Guvernul a aprobat legea educației. Funeriu cere opoziției să o accepte pentru ca „securea războiului să nu facă ravagii pe tărâmul educațional”

Redactor:
Vlad Mironescu
Guvernul a aprobat legea educației. Funeriu cere opoziției să o accepte pentru ca „securea războiului să nu facă ravagii pe tărâmul educațional”
După o ședință de Guvern de peste patru ore în care au trecut în revistă 1.224 de amendamente depuse la proiectul legii educației, ministrul Educației, Daniel Funeriu, a anunțat joi, la ora 1.00, că Executivul a aprobat forma finală a actului normativ pe care urmează, în nouă ore, să-și angajeze răspunderea în Parlament.

După o ședință de Guvern de peste patru ore în care au trecut înrevistă 1.224 de amendamente depuse la proiectul legii educației,ministrul Educației, Daniel Funeriu, a anunțat joi, la ora 1.00, căExecutivul a aprobat forma finală a actului normativ pe careurmează, în nouă ore, să-și angajeze răspunderea în Parlament.

Întrebat dacă Guvernul va reușit să ducă până la capăt joi acestdemers, având în vedere că liderii opoziției vor să amâne angajarearăspunderii pe lege pentru săptămâna viitoare, Funeriu s-a declaratconvins că totul va decurge conform calendarului stabilit.

Din informațiile pe care le am, da (azi, la 10.00Cabinetul își angajează răspunderea- n.r.), pentru că, așa cumștiți, plenul a fost convocat, în vederea acestei angajări arăspunderii. În consecință, se merge, din punctul meu de vedere, peprocedură„, a spus ministrul. El aadresat un mesaj de solidaritate din partea liderilor politici peacest subiect.

„Adresez un îndemn de deschidere tuturor liderilorpolitici înspre educația din România. Această lege nu este decâtînceputul și cel mai important lucru o continuitate a educațieitrebuie să existe indiferent cine este la guvernare. Mâna mea esteîntinsă pentru toți cei care poate cu care am avut disensiuni întrecut, dar acel moment al disensiunilor va fi dispărut atunci cândea va fi adoptată. E bine, mâna mea este întinsă, va fi totdeaunaîntinsă pentru a avea o atitudine constructivă pentru educație”, acontinuat acesta.

Un scurt atac la Antonescu și Ponta

Cu toate că a invocat „mâna întinsă” către colegii de la toateformațiunile politice pentru binele sistemului educaționalromânesc, Funeriu a lansat câteva săgeți cu privire la lideriiopoziției.

„Eu speram și sper în continuare că cei doi lideri de partidînțeleg interesul națiunii de a avea un sistem educațional înprimul rând stabil și invitația mea este să participe la tot ceînseamnă accelerarea punerii în aplicare a mai multor lucruri caresunt foarte bune în această lege. Este o decizie politicăși regret că politicul încă odată-suntem după o moțiune de cenzurăcare nu a trecut astăzi, prin urmare eu consider acest lucru ca ogesticulație politică și sunt convins că lucrurile vor merge încontinuare în funcție de agenda publică și nu de agenda politică șisă știți că agenda publică a oamenilor este ca educația să meargămai bine și nu neapărat reuniuni de Birouri Permanente„, aspus ministrul Educației. „Sper că securea războiuluipolitic nu va face ravagii pe tărâmul educațional și vom găsi aceacale spre consens care din păcate ne-a lipsit de prea multă vreme.Îi invit pe toți oamenii politici să pună umărul împreună cu noi lareclădirea învățământului românesc„, a declaratacesta.

Și dacă angajarea răspunderii se amână? Funeriufilosofează

Întrebat cum afectează o eventuală amânare pentru săptămânaviitoare a angajării răspunderii Executivului pe legea Educației,Daniel Funeriu a început să filosofeze.

„Fiecare minut, fiecare zi în care întârziem adoptareaunei legi a educației care să aducă stabilitate în sistemul ne vaîndepărta de ținta unui învățământ de calitate pentru copiii noștricât mai rapid. (…) Această tărăgănare, și vreau să spun foarteclar nu este o tărăgănare inocentă. Este tărăgănarea celor careștiu că nu pot supraviețui nici din punct de vedere politic, nicidin punct de vedere educațional într-un sistem educaționalliber. Există o foarte mare frică a foarte multorlideri politici de un sistem educațional și de un sistem politicclar, transparent. Acesta este un motiv principal pentru careaceastă lege a fost tărăgănată. Fiecare zi de tărăgănare a acesteilegi este o pierdere pentru copiii noștri, pe care eu nu pot sămi-o asum”, a spus ministrul, adăugând apoteotic că „niciun consumde energie nu este prea mic pentru a încerca să faci din școalaromânească un drum către visul fiecărui copil”.

Ce s-a schimbat în forma finală

După ce a refuzat să răspundă câte amendamente au fost acceptatedin cele peste 1.200 depuse de parlamentari, declarând „ministruleducației se concentrează pe fond, iar de aceste lucruri se ocupăun întreg aparat tehnic, Funeriu a confimat schimbările în formafinală deja anunțat de Gândul. Printre cele mai importantemodificări se numără faptul că directorii unităților de învățământvor avea dreptul să facă parte dintr-un partid, dar fără să maiocupe funcții de conducere sau de demnitate publică, iar rectoriiuniversităților vor fi desemnați fie prin vot secret exprimat decadrele didactice, fie de către o comisie care va include șistudenți În același timp, rudele de până la gradul 3 nu vor maiputea ocupa simultan funcții de conducere în universități.(M.T.)

O nouă reacţie din partea prinţului Liechtenstein despre împuşcarea ursului Arthur. Declaraţie incredibilă ”Este o...
Mamă pentru a treia oară! Este în culmea fericirii! A dat vestea dupa Paște
FOTO. Imagini fierbinți cu Antonia din Maldive! A făcut ravagii într-un costum de baie
Adevărul despre relația lui Gigi Becali cu Tania Budi. Afaceristul RUPE TĂCEREA: „A inceput nevasta-mea…”
Faza zilei la Madrid! Simona Halep și-a lăsat iubitul singur, iar o fană a pus...
Primul satelit din lemn. Țara care îndrăznește să îl lanseze pe orbită
Inedit: Un fermier belgian a mutat accidental graniţa cu Franţa
BANCUL ZILEI – Bancherul și degetul plăcerii nebănuite
STUDIU. A fost identificată „mama” întregii familii a coronavirusului SARS-CoV-2. Când și unde a apărut...
Mamă pentru a treia oară! Este în culmea fericirii! A dat vestea dupa Paște
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Cât costă mașina în care Gigi Becali a rămas fără permis. 'Conduce Luțu o lună'
RCA 2021. Anunț crunt pentru șoferii români. Decizia e oficială
Această tânără atractivă era pe stradă și a întâlnit un străin. Este uluitor ce a...
Când este Izvorul Tămăduirii 2021? Prima mare sărbătoare din calendarul ortodox după Paște. Tradiţii şi...
Țara unde populația vaccinată în proporție de 85% intră în lockdown. Ce vaccin au folosit
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide