că mi-am permis să îi facobservație doamnei care, așa cum spuneam, părea destul derasată”.

„Nu înțeleg de ce unii șoferi nu își folosesc scrumierele. Maiavem mult până să evoluăm”, conchide Roxana Ciuhulescu.

ŞOC total la CFR Cluj. Dan Petrescu începe cursa pentru supremaţie şi aduce alţi doi...
Ce a pățit un bucureștean după ce a fost într-un bordel și a făcut amor...
FOTO. Nicoleta Luciu, cel mai fierbinte pictorial! Imaginile tinereții într-o decapotabilă din piele
FOTO. Transformare ireală: așa arată unul dintre cei mai renumiți cântăreți români, la 60 de...
ULTIMA ORĂ! Ce se întâmplă acum cu Dincă. Este strigător la cer. Părinții fetelor ucise...
Mărturiile unui spion: Nu este ce se vede la televizor. La televizor îl vedem pe...
Orașul cu nume „cancerigen” și-a ales un nou nume. Investitorii și turiștii fugeau de el
Ce a pățit un bucureștean după ce a fost într-un bordel și a făcut amor...
Cântăreață din România, mesaj sfâșâietor de pe patul de spital: “Rugați-vă cu mine”
Cristofor Columb a fost EXHUMAT! Cine era de fapt MARELE explorator. Istoria Americii nu va...
S-a aflat cel mai ascuns secret al lui Ceaușescu. Strategia lui avea să aducă sfârșitul....
De ce s-a căsătorit Nicu Ceaușescu cu Elena lui Briceag, de fapt. Secretul dictatorului s-a...
Când sunt Moşii de toamnă 2020 şi ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor
Ai unul dintre aceste simptome? Atunci ești considerat suspect de COVID-19
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Ţara europeană care intră din nou în blocaj total din cauza pandemiei. Autorităţile au hotărât...
Inchide