Guvernul înființează „POLIȚIA FISCALĂ”. CUM TE CAUTĂ INSPECTORUL CA SĂ TE ÎNTREBE DE UNDE AI „CASH” – EXCLUSIV

Guvernul înființează „POLIȚIA FISCALĂ”. CUM TE CAUTĂ INSPECTORUL CA SĂ TE ÎNTREBE DE UNDE AI „CASH” – EXCLUSIV
Pentru început, "lista neagră" va fi realizată din verificarea bazelor de date ale Fiscului și ale altor instituții ale statului precum administrații fiscale teritoriale sau primării și "surse interne sau externe"

Pentru început, „lista neagră” va fi realizată din verificareabazelor de date ale Fiscului și ale altor instituții ale statuluiprecum administrații fiscale teritoriale sau primării și „surseinterne sau externe”, a declarat șeful ANAF. „Pentru că este unsubiect delicat și pentru că avem experiență limitată în acest tipde control, vom cere sprijin administrațiilor fiscale din Europa șiexperților FMI”, a explicat Blejnar.

• Guvernula promis din nou FMI că, până la finele lunii decembrie, va aprobao ordonanță de impozitare a averilor mari ale persoanelor fizice șiva extinde criteriul de definire a venitului impozabil, astfelîncât să taxeze toate câștigurile provenind din surse pentru carenu sunt acceptate scutiri, se arată în ultima scrisoare de intențiesemnată de Guvern cu FMI.

• Odirecție specială din ANAF, care va fi înființată până la sfârșitulacestui an, va controla fiecare cheltuială, fiecare achiziție și vaavea acces la toate plățile făcute din contul bancar. Orice venitcare nu va putea fi justificat va fi impozitat de stat cu 16%.„De la caz la caz, în funcție de gravitatea situației, vomsesiza Parchetul”, a mai spus președintele ANAF.”Inspectorii fiscali își vor extinde controlul și la persoanelefizice. Vom înființa o nouă structură centrală în ANAF,care va monitoriza și controla persoanele fizice”, adeclarat Blejnar.

Cine este vizat

Principalii vizați sunt acele „persoane fizice care îșietalează luxul, care cumpără cash sau prin credite bancare bunurifoarte scumpe, dar care, pe hârtie, nu au niciun venit”,explică Sorin Blejnar.

•Elaborarea ordonanței a fost asumată de Guvern și în ultimele douăscrisori semnate cu FMI, dar termenul de finalizare a actuluinormativ a fost amânat succesiv, de la jumătatea lunii august lasfârșitul lunii noiembrie și, acum, la finele lunii decembrie 2010.”Elaborarea proiectului de ordonanță privind averile mariînregistrează progrese, pentru a fi aprobată până la finele luniidecembrie, iar un expert FMI va asista la implementarea actuluinormativ. Definiția venitului va fi extinsă, iarverificările asupra veniturilor nedeclarate vor fiîntărite”, se arată în document. Președintele ANAF adeclarat pentru gândul căproiectul de Ordonanță este în fază finală la Fisc și că va fiaprobat și publicat în Monitorul Oficial în luna decembrie, cu totcu normele de aplicare. „De această dată o aplicăm (n.red., legea). Va fi creat cadrul legal ca să intre în vigoare la 1ianuarie 2011”, a declarat președintele ANAF.

Potrivit acestuia, vor fi făcute noi amendamente la Codul deProcedură Fiscală cu privire la noțiunea de venit. Potrivitreprezentanților Fiscului, vor fi scutite de impozit doar sumeleprimite cadou, donațiile sau moștenirea.

Ce prevede proiectul de lege – la ce are accesFiscul

• Potrivitproiectului de lege, metodele indirecte care urmează să fiefolosite pentru control de inspectorul fiscal sunt accesul larulajul conturilor bancare, metoda stabilirii sursei banilor saumetoda patrimoniului. Mai exact, Fiscul va avea acces larulajul conturilor bancare are persoanelor controlate și va puteacontrola sursa sumelor din conturi, dacă acestea au fost declarate.De asemenea, inspectorul fiscal va monitoriza cum a crescut avereapersoanei controlate într-un an și de unde provin veniturilesuplimentare, a mai explicat șeful ANAF.

Evaziunea fiscală la persoane fizice – 42 de milioane deeuro în 2009

Anul trecut, evaziunea fiscală la persoanele fizice a fost deaproximativ 172 de milioane de lei, respectiv de aproape 42 demilioane de euro, suma reprezentând banii care ar fi trebuitplătiți către stat pentru impozitul de 16%, potrivit datelor ANAF.Asta înseamnă venituri totale realizate de persoane fizice de233 de milioane de euro care nu au fost declarate.În primele trei luni ale acestui an, evaziunea fiscală realizată depersoanele fizice a fost de 135 de milioane de lei, respectiv de32,9 milioane de euro.

Inchide