Gunoaie în trafic. Ce face un polițist când primește un chiștoc de țigară în față

Gunoaie în trafic. Ce face un polițist când primește un chiștoc de țigară în față
Publicat: 23/04/2012, 19:20
Actualizat: 13/12/2013, 11:27

„Eram la semafor la Unirii, și la câțiva pași de mine a oprit unMercedes de teren”, povestește Marian Noghi, agent al Polițieilocale București. „Șoferul asculta manele cu volumul la maxim. Aaruncat pe geam un pachet de țigări și după ce a mai scotocit prinmașină a găsit și o sticlă goală de plastic. A aruncat-o chiar întimp ce mergeam spre el. M-am prezentat, eram oricum în uniformă șii-am atras atenția că nu e bine ce face”. Șoferul s-a enervat șis-a luat la ceartă cu polițistul. „A început să mă înjure”, spuneNoghi. «Ce p… mă-sii mă urmăriți pe mine. Pe alții nu îi vedeți?Aveți ceva împotriva mea?» Când i-am cerut actele la control alăsat-o mai moale. I-am făcut apoi proces-verbal și l-am amendatpentru aruncare de deșeuri pe stradă. Când a văzut că îi dauamendă, s-a liniștit de tot. Data viitoare a zis că o să își ținăgunoaiele în portiere. De regulă, noi dăm avertismente și nu îiamendăm decât pe cei foarte obraznici”.

Aruncă și n-au senzația că fac ceva rău

De la începutul anului, polițiștii locali au început să deaamenzi celor care aruncă gunoaie în stradă. „Dăm în fiecare zicâteva zeci de amenzi. În special în centru. Cei mai mulți aruncăchiștoace, pachete de țigări sau sticle. În general, ce crede omulcă îi este nefolositor în mașină”. De multe ori, cei care suntamendați pentru aruncarea gunoaielor fac parte din rândul celorcare ascultă manele, cu volumul suficient de ridicat pentru a fiascultate și de alți șoferi.

Polițiștii spun că șoferii aruncă gunoaie și din mers și lasemafor. Cei din urmă profită de cele câteva zeci de secunde pentrua-și curăța temeinic mașinile.

Cei care aruncă gunoaie sunt de regulă bărbați din clasa demijloc, dar au fost și multe cazuri cu oameni cu bani, educați.Toți cei care aruncă gunoaie o fac extrem de relaxați și în oricecaz fără senzația că fac ceva rău.

În București, primarul Sorin Oprescu a decis să amendeze cu sumecuprinse între un milion și cinci milioane de lei vechi șoferiicare aruncă gunoaie. Hotărârea Primarului General 529/2010 a fostdată în baza Legii 61, privind contravențiile și se aplică de laînceputul acestui an. Contravenienții au dreptul să atace îninstanță sancțiunea, însă cei de la Poliția Locală spun că nu auavut încă reclamații împotriva lor.

Poliția rutieră dă amenzi duble

Polițiștii de la circulație au la dispoziție sancțiuni mult maidure pentru nesimțiții din trafic. Agenții de poliție rutieră potda amenzi pentru aruncarea, lăsarea sau abandonarea pe drumurilepublice de obiecte sau substanțe. Amenzile sunt mai mult decâtduble față de cele date de Poliția locală – de la 3,6 milioane la12 milioane de lei vechi.

Pintre cei opriți de polițiștii de la circulație pentrunesimțire în trafic s-a numărat și un avocat. „Avea vreo 40 de ani,ne-a declarat Daniel P, ofițer de circulație. Conducea o mașină deteren, la Unirii. L-am văzut cum a scos mâna pe geam și, cu un gesttacticos, a aruncat pe jos chiștocul aprins, ca și cum ar da unbobârnac. Era ca un ritual, era clar că savura momentul mai binedecât savurase chiar și țigara. M-am dat jos din mașină, eram înuniformă. I-am spus că i-a căzut ceva din mașină și ar fi bine sărecupereze ce îi căzuse. Era foarte insolent. Mi-a zis că nu i-acăzut nimic. Atunci m-am aplecat, am ridica țigara încă aprinsă șii-am dat-o în mână. L-am rugat să o pună în scrumiera din mașină șii-am spus că e ilegal să arunci pe jos obiecte. S-a înroșit, astins țigara în scrumieră și înainte de a pleca i-am recomandat sănu mai facă așa ceva. A avut noroc și a scăpat de amendă pentru cănu aveam la mine formularele de procese-verbale”. Pentru a nu riscasă fie fără argumente și probe dacă l-ar fi reclamat avocatul,polițistul a făcut și câteva poze.

„După câteva zile, în apropierea sediului nostru din Udriște amvăzut un tip cu un Volvo. Chiar în dreptul echipajului, a deschisgeamul și a aruncat chiștocul. I l-am dat înapoi. I-am spus că epăcat de mașină și de costumul de pe el, părea un om cu dare demână. A recunoscut că a greșit, și-a cerut scuze și a luat țigaraînapoi. Probabil că mulți nu conștientizează că fac cevagreșit…”, crede ofițerul de la circulație.

Deși nu vânează în trafic astfel de șoferi, polițiștii spun cănu scapă de amenzi cei recalcitranți. „Veneam de la cercetarea lafața locului, la un accident grav. Când am ajuns la Piața La AlbaIulia, am observat cum un șofer aruncă pe jos o sticlă de plastic.Conducea un Logan. I-am spus colegului să îl urmărească, l-am opritși i-am spus că nu e bine ce a făcut. Și de data asta, i-amînapoiat șoferului ce părea că pierduse sau îi scăpase. Chiar subochii noștri, a luat pet-ul și l-a aruncat pe celălalt geam. Atuncii-am cerut documentele pentru control și i-am dat amendă. Dacărecunoștea că a greșit și păstra sticla, scăpa doar cuavertisment”.

Roxana Ciuhulescu: Mașina mea era să ia foc de la unchiștoc aruncat

Printre cei deranjați de nesimțirea unor șoferi se numără șirealizatoarea emisiunii Pro Motor, Roxana Ciuhulescu. „Eram înmașină, la Băneasa, cu geamul deschis, își amintește aceasta. Lângămine, pe linia de tramvai, se oprește o altă mașină. În dreapta erao femeie care părea destul de îngrijită și fuma. La un moment dat,aruncă țigara pe geam. Aproape că era să ajungă chiștocul în mașinamea. O întreb: „Doamnă, nu aveți scrumieră în mașină? Sau, dacăaveți, de ce nu o folosiți?”. În acel moment, șoferul a demaratbrusc, mi-a tăiat fața și apoi a frânat repetat, aproape că era săfacem accident. Asta probabil pentru că mi-am permis să îi facobservație doamnei care, așa cum spuneam, părea destul derasată”.

„Nu înțeleg de ce unii șoferi nu își folosesc scrumierele. Maiavem mult până să evoluăm”, conchide Roxana Ciuhulescu.

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Ce gafă! Carla’s Dreams a plâns şi s-a demascat din greşeală! BOMBĂ! Tot momentul a...
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
Semnele care apar pe piele când ai o boală de inimă. Cum se modifică unghiile
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Ce gest a făcut Gică Hagi la nunta Simonei Halep cu Toni Iuruc! `Merită toată...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Cei doi jurnalişti şi activistul de mediu, care au fost agresaţi într-o pădure din Suceava,...
Ultima oră: ASF a retras autorizația City Insurance. Compania intră în faliment
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Companie: Cifra reală a infectărilor în România, peste 25.000 cazuri noi pe zi. Unde se...
Ce gafă! Carla’s Dreams a plâns şi s-a demascat din greşeală! BOMBĂ! Tot momentul a...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Despărțirea anului în media din România? Un prezentator și-a anunțat plecarea după 12 ani și...
Horoscop 18 septembrie 2021. Zodia care are probleme grave cu banii
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Anunţ ŞOC despre decesul lui Petrică Cercel: Este informaţia momentului! Ce s-a întâmplat, de fapt,...
Vor ieși la pensie cu 15 ani mai devreme! Se schimbă vârsta de pensionare
ACEST MEDICAMENT ESTE CANCERIGEN. Mulți români îl folosesc. Pfizer l-a retras de urgență
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...