Guvernul face terapie de șoc cu primarii. Investițiile care se taie: de la reabilitarea termică a blocurilor la AquaLand

Redactor:
Maria Manoliu
Redactor:
Raul Florea
Redactor:
Rodica Ciobanu
Guvernul face terapie de șoc cu primarii. Investițiile care se taie: de la reabilitarea termică a blocurilor la AquaLand
Primarii ar putea fi obligați în acest an să dea afară până la 40% din angajați, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență realizat de Ministerul Finanțelor împreună cu Ministerul Administrației și Internelor, obținut de Gândul

primăriile de ce au nevoie. Acum le convine să le trecă laautoritățile centrale după ce primăriile au băgat sute și milioanede euro în reabilitarea lor. Este o decizie haotică și, dacă neobligă să mai dăm afară personal, după ce schema s-a redus cu otreime, vom intra în incapacitate de funcționare”.

Harta disponibilizărilor în țară
• Primarul Constanței Radu Mazărea declarat pentru Gândul că aproximativ 40% din angajațiiaparatului local ar urma să fie disponibilizați, potrivit noilorformule de calcul ale Guvernului, stabilite în funcție de numărulde locuitori. „Voi fi obligat să reduc cheltuielile cu astfaltarea,iluminatul public și subvențiile”, a declarat Mazăre.
• La Brașov vor dispărea 500 deposturi, primarul George Scripcaru având pregătită o strategie ceva viza unificarea mai multor instituții subordonate autoritățiilocale. „Într-adevăr, conform calculului, aparatul primăriei eîncărcat, dar asta din cauză că am moștenit administrarea unorinstituții precum casa de cultură, opera, grădina zoologică, etc.La operă sunt 350 de angajați, de la sufleor la director, încondițiile în care la primărie sunt tot 350 de oameni”, a precizat,pentru Gândul, George Scripcaru.
• Primarul orașului Deva, MirciaMuntean, a declarat că 200 de oameni ar urma să fie concediați dinadministrația locală, respectiv 25% din angajații primăriei.”Răspunderea penală pentru concedieri este șantaj. În 2009, amredus la Primăria Deva personalul cu 15%”, a declarat edilul MirciaMuntean. Noile măsuri ale guvernului pun în pericol, spuneprimarul, ultima investiție a primăriei, cea într-un parc acvaticdupă modelul AquaLand. „Am investit 400 de miliarde de lei în acestproiect. Pentru funcționarea lui avem nevoie de 100 de angajați”, aexplicat primarul Devei.

INFO PLUS

Restricții la împrumuturi

Împrumuturile autorităților locale vor fi controlate foarteatent de către Guvern. Proiectele de investiții ale primăriilor vorputea fi realizate doar cu aprobarea Executivului. În condițiile încare primăriile nu vor avea bani pentru aceste proiecte, dar vor ficonsiderate de utilitate publică, edilii vor trebui să soliciteExecutivului fondurile necesare în baza unor informații amănunțiteprivind obiectul contractului, valoarea totală a proiectului,durata contractului, contribuția din bugetul de stat etc.

De asemenea, primăriile care termină un an fiscal cu datorii numai au dreptul la garantarea sau contractarea de împrumuturinoi.

Autorităților locale „li se interzice accesul la împrumuturi saula garantarea oricărui fel de împrumut, dacă totalul datoriiloranuale, dobânzile și comisioanele aferente acestora, inclusiv aleîmprumutului care urmează să fie contractat sau garantat în anulrespectiv, depășeșete limita de 30% din media aritmetică aveniturilor proprii, diminuate cu veniturile din valorificarea unorbunuri pe ultimii trei ani anteriori anului în care se solicităautorizarea finanțării”, se mai arată în document.

Primarii ar putea fi obligați în acest an să dea afară până la40% din angajați, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgențărealizat de Ministerul Finanțelor împreună cu MinisterulAdministrației și Internelor, obținut de Gândul. MinistrulFinanțelor Sebastian Vlădescu a declarat, miercuri seara, la unpost de televiziune, că zeci de mii de funcționari din primării vorfi concediați.

Autoritățile locale vor primi cu 22% mai puțini bani de labugetul de stat și nu vor putea oferi plăți compensatoriiangajaților concediați. Primarii care nu fac disponibilizări în 30de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței „răspunddisciplinar, material sau penal, după caz”, se arată în document.Primarii sunt avertizați în document că le va fi blocată finanțareade la bugetul de stat până când nu concediază și reduc cheltuielilecu personalul. Totodată, riscă amenzi cuprinse între 10.000 și40.000 de lei.

„În situația nerespectării încadrării în numărul maxim depersonal, (…..) direcțiile generale ale finanțelor publicesuspendă alimentarea cu cote defalcate din impozitul pe venit șisume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, (…) pânăla data la care fac dovada încadrării în prevederile legii”, se maiarată în proiectul de ordonanță.
• Ministrul Finanțelor SebastianVlădescu a confirmat existența acestui document și a precizat căproiectul de lege mai prevede transferul instituțiilor deînvățământ din subordinea primăriilor în cea a autoritățilorcentrale. „S-au redus alocările către autoritățile centrale pentrucă reparațiile școlilor vor fi efectuate din bani de la bugetulcentral. Prin acest proiect de lege am decis unificareacheltuielilor care se distribuie către autoritățile locale pentruinstituțiile de învățământ. Oricum salariile profesorilor seacordau din bugetul central. De acum și reparațiile se vor face totdin bugetul de stat”, a explicat Vlădescu.

Ce spun primarii despre noile măsuri

Recentele măsuri i-au luat prin surprindere pe primarii din celeșase sectoare ale Capitalei. Deși ministrul Vlădescu a anunțat căproiectul viitorului act normativ a fost deja trimis tuturorprimarilor, aceștia susțin că habar nu au de noile măsuri deausteritate. În absența unui document oficial, aceștia s-au feritsă făcă orice comentariu. Singurii care au avut un punct de vedereau fost edilii sectoarelor 1 și 2.
• Primarul sectorului 2, NeculaiOnțanu, susține că, dacă măsurile anunțate de ministrul Vlădescusunt reale, atunci „criza va fi aruncată în brațeleadministrațiilor publice locale. Reducerea alocațiilor bugetare cu22 la sută va însemna reducerea investițiilor în reabilitareatermică a blocurilor în apă și canalizare. Va amputa tot ceînseamnă ajutoare sociale. Reducerile de personal vor însemnaînchiderea primăriilor pentru că nu vom mai avea cu cine să lucrăm.Atât reducerea banilor de la buget, cât și a personalului vor puneîn pericol proiectele europene”, a explicat Onțanu.
• Andrei Chiliman, primarulsectorului 1, a susținut, prin purtătorul său de cuvânt, AlexandruIchim, că „reducerea alocațiilor bugetare va lovi în primul rând înpersoanele cu handicap și în asistenții maternali. Măsura treceriiunităților de învățământ în subordinea autorităților centrale vaînsemna o încălcare gravă a descentralizării. Recentralizarea nu vaface decât să îngreuneze și mai mult activitatea din școli șigrădinițe pentru că nimeni nu știe mai bine decât…citește mai departe în pagina următoare

Revoluţie la FCSB. Becali şi-a ieşit din minţi şi a anunţat numele antrenorului care renaşte...
Cum o alintă Răzvan Simion pe noua lui iubită! Așa îi zicea și Lidiei Buble
FOTO. Andreea Raicu a pozat goală, la 43 de ani. Imaginea care a pus pe...
Pepe e ISTORIE! Raluca Pastramă a făcut totul public! El este acum cel mai important...
Motivul pentru care Sorana Cîrstea nu își expune public relația cu Ion Țiriac Jr. A...
SCHIMBARE RADICALĂ! Ce urmează să se întâmple cu VREMEA în următoarele zile întrece orice imaginaţie
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
Rareș Bogdan a tunat după ce jandarmii au dat buzna la terasa în care se...
Cum o alintă Răzvan Simion pe noua lui iubită! Așa îi zicea și Lidiei Buble
Considerată INOCENTĂ ca o fecioară, dar amanta celui mai PUTERNIC om, a făcut ceva TERIBIL...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
Povestea polițistului de la rutieră care a câștigat o medalie la Campionatul European de Culturism...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Vestea ȘOC a dimineții în România: A MURIT... Un talent uriaș! Rămas bun!
Cum îți dai seama că ai viermi intestinali. 20 de semne ale paraziților în organism
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Unul dintre cele mari secrete ale McDonald's s-a aflat. Cum au reuşit doi tineri să...
Inchide